"Kritiek op Israël heeft níets te maken met antisemitisme"

25-09-2017 door Reformatorisch Dagblad

De staat van Israël is terecht en legaal opgericht. Maar dat neemt niet weg dat ze de regels van het internationaal recht schendt. Kritiek op Israël heeft niets met antisemitisme te maken, stelt Mr. Kees Blok, voorzitter van Kairos Sabeel Nederland in het Reformatorisch Dagblad.

Kairos Sabeel is een organisatie die zich sterk maakt voor de rechten van de Palestijnen en kritiek op Israël niet schuwt. Komende zaterdag is er een bijeenkomst in Amersfoort, waarbij het boek ‘Uitverkoren volk? Bijbellezen met het oog op het Israëlisch-Palestijns conflict” (uitgeverij Boekencentrum) wordt gepresenteerd van de Amerikaanse oudtestamenticus Walter Brueggemann. In het boek keert hij zich tegen het leggen van een rechtstreeks verband tussen het Joodse volk in de Bijbel en de huidige staat Israël.

Waar Brueggeman in de eerste instantie verheugd was over de oprichting van de staat Israël, is zijn visie nu ingrijpend veranderd, zet hij uiteen in het boek. Volgens hem heeft de staat zich ontwikkeld tot “een grote militaire mogendheid, die zonder ophouden de Palestijnse gebieden administratief en militair in haar greep houdt”.

Duitse bezetting
Eerder dit jaar, in mei, was Kees Blok uitgenodigd door het Centraal Joodse Overleg om van gedachten te wisselen over de parallellen die hij tijdens een eerdere lezing trok tussen het optreden van Israël in de Palestijnse gebieden een de werkwijze van de Duitsers tijdens de bezetting van Nederland.Tijdens de vergadering riep het overleg hem op te stoppen met deze ‘demonische retoriek’.

Met gemengde gevoelens kijkt hij hierop terug, zo verklaart hij in het RD. “Ik heb veel Joodse vrienden en ben totaal geen antisemiet. Ik heb wel gezegd dat de bezetting van de Palestijnen door deze laatste groep vóelt als de bezetting zoals Nederland die ondervond ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Dat betekent niet dat ik de Joodse of de Israëlische regering met de nazi’s vergelijk.”

Blok: “Het zou vreselijk zijn als Israël zou verdwijnen, zoals veel Arabieren roepen. Maar het is niet meer mogelijk om elk kritiek op Israël te verbinden met antisemitisme. Dat wapen is zo bot geworden, dat het niet meer werkt.”

De christelijke nieuwsbrief die je ook echt leest!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over "Kritiek op Israël heeft níets te maken met antisemitisme"
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!