Nico Schipper

Dagelijks leven

29 september 2017 door Nico Schipper

Haagse Wandelgangen: De beroemde en beruchte Sander Terphuis heeft zich aangemeld als lid van de ChristenUnie

In 1995 verscheen het boek De Worstelaar. Het is de autobiografie van Ahmad Qeleich Khany, een man met een bijzonder levensverhaal. In 1990 kwam hij op de Wereldspelen voor gehandicapten in Assen uit voor Iran. Daar had hij met reikhalzend verlangen naar uitgekeken. Niet omdat hij ging voor goud, maar omdat hij droomde van de vrijheid. Deze spelen waren misschien wel zijn enige kans om te ontsnappen aan de macht van de ayatollahs! Ahmad vluchtte weg uit het trainingskamp en dook onder in de crisisopvang. Hij vroeg politiek asiel aan in Nederland.

In 1995 werd Ahmad genaturaliseerd. Hij koos voor een Nederlandse naam: Sander Terphuis. De rebel uit Iran maakte snel carrière bij de rijksoverheid. Hij integreerde zó goed dat hij zelfs lid werd van een politieke partij. Dat kunnen maar weinig Nederlanders hem nazeggen. Terphuis werd de luis in de pels van de PvdA. Hij keerde zich tegen de strafbaarstelling van illegaliteit.

Dat was natuurlijk niet zo gek. ‘Als vluchteling uit Iran was ik destijds zelf óók een illegaal. Ik was zó bang dat ik terug moest naar Iran, dat ik ben ondergedoken tot de IND me vertelde dat ik mocht blijven’. Hij kreeg het congres van de PvdA zover om dwars tegen het advies van de partijtop in tegen de harde lijn van het kabinet te stemmen. Het leverde Terphuis een staande ovatie op die eindeloos leek te duren. Samsom kreeg er hoofdpijn van. Hoe moest hij dit aan de VVD uitleggen?

Deze beroemde en beruchte Sander Terphuis heeft zich nu aangemeld als lid van de ChristenUnie. Helaas, de man die in Teheran tot z’n 18e klaargestoomd werd om een goede moslim te worden is niet bekeerd. Maar hij meent dat het christelijk geloof bij deze partij een vertaling krijgt waar de samenleving beter van wordt: ‘Ik onderschrijf de manier van politiek bedrijven, waarin het opkomen voor kwetsbaren en het verdedigen van onze vrijheid voorop staat’.

Terphuis wordt lid van de bijna-coalitiepartij omdat ‘zijn’ PvdA nagenoeg niks meer te vertellen heeft over het regeringsbeleid. Maar waarom kiest hij uit de vier aanstaande coalitiepartners dan juist voor de ChristenUnie? Terphuis: ‘Ik heb altijd geleerd het goede te doen en het kwade na te laten’. Dat zijn vertrouwde waarden. Hij is niet de enige ‘heiden’ die zo bij de partij van Segers uitkomt. De meesten geven alleen hun stem, maar Terphuis betaalt zelfs contributie. Wat moet je daar nou van vinden?

Het antwoord van sommige christenen op die vraag is verbazingwekkend. Blijkbaar willen ze nog veel meer Terphuisjes binnenhalen: ‘Schrap Christen en hou alleen Unie over’. Dominee Rikko Voorberg is er één van. Hij maakte zich er op Radio 1 nogal druk over: ‘Christendom is niet geschikt voor partijpolitiek’. Heeft de beste man dan niet in de smiezen dat de naam van de partij verwijst naar een unie van christenen en juist niet pretendeert ‘Christus staat aan onze kant’?

Wat moet je ervan vinden? Er schiet mij ineens een woord van Petrus te binnen: ‘Houd uw levenswandel onder de heidenen goed, opdat zij door de goede werken die zij in u waarnemen, God verheerlijken mogen op de dag dat er naar hen omgezien wordt’. Dan is het ineens heel simpel. Niks mooier dan een rebel uit Iran die ontdekt dat het christelijk geloof mensen inspireert om het goede te doen voor de samenleving. Daar wordt een zendeling uit Egypte intens vrolijk van.

Nico Schipper is communicatieadviseur voor overheid en politiek. Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher