PKN

Nieuws

28 september 2017 door Protestantse Kerk in Nederland

Eerste protestantse lezing: Een frisse wind door Europa

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) organiseert 31 oktober 2017 de eerste Protestantse lezing. In deze lezing staat de invloed van het protestantisme op de cultuur centraal. De titel van de eerste lezing is: Een frisse wind door Europa. Semper reformanda als duurzame energiebron. 

Ds. René de Reuver, algemeen secretaris van de Protestantse Kerk zegt hierover: "Met de protestantse lezing levert de Protestantse kerk in Nederland een bijdrage aan het maatschappelijk debat vanuit protestants perspectief. De eerste protestantse lezing wordt gehouden 500 jaar na de start van de reformatie. Deze eerste lezing illustreert de invloed en doorwerking van het protestantisme in onze samenleving."

De Nederlandstalige lezing wordt gegeven door dr. Katharina Kunter. Zij is theoloog en historica en schreef het overzichtswerk 500 jaar Protestantisme. Dr. Kunter is gezien haar kennis van de buurlanden van Duitsland, in staat is weer te geven hoe divers het protestantisme is in Europa. Ze schreef ook onder andere ook het kinderboek 'Geheimversteck Wartburg'.

Ze geeft aan dat ze het in haar lezing gaat hebben over de invloed van de Reformatie op cultuur en maatschappij, en op het geloof en de kerk. Kunter: “Protestantisme heeft met zijn individualisme een bijdrage geleverd aan de democratie en de Verlichting. Geen toeval dat er in Nederland en in de Scandinavische landen relatief veel aan vrijwilligerswerk wordt gedaan en aan goede doelen wordt geschonken. Protestanten leren dat het in het leven niet alleen om henzelf draait, dat ze zich moeten inzetten voor hun naaste.”

Het programma op 31 oktober:
14.00 uur Protestantse lezing door dr. Katharina Kunter.
14.45 uur Gesprek met de aanwezigen o.l.v. ds. Karin van den Broeke, voorzitter landelijk bestuur Protestantse Kerk in Nederland
15.15 uur Pauze
15.45 uur Afsluiting Estafette ‘Als een lopend vuur’
16.15 uur Vesper o.l.v. ds. Andreas Wöhle. Met gelegenheidskoor o.l.v. Hanna Rijken
16.45 uur Afsluiting

Locatie: Janskerk, Janskerkhof 26, 3512 BN Utrecht.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher