Nieuws

27 september 2017 door Bond tegen vloeken

Onderzoek Bond tegen vloeken: "91% studenten: let op je taal"

De scholen zijn weer begonnen! Ook de hogescholen en universiteiten. De introductieweken zijn voorbij en iedereen gaat aan de slag. De Bond tegen vloeken heeft veel introductieweken bezocht en onder studenten een enquête gehouden. Hoe denken studenten over vloeken en schelden? De uitkomst van het onderzoek is dat 91% van de studenten zegt: let op je taal.

Taalbewust
De Bond tegen vloeken vroeg studenten een aantal stellingen te beoordelen. Bijvoorbeeld: “schelden is hetzelfde als vloeken” of “je mag mensen aanspreken op hun taalgebruik.” Veel studenten hebben hun mening gegeven. Daaruit blijkt dat vier op de vijf studenten ervan overtuigd zijn dat iemand met zijn woorden te ver kan gaan. Eenzelfde aandeel ziet dat hun taalgebruik invloed heeft op hun omgeving. 91% vindt het zelfs normaal om te letten op je taalgebruik.

Jeugd
Ruim 85% van de bevraagde studenten vindt dat je mensen mag aanspreken op hun taalgebruik. Twee derde is van mening dat je als volwassene absoluut een voorbeeld bent voor de jeugd om je heen, terwijl maar 10% het met die stelling oneens is. Of de jeugd van tegenwoordig te grof in de mond is, wordt niet helemaal duidelijk. Veel studenten kiezen daarbij een middenpositie, al is een meerderheid het in elk geval deels met de stelling eens (58,5% tegen 41,5%). Ruim 70% denkt dat kinderen les moeten krijgen over respectvol taalgebruik, al vinden veel studenten “een beetje” wel genoeg. Het hoge percentage van 70% is een opsteker voor KlasseTaal, het scholenwerk van de Bond tegen vloeken. KlasseTaal geeft jaarlijks aan meer dan 850 klassen gastlessen over respectvol taalgebruik.

Schelden of vloeken
Een groot deel van de studenten (59%) vindt dat schelden niet (helemaal) hetzelfde is als vloeken. Bij doorvragen blijkt echter dat het precieze verschil niet voor iedereen duidelijk is. Velen denken namelijk dat de situatie het verschil maakt: bijvoorbeeld “kanker” roepen bij pijn (vloeken) of iemand een “kankerjong” noemen (schelden). Oorspronkelijk betekent vloeken echter het ‘misbruiken van de naam van God of Jezus’. Zonder die uitleg vindt twee derde dat je met vloeken niemand beledigt. Wat de uitslag anders zou zijn geweest hoopt de Bond in een vervolgonderzoek te ontdekken.

Al met al blijkt het taalbewustzijn onder studenten hoger te zijn dan gedacht. Velen zien een bepaald nut in respectvol taalgebruik en vinden dat daarop gewezen mag worden. Wellicht zorgt die wetenschap voor bewustwording van het feit dat grove taal voor veel mensen niet normaal is.

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

De Bond tegen vloeken is een stichting die in 1917 werd opgericht. De Bond tegen vloeken doet het werk vanuit de overtuiging dat Gods Naam heilig is. Alle vormen van respectvol taalgebruik bevorderen we met de verschillende activiteiten die we ontplooien. De Bond tegen vloeken wil Nederland mooier maken wat betreft taalgebruik.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher