the passion

Nieuws

27 september 2017 door Trouw

Waarom is The Passion zo succesvol?

Hoe komt het dat The Passion, de eigentijdse vertolking van het lijdensverhaal van Jezus, zo succesvol is, terwijl Nederland in rap tempo ontkerkelijkt? Twee onderzoekers van de PThU (Protestants Theologische Universiteit) zochten het uit. Ze presenteerden hun onderzoeksresultaten in het gerenommeerde Journal of Contemporary Religion.

Theoloog Mirelle Klomp deed samen met haar collega Marten van der Meulen onderzoek naar The Passion. Volgens hen stelt The Passion het publiek de gelegenheid in staat om op een speelse manier te experimenteren met hun religieuze identiteit, zonder zich direct te hoeven verbinden aan de christelijke traditie. Het multimediale karakter en de humor helpen daarbij. Ze schetsen dat de moderne samenleving vloeibaar is geworden en daarmee ook onze identiteit. We gaan geen blijvende verbintenissen meer aan. Vriendschappen, relaties, werk en woonplaats zijn inwisselbaar. We proberen steeds nieuwe identiteiten uit. In die context past The Passion goed, denken de onderzoekers.

Ze  spreken de stelling tegen dat Nederland steeds verder seculariseert en dat religie uit de samenleving verdwijnt. Volgens Klomp en Van der Meulen verdwijnt religie niet, maar verandert het van karakter.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher