Dagelijks leven

27 september 2017 door Hendriëlle de Groot

Willem Ouweneel over abortus: de grondvraag is wat een mens is!

Willem Ouweneel, theoloog en filosoof, houdt negen Bijbelstudies over morele kwesties in de gemeente. Tijdens de eerste avond spreekt hij over abortus. Wanneer is een mens een mens? Wat zijn de Bijbelse criteria daarvoor? “Aan de ene kant zijn we geneigd het al zo vroeg mogelijk tot een mens te dopen en aan de andere kant: zulke mensjes mogen we tot 24 weken dood maken. Daar zit iets merkwaardigs in.”

Een jonge vrouw die onbedoeld zwanger raakt. De zwangerschap zou haar leven op z’n kop zetten. Moet je dan niet met je hand over je hart strijken? Veel mensen menen blijkbaar van wel. Wereldwijd worden er 44 miljoen abortussen uitgevoerd. “Dat is onvoorstelbaar veel.” Bijna de helft gebeurt onveilig: zeventig duizend vrouwen sterven.

Met prenataal onderzoek kan in een vroeg stadium worden opgespoord of het kind een ernstige aandoening heeft. “In veel gevallen kunnen we zelf keuzes maken. Men ziet al een tijd komen dat er helemaal geen Down-kinderen meer geboren worden.” De grondvraag is volgens Ouweneel: wat is een mens? Als je een mens ziet als een schepsel, een beelddrager van God is, geweven in de schoot van de moeder, sta je al heel anders tegenover abortus dan wanneer je het ziet als een klompje cellen.

Kinderen zijn een zegen van de Heer, staat in Psalm 127 en 128. “Ze zijn een cadeautje van Hem. En dan mag je er wel heel goed over nadenken of je dat cadeautje ongeopend wilt terugsturen. Kun je dat eigenlijk wel maken?” Ook Jeremiah schrijft erover. “Gods zegt: ik heb je al geroepen in de moederschoot. De Bijbel spreekt over die ongeboren kinderen als kleine mensjes.” Ook in de joodse traditie is terug te vinden dat een kind al in de moederschoot een kind is.

Wanneer is een mens een mens? Ouweneel heeft veel voorouderonderzoek gedaan. “Als het kind nooit geademd had, stond er: doodgeboren, het kreeg geen naam. Had het geademd, dan kreeg het een naam. Daar zit een oude gedachte achter, die teruggaat tot Genesis 7. Je moet geademd hebben om een mens genoemd te worden.”

Merkwaardig is volgens Ouweneel dat dat vandaag de dag veranderd is. Geboortekaartjes met namen erop, terwijl het kind doodgeboren is. Ook de wetgever gaat daarin mee. Daar zit een soort discrepantie tussen, met name als het gaat om abortus, vindt hij. Laatst sprak hij een vrouw in Duitsland, die zeven kinderen had. Vijf waren nog in leven. Twee waren gestorven, de een na vijf en de ander na zeven weken zwangerschap. “Toen was ik wel even stil. We schuiven het steeds verder op.”

Aborteren mag tot 24 weken. Daarna mag het niet meer. “Dan voelen we wel aan, dan is het steeds meer een mens. Dus aan de ene kant zijn we geneigd het al zo vroeg mogelijk tot een mens te dopen en aan de andere kant: zulke mensjes mogen we tot 24 weken dood maken. Daar zit iets merkwaardigs in.”

Bijbelse criteria
1. Misschien kun je zeggen: je kunt pas van een mens spreken, als een mens gevoelens heeft. Hij heeft dan hersenen, een zenuwstelsel. “Maar dat is al vanaf zeven weken het geval.”

2. Een ander Bijbels criterium volgens Leviticus: de ziel van de mens is in het bloed. “Wanneer heeft een mens bloed? Dat is al na vijf weken. Ik bewonder eigenlijk de wijsheid van de oude Middeleeuwers. Die hebben zich ook al met die vraag beziggehouden.”

3. Het 40-dagen criterium. "Een van de grootste denkers uit de Middeleeuwen, Thomas van Aquino, hakte de knoop door en zei: met veertig dagen in de moederschoot plant God er een ziel in." Pas vanaf dat moment ben je een mens.

4. Een bevruchte eicel is al een 'mens'. Ouweneel: "Als je het meest consequente standpunt neemt: 'elk mens iss een mensje' beginnen daar mijn vragen. Zien we die allemaal in de hemel terug? Ergens komt het punt dat je gaat aarzelen." Onnoemelijk veel vrouwen zijn zwanger geweest zonder dat ze dat wisten. Belangrijk is dat de eicel zich in zes dagen innestelt in de baarmoeder, anders is hij ten dode opgeschreven. 

Bij het strengste standpunt is het zelfs verboden om een bevruchte eicel te aborteren, bijvoorbeeld door de morning after pil te slikken. "Ik heb aan de ene kant wel respect voor mensen die zeggen: vanaf de bevruchting is ben je een mens, maar daar zit meer een gevoelsmatige argumentatie achter dan een zakelijk-wetenschappelijke benadering.  Maar aan de andere kant: het blijft moeilijk. Is een baby die net geboren is, een mens? Wat kan hij dan voor menselijks? Wanneer is een mens een mens?"

Met de punten die hij aanhaalt, wil hij laten zien hoe ingewikkeld die vraag is. We zijn technisch in staat de kant van de levensvatbaarheid naar voren te schuiven. Als je nu op twintig weken zit, zou het denkbaar zijn dat naar achttien weken te verplaatsen. Aan de andere kant is de tendens om de abortusgrens steeds verder naar voren te schuiven. “Twee bewegingen die dwars door elkaar heen gaan.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

De oudste praktiserend huisarts van Nederland is overleden - en kon zich de hemel moeilijk voorstellen

De oudste praktiserend huisarts van Nederland, Nico van Hasselt, is overleden op 93-jarige leeftijd. In een dodencel van de nazi’s zwoer Nico van Hasselt (92) zichzelf ooit een eed: ‘Als ik hier ooit uitkom, dien ik de rest van mijn leven als huisarts.’ En die belofte deed hij gestand. Ondanks zijn zeer hoge leeftijd bleef hij werkzaam als dokter in Amsterdam. Hij deed zelfs nog huisbezoeken. In een interview met De Nieuwe Koers vertelde de arts over zijn geloof ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. “In de dodencel aan d...
CIP+

Albert verklaarde de biddende Martin Koornstra voor gek - en kan nu weer lopen

“Het was een wonderlijke zaterdag.” Albert Bos is nog altijd onder de indruk van wat hem op Urk is overkomen. En wat hem is overkomen kunnen we allemaal zien in dit filmpje. In het inmiddels veelbesproken filmpje dat op social media vaak werd bekeken en gedeeld zou te zien zijn dat hij wonderbaarlijk werd genezen van pijn in z’n been. Er werd triomfantelijk met krukken gezwaaid vanwege de gebedsgenezing. Mensen juichten van blijdschap. CIP.nl sprak maandagmiddag met Albert en zijn vrouw Carla. Wat is er precies gebeur...

Israël zal leven!

Onlangs las ik dat het aantal Joodse mensen in Israël dat gelooft in de Heere Jezus, de Messias, inmiddels wordt geschat op rond de 30.000. Het zijn niet alleen de immigranten waardoor dat aantal stijgt, maar ook doordat mensen in Israël tot geloof komen. God werkt. Het zijn de ritselingen, die zullen uitlopen op Romeinen 11:26 – ‘En zo zal heel Israel zalig worden’. De profeet Ezechiël schrijft daar zo prachtig over in hoofdstuk 37. Ik ben er vast van overtuigd dat hij hier verwijst naar gebeurtenissen die zullen...
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...

Waarom God Zijn volk de opdracht gaf om de sabbat te houden

"In Deuteronomium 5:15 wordt de reden gegeven waarom God Zijn volk gebiedt de sabbat (rustdag) te houden, namelijk: omdat de Heere Zijn slavenvolk uit Egypte bevrijd heeft. Ik zie de link, de reden, niet in. Kunt u deze relatie met ons duidelijk maken?," aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Kandidaat G. K. Terreehorst geeft antwoord."Het rusten op de sabbat is een gebod van de HEERE," antwoordt de hersteld hervormde kandidaat uit Apeldoorn. "Elke Israëliet moet zich daaraan houden. Men moch...

Baby Lisa genas van een ernstige huidaandoening

Baby Lisa wordt geboren met een ernstige huidaandoening, Collodion. Artsen zijn verbaasd dat de huid van baby Lisa binnen no-time geneest, schrijft Xpedition Glory. Bekijk het indrukwekkende verhaal van moeder Kim. Bekijk de video en klik hier voor meer fragmenten van Xpedition Glory:

Tommie Christiaan speelt Jezus in The Passion 2018

Tommie Christiaan en Glennis Grace vervullen dit jaar de rollen van Jezus en Maria in de achtste editie van The Passion. Het muzikale paas-evenement vindt op donderdag 29 maart plaats in de Bijlmer. Zanger Jeangu Macrooy en rapper Brainpower (Gertjan Mulder) vertolken de rollen van de discipelen Judas en Petrus. Bert van Leeuwen zal verslag doen van de processie. Tommie Christiaan speelt Jezus. Deze namen werden gisteren onthuld door fans van The Passion via een livestream op Facebook. Bij Jinek werd bekendgemaakt dat Arjan Ede...
CIP+

"De Bijbel zegt niets zegt over duurzame relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht"

Homoseksueel. Je mag het wel zijn, maar niet in de praktijk brengen, is een veelvoorkomende opvatting in christelijk Nederland. Is dat terecht? Wat zegt de Bijbel daarover? Is homoseksualiteit inderdaad een gruwel in de ogen van God? In de tweede video beantwoordt John Lapré dit soort vragen, naar aanleiding van zijn boek De veilige kerk, in gesprek met Rik Bokelman. Hoe wordt er doorgaans gereageerd op een coming out? “Je ziet over het algemeen dat daar redelijk goed mee om wordt gegaan, maar dat het wat moeilijke...

Kans op Oscar film over christenvervolging

De film ‘Watu Wote: All of us’, over het moedige antwoord van moslims in Kenia op de vervolging van christenen door Al-Shabaab maakt kans op een Oscar. De 22 minuten durende film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over passagiers tijdens een busreis naar Mandera, een klein stadje aan de grens met Somalië in het noordoosten van Kenia. In december 2015 werd hun bus aangevallen door leden van de terroristische organisatie al-Shabaab. Die hadden als doel de christelijke passagiers te scheiden van de moslims om hen t...
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

SGP en ChristenUnie opnieuw bezorgd over positie eenverdieners

Eenverdieners zijn de laatste jaren relatief flink meer belasting gaan betalen. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) loopt hun belastingdruk komende tijd waarschijnlijk alleen maar verder op, terwijl die voor tweeverdieners is gedaald. Politiek leiders Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) uiten hun bezorgdheid. -De meeste eenverdieners stemmen geen SGP, maar VVD-Er zijn net zoveel eenverdieners die D66 stemmen als SGP-In totaal zijn eenverdieners goed voor 20 zetels-Onder SGP stemmers is maar 20% eenverdiener...

Lastercampagne tegen Messiaans-Joodse christenen in Israël

Stenen gooien, lastercampagnes in de media, chantage. Ultra-orthodoxe joden doen er alles aan om een ontmoetingscentrum van Messias-belijdende joden in Dimona, Israël, opnieuw te laten sluiten. Het centrum is net weer geopend en dat levert weer nieuwe protesten op, meldt Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK). Het centrum is een ontmoetingsplaats voor joden die in Jezus geloven. Ze drinken en koffie en thee en voeren gesprekken met elkaar. Vorig jaar werd de ontmoetingsplek kortdurend gesloten, na protesten van ultra-or...
Vakanties
Hier adverteren?
CIP+

Moeten we nou vóór of tegen de mogelijk nieuwe Donorwet zijn?

Dezer dagen hebben we het allemaal weer over orgaandonors omdat de initiatiefwet van D66 voor een actief donorregistratiesysteem (ADR), die in september 2016 was aangenomen door de Tweede Kamer. Aanstaande dinsdag wordt het wetsvoorstel in stemming gebracht in de Eerste Kamer. Wat moeten we hopen dat er uitkomt? Moeten de christelijke partijen bij voorbaat tegen zijn omdat het wetsvoorstel van D66 kwam? Of moeten zij het op zijn eigen merites beoordelen? Eerlijk gezegd ben ik nogal geschokt door allerlei gevoelsmatige argum...

Ds. J. J. ten Brinke aan de slag in hervormd Oud-Beijerland

De hervormde gemeente in Oud-Beijerland verwelkomt binnenkort een nieuwe predikant. Ds. J. J. ten Brinke heeft het beroep aanvaard. De kerkenraad zocht een opvolger voor de vorig jaar naar Polsbroek vertrokken ds. C. Boele. Ten Brinke bedankte vorig jaar voor beroepen uit Bodegraven, Giessendam-Neder-Hardinxveld en Woudenberg.

Wat gisteren ‘normaal’ was, is nu ‘vreemd’

"De tijd is een raar iets. Wat gisteren ‘normaal’ was, is nu ‘vreemd’. Wat gisteren ‘vreemd’ was, is nu ‘hip’. Wij wisten niet hoe snel wij van de percolator af konden komen. Nu is het ‘cool’ om met zo’n ding je koffie te zetten. ‘Het milieu’ was in mijn jeugd links en ‘geitenwollen sok’," vertelt ds. Jan Rinzema in een nieuwe overdenking."Nu is het ‘milieu’ mainstream. ‘Vegetarisch’ riep 20 jaar geleden argwaan, achterdocht...
CIP+

Is orgaandonatie Bijbels?

Is orgaandonatie Bijbels? Theoloog Jos de Keijzer beantwoordt deze vraag in dit artikel. De Eerste Kamer heeft de nieuwe donorwet aangenomen. Sommigen blij, anderen niet. Wel raar, een overheid die grossierder wordt in de lijken van haar dode onderdanen. Ik heb er ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant mag de overheid niet zomaar beschikken over de lichamen van haar onderdanen; ook niet na hun dood. Dat kan gewoon helemaal niet. Aan de andere kant is er een schreeuwende behoefte aan orgaandonatie. Er gaan let...

Abele Reitsma is tegenstander van de nieuwe donorwet en legt uit waarom

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een nieuwe donorwet. De nieuwe norm is dat je standaard donor bent, tenzij je aangeeft dat niet te willen. Welke bezwaren zijn er op de nieuwe wet? Abele Reitsma van Stichting Bezinning Orgaandonatie geeft antwoord in het Family7-programma Uitgelicht. Bekijk het volledige gesprek en klik hier voor meer video's van Family7:

Misbruik tierde welig in zorgcentrum van voormalig geestelijk leider pinksterkerk

Een 'geestelijk leider' en een medewerkster/cliënte van de Jedidja Hoeve, een evangelisch zorgcentrum in Meerkerk, worden verdacht van ontucht van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Dagblad Trouw schrijft deze week over deze zaak.Aaldert van E. (77) kreeg twee jaar cel voor seksueel misbruik van bewoners. Deze week moest de Belgische Marjos H. zich voor de Rotterdamse rechter verantwoorden voor haar betrokkenheid bij door Van E. gepleegde ontucht. De omstreden en charismatische Van E., ooit leider van...