Nieuws

26 september 2017 door KRO-NCRV

Columnwedstrijd over 500 jaar Reformatie

Het radioprogramma KRO-NCRV Zin in Weekend en het Museum Catharijneconvent organiseren een columnwedstrijd in het kader van 500 jaar Reformatie. Deelnemers wordt opgeroepen een een persoonlijk geïnspireerde column van maximaal 350 woorden te schrijven, waarbij de zin van Luhter 'Hier sta ik, ik kan niet anders' de leidraad is.

2017 staat in het teken van de herdenking van 500 jaar Reformatie. De hoofdfiguur van dat moment is Maarten Luther, die in 1517 maar liefst 95 stellingen op de deur van zijn klooster spijkert. Daarin klaagt hij de praktijken in de kerk aan en doet hij voorstellen tot hervorming.

Luther weigert zijn ideeën te herroepen en zegt: Hier sta ik, ik kan niet anders. Zo waarlijk helpe mij God almachtig. De zin staat voor het geweten,voor een ideaal zonder compromis.

De organisatie roept op tot het schrijven van een persoonlijk geïnspireerde column van maximaal 350 woorden, waarbij de zin Hier sta ik, ik kan niet anders de leidraad is. "Welke maatschappelijke, religieuze of persoonlijke idealen en principes zijn anno nu voor jou zo heilig, dat je zegt: Hier sta ik, ik kan niet anders?"
De inzendingen worden beoordeeld door een deskundige jury, die bestaat uit de volgende personen:

Wilfred Kemp, presentator KRO-NCRV, voorzitter
Tanja Kootte, conservator Museum Catharijneconvent
Monic Slingerland, chef opinieredactie Trouw
Alain Verheij, twittertheoloog
Angela de Jong, columnist AD, winnaar KRO-NCRV De Slimste Mens 2017

De winnaar ontvangt een exclusieve trofee en de column wordt uitgezonden in het radioprogramma Zin in Weekend (Radio 5, 18-19 uur). De prijsuitreiking is op zondag 3 december in de live radio uitzending van Zin in Weekend in Museum Catharijneconvent.

Daar is de tentoonstelling Luther te zien van 22 september tot en met 28 januari. Columns kunnen voor 31 oktober worden ingestuurd naar zininweekend@kro-ncrv.nl. Vermeld ook je persoonsgegevens en geboortedatum.

Tip van Annemiek Schrijver, presentator & columnist:
Hoe zwaar ook het onderwerp, vergeet de humor niet…

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher