Nieuws

26 september 2017 door Hendriëlle de Groot

91% van de bruidsparen schrijft D.V. niet juist op trouwkaart

In reformatorische kringen is het gebruikelijk om de Latijnse uitdrukking Deo volente te gebruiken in uitnodigingen. Op een groot gedeelte van de kaarten wordt de uitdrukking echter onjuist gebruikt. 91 procent van de bruidsparen schrijft D.V niet juist op de trouwkaart. 

Deo volente is een Latijnse uitdrukking met de betekenis “zo de Heere wil en wij leven” of verkort “als God het wil”. Door het gebruiken van deze uitdrukking geeft men aan afhankelijk te zijn van God Die het leven geeft. In reformatorische kringen wordt deze uitdrukking vaak gebruikt. Jo-Anne van der Lelij van StijlvolleTrouwkaarten.nl heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van D.V. op verlovingskaarten, trouwkaarten en jubileumkaarten. Het blijkt dat 91% van de bruidsparen Deo volente niet juist op de kaart schrijft.

De meest gemaakte fout is dat het woord 'op' voor D.V. wordt geplaatst. Daarnaast schrijven veel stellen het woord volente met een hoofdletter, zodra ze de uitdrukking Deo volente voluit schrijven. Waarom de juiste schrijfwijze niet bekend is binnen de reformatorische kringen is niet te achterhalen. Vermoed wordt dat het verkeerde voorbeeld van anderen wordt overgenomen.

Het is niet juist om te schrijven ‘Wij gaan trouwen op D.V. 28 september 2019’. Het woord 'op' heeft namelijk betrekking op de datum en niet op de betekenis van Deo volente. De correcte zin is ‘Wij gaan trouwen D.V. 28 september 2022’.

Samen met een neerlandicus stelde Van der Lelij een lijst op met juiste schrijfwijzen van de bekende afkorting. Deze is te vinden op: https://stijlvolletrouwkaarten.nl/schrijfwijze-deo-volente

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher