rechtbank

Nieuws

25 september 2017 door AD en NOS

Oud kerklid had gruwelseks met zwakbegaafde meisjes - de bizarste feiten

Oud-kerkganger Richard B. uit Den Haag leidde jarenlang een dubbelleven. Hij beheerde de financiën in de kerk, drukte meer dan een half miljoen euro achterover en misbruikte zwakbegaafde meisjes op een gruwelijke manier. Zijn dubbelleven kwam aan het licht toen zijn vrouw zijn uitspattingen ontdekte op zijn telefoon.

Dat blijkt uit berichtgeving van AD en NOS. Vanaf 2007 kreeg Richard B perverse fantasieën in zijn hoofd, die hij vanaf 2014 ook daadwerkelijk ging uitvoeren. ,,Om te vluchten uit het drukke bestaan? Ik weet het niet. Ik probeer er inzicht in te krijgen, maar ik heb er nog geen passend antwoord op’’, antwoordde hij volgens het AD op de waarom-vraag die de rechter hem voorlegde.

Fifity shades of hell
De man bleef avonden en weekendjes weg en ging zich te buiten en gewelddadige seks met een of meerdere meisjes tegelijk. Ze waren minderjarig of verstandelijk en emotioneel gezien beperkt, in hun jeugd misbruikt of dakloos. Met een van de meisjes gaat het zo slecht, dat ze zichzelf nog snijdt. Ze noemde de periode ‘fifty shades of hell’. “Ik zat aan hem vast. Pas als hij het zei, was het voorbij.” Een andere vrouw, inmiddels volwassen, verklaarde tijdens de zitting: “Hij wist mij geeestelijk zo te bewerken dat ik dingen deed die ik niet wilde.”

OM: "Afgrijnslijke taferelen"
Zweepslagen, tot bloedens toe, waterboarden met het hoofd in de wc-pot, naalden en klemmetjes op de borsten van de meisjs, de taferelen waren afgrijnselijk volgens het Openbaar Ministerie (OM). De handelingen lagen vast in ‘sekscontracten’. Een soort lijsje met afspraken, omdat de verdachte tijdens de sessies 'niet wilde onderhandelen over de afspraken'. De verdachte ontkent op de hoogte te zijn geweest van de zwakbegaafdheid van de meisjes. Ook ontkent hij de martelpraktijken.

Half miljoen euro verduisterd
Naast seksueel misbruik van zwakbegaafde meisjes, zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan het verduisteren van geld. Het beheren van de financiën in de kerk gaf hem de kans om 527.000 euro achterover te drukken. Met het geld betaalde hij vrouwen om seks mee te hebben. Zelf verklaart hij dat het bedrag lager ligt: hij kwam uit op exact 427.343 euro.

Begin 2016 kwam de zaak aan het licht, toen zijn vrouw de telefoon vond. Sinsdien ervaart B. naar eigen zeggen ‘de bevrijdende kracht van de waarheid’. Deskundigen willen met hem praten om een rapport over zijn psychische toestand te schrijven. De eerstvolgende zitting is op 24 januari. Het OM wil dat hij tot die tijd vast blijft zitten.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher