Nieuws

27 september 2017 door AD

Nederlander uitgeroepen tot wereldkampioen shofar blazen

Het wereldkampioenschap shofar blazen is gewonnen door een Nederlander. De 27-jarige Jan-Willem van den Bosch, die tot voor kort in Woerden woonde, is uitgeroepen tot wereldkampioen shofar blazen. Dit bericht het AD.

De shofar is een hoorn van een schaap die in joods-christelijke traditie wordt gebruikt. De ex-Woerdenaar kwam de wedstrijd shofar blazen op het spoor dankzij een lid van zijn kerkelijke gemeente, die wist dat hij zo’n ramshoorn bespeelde.

Van den Bosch, die al langere tijd trompet speelde, kocht vijf jaar geleden en shofar bij Centrum Christenen voor Israël. ,,Ik ben erg geïnteresseerd in de joodse wortels van het christendom. De shofar draagt allerlei symboliek met zich mee. Hij werd geblazen bij de kroning van een koning, bij het wakker maken van een leefgemeenschap tot aan het ten strijde trekken in een oorlog. Hij wordt op dezelfde manier geblazen als een trompet", zegt hij in het AD.

Hij stuurde een filmpje in en werd als een van de vijftien finalisten gekozen door de jury. Vervolgens koos het publiek hem als winnaar uit. Op het filmpje blaast hij een thema dat bij het joodse nieuwjaar wordt gepeeld. De ramshoorn heeft een functie als signaalinstrument. Er is geen muziek voor geschreven. Zo nu en dan wordt Van den Bosch uitgenodigd om zijn ramshoorn te laten horen bij een joods feest.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher