Nadine

Levensverhaal

25 september 2017 door Nadine

Hoe Nadine vocht tegen depressiviteit en haar verslaving

“Ik kon pas aan mezelf werken toen ik onvoorwaardelijke liefde kreeg. Ik was een verdorde bloem, maar God heeft me overgeplant en water gegeven.” Aan het woord is Nadine. Nadine is pas 24, maar heeft gevochten met depressiviteit en verslaving.

Nadine begint als ze twaalf is met roken en blowen. “Ik kreeg een vriendin die rookte en ik vond het stoer. Geld voor sigaretten had ik niet. Daarom stal ik ze. Ik werd al snel betrapt. De politie werd erbij gehaald. Toen voelde ik me heel klein en angstig. Ik was vooral bang voor de reactie van mijn moeder.”

Nadines moeder heeft borderline. Nadine vertelt: “Soms was ik het helemaal voor haar, en soms helemaal niet. Dan zei ze dat ik niet geboren had moeten worden. Ik stond als zevenjarige aan haar bed om haar te bemoedigen om door te gaan met leven. Ze vroeg ook wel eens of ik met haar mee zou gaan als zij er een einde aan zou maken. Blowen werd door mijn achtergrond een stuk interessanter. Het gaf me een lachkick en dan was ik even weg uit alle zorgen. Ik vond het geweldig.”

Rebelleren
Op veertienjarige leeftijd wordt Nadine uit huis geplaatst. “Ik had een overdosis medicatie genomen, als schreeuw om aandacht. Ik werd opgenomen bij Jeugdzorg. Daar ging ik rebelleren. Ik stal steeds vaker en ik ging niet naar school. Ook bedreigde ik andere jongeren. Dat laatste was de druppel. Ik werd weggestuurd.” Ongeveer een half jaar later is Nadine de eerste bewoner van de kliniek voor kinderen en jongeren bij De Hoop. Nadine: “Tegen die tijd was ik heel depressief en ook heel zwaar, zo’n 134 kilo. De opmerking ‘je had niet geboren moeten worden’ bleef maar door mijn hoofd gaan. Ik vond mezelf waardeloos. Maar ik was ook absoluut niet gemakkelijk. Ik stond niet open voor therapie. Wel heb ik in die tijd mijn leven aan Jezus gegeven. Dat gaf me vreugde.”

Vrijheden
De vreugde is nog niet blijvend. Nadine gaat weg bij De Hoop en komt terecht in een woongroep van Jeugdzorg waar ze veel meer vrijheden heeft. “Daar kon ik niet mee omgaan. Na twee weken was ik alweer aan het blowen. Ik heb daar twee jaar gezeten. Ik wilde naar school, maar dat lukte me niet. Ik kon niet eens op tijd opstaan. Na een tijdje maakte de groepsleiding me niet meer wakker. Het had toch geen zin.”

Flat
Als Nadine 18 is, moet ze weg uit de woongroep. “Ik kwam toen ergens terecht waar niemand naar me omkeek. Ik blowde hele nachten en had mijn eerste seksuele ervaring, tegen mijn zin in. Na een tijdje kreeg ik een eigen flat, maar ik kon niet voor mezelf zorgen. Er kwamen allerlei vreemde types mijn huis in die zich met zaken bezighielden die niet in orde waren. Iedereen pakte wat hij wilde en de flat voelde niet als mijn thuis. Een baan krijgen lukte niet, omdat ik geen diploma’s had.”

Harddrugs
Nadine is inmiddels in aanraking gekomen met speed. “Dat beviel erg goed. Harddrugs werden steeds belangrijker voor me. Ik wilde het verdriet van alle dingen die mij schade aangericht hadden niet voelen. Het ging al snel helemaal mis. Ook als ik niet gebruikte voelde ik schokken in mijn hoofd.” Maar juist dan komt de verandering. Nadine: “Ik begon terug te verlangen naar God. Terwijl ik onder invloed was vertelde ik vrienden het Evangelie. Een vriend van mij besloot op basis van mijn verhaal om naar de kerk te gaan en kwam enorm blij terug. Dat wilde ik ook. Dus ik ging naar de kerk. Er was die zondag net een jeugddienst, met een getuigenis van iemand die aan cocaïne verslaafd was geweest. Het was alsof er een deken van liefde over me heen werd gelegd. Ik kwam thuis.”

Bevrijd
Nadine gaat vanaf die zondag steeds terug naar de kerk. “Ik zocht ook hulp voor mijn verslaving en ik heb me laten dopen. Ik wilde graag een Bijbelschool doen, maar dat kostte tweeduizend euro – te duur voor mij. Ik ben ervoor gaan bidden. Mijn stiefvader heeft een niet-gelovige vriend van hem benaderd en die heeft het hele jaar betaald! Ik ben ook naar een conferentie gegaan van Wilkin van der Kamp. Daar heeft God me bevrijd van het verdriet, de schuld en schaamte en mijn depressiviteit. Ik vóélde weer. Er kwam weer levenslust.”

Ervaringsdeskundige
Nadine wil ook graag aan het werk. Ze vertelt: “Bij het re-integratiebureau hebben ze de opleiding als ervaringsdeskundige bij De Hoop voorgesteld. Vroeger wilde ik nooit met mensen werken. Ik was mensenschuw. Nu wil ik vanuit een christelijke visie er zijn voor anderen. Ik wil degene zijn die stabiele hulp biedt. Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk dat is.”

Dit verhaal verscheen eerder in het magazine HOOP, van evangelische hulpverleningsinstelling De Hoop ggz.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

Ds. J. J. ten Brinke aan de slag in hervormd Oud-Beijerland

De hervormde gemeente in Oud-Beijerland verwelkomt binnenkort een nieuwe predikant. Ds. J. J. ten Brinke heeft het beroep aanvaard. De kerkenraad zocht een opvolger voor de vorig jaar naar Polsbroek vertrokken ds. C. Boele. Ten Brinke bedankte vorig jaar voor beroepen uit Bodegraven, Giessendam-Neder-Hardinxveld en Woudenberg.

Lastercampagne tegen Messiaans-Joodse christenen in Israël

Stenen gooien, lastercampagnes in de media, chantage. Ultra-orthodoxe joden doen er alles aan om een ontmoetingscentrum van Messias-belijdende joden in Dimona, Israël, opnieuw te laten sluiten. Het centrum is net weer geopend en dat levert weer nieuwe protesten op, meldt Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK). Het centrum is een ontmoetingsplaats voor joden die in Jezus geloven. Ze drinken en koffie en thee en voeren gesprekken met elkaar. Vorig jaar werd de ontmoetingsplek kortdurend gesloten, na protesten van ultra-or...
CIP+

Albert verklaarde de biddende Martin Koornstra voor gek - en kan nu weer lopen

“Het was een wonderlijke zaterdag.” Albert Bos is nog altijd onder de indruk van wat hem op Urk is overkomen. En wat hem is overkomen kunnen we allemaal zien in dit filmpje. In het inmiddels veelbesproken filmpje dat op social media vaak werd bekeken en gedeeld zou te zien zijn dat hij wonderbaarlijk werd genezen van pijn in z’n been. Er werd triomfantelijk met krukken gezwaaid vanwege de gebedsgenezing. Mensen juichten van blijdschap. CIP.nl sprak maandagmiddag met Albert en zijn vrouw Carla. Wat is er precies gebeur...

Hongaarse premier: "Christendom is de laatste hoop van Europa"

De rechts-conservatieve premier van Hongarije, Viktor Orbán, heeft gezegd dat het christendom de laatste hoop van Europa is. Hij beschuldigt politici uit Berlijn, Parijs en Brussel van het verval van het christendom en de opkomst van de islam op ons continent. Dat zegt Orbán in een jaarlijkse toespraak waarin hij reflecteert op de staat van het land. De premier vertelt dat hij zich zal blijven verzetten tegen migratie. Orbán is van mening dat de islam binnenkort op de deur van Centraal-Europa zal kloppen. Hij bew...

Abele Reitsma is tegenstander van de nieuwe donorwet en legt uit waarom

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een nieuwe donorwet. De nieuwe norm is dat je standaard donor bent, tenzij je aangeeft dat niet te willen. Welke bezwaren zijn er op de nieuwe wet? Abele Reitsma van Stichting Bezinning Orgaandonatie geeft antwoord in het Family7-programma Uitgelicht. Bekijk het volledige gesprek en klik hier voor meer video's van Family7:
CIP+

"Homo’s mogen hun geaardheid aanvaarden, beleven en uiten"

“‘Je mag wel homo zijn maar het niet praktiseren’. Dit is een goedkope en makkelijke uitspraak,” stelt ds. M. M. van Campen. De hervormde predikant preekte onlangs over het thema ‘Hart Voor Homo’s’ in zijn gemeente in Rotterdam-Zuid. "Je mag je geaardheid aanvaarden, beleven en uiten als onderdeel van jouw unieke persoonlijkheid. Maar de Bijbel trekt een grens bij geslachtsverkeer," maakt hij duidelijk. “Probeer je eens in te denken hoe het is om nooit seksuele omgang te hebben met...
Vakanties
Hier adverteren?
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...

Henk Westbroek onthult alvast zijn grafsteen (met een hilarische tekst)

In het EO-programma De Kist onthult Henk Westbroek alvast zijn grafsteen. We konden wel lachen om de tekst die erop staat. Origineel is het in ieder geval. "De tekst is ook voor vriend en vijand geschikt," zo vertelt hij openhartig.  Bekijk hier wat voor tekst er op het graf van Henk Westbroek komt te staan. 

Misbruik tierde welig in zorgcentrum van voormalig geestelijk leider pinksterkerk

Een 'geestelijk leider' en een medewerkster/cliënte van de Jedidja Hoeve, een evangelisch zorgcentrum in Meerkerk, worden verdacht van ontucht van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Dagblad Trouw schrijft deze week over deze zaak.Aaldert van E. (77) kreeg twee jaar cel voor seksueel misbruik van bewoners. Deze week moest de Belgische Marjos H. zich voor de Rotterdamse rechter verantwoorden voor haar betrokkenheid bij door Van E. gepleegde ontucht. De omstreden en charismatische Van E., ooit leider van...

Refoschool Kootwijkerbroek waarschuwt voor naakte 'horrorclown'

Een naakte 'horrorclown' zou in de afgelopen dagen meerdere kinderen hebben lastiggevallen in Kootwijkerbroek. De reformatorische Rehobothschool in Kootwijkerbroek heeft een waarschuwingsmail verstuurd naar de ouders, meldt de Barneveldse Krant. Via Facebook schrijft een bezorgde ouder dat de horrorclown haar zoontje zondagmiddag tussen 14.15 en 14.45 uur in de tuin van het huis lastigviel. Volgens haar fietste de man op een vouwfiets, die hij in de sloot gooide. "Vervolgens verrichtte hij in de tuin, naakt, rare handelingen. Hij had blau...
CIP+

"De Bijbel zegt niets zegt over duurzame relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht"

Homoseksueel. Je mag het wel zijn, maar niet in de praktijk brengen, is een veelvoorkomende opvatting in christelijk Nederland. Is dat terecht? Wat zegt de Bijbel daarover? Is homoseksualiteit inderdaad een gruwel in de ogen van God? In de tweede video beantwoordt John Lapré dit soort vragen, naar aanleiding van zijn boek De veilige kerk, in gesprek met Rik Bokelman. Hoe wordt er doorgaans gereageerd op een coming out? “Je ziet over het algemeen dat daar redelijk goed mee om wordt gegaan, maar dat het wat moeilijke...

Hoe dominee Otto Grevink Ruud Lubbers herinnert

Deze week overleed oud-premier Ruud Lubbers op 78-jarige leeftijd. Hij was de premier van de jeugd van dominee Otto Grevink. Op zijn weblog legt de 'internetpastor' van MijnKerk.nl uit hoe hij Lubbers herinnert.Grevink: "Na zijn minister-presidentschap herinner ik me Ruud Lubbers als een warm pleitbezorger voor vluchtelingen en het klimaat. (...) Wijsheid komt blijkbaar met de jaren, dacht ik dan. Of: als je niet meer in centrum van de macht staat, zie je soms beter hoe de wereld eraan toe is. Dan kun je je invloed alsnog gebruiken om d...

Coach Els: "Je kan stress niet altijd voorkomen"

“Gun jezelf momenten dat je niet online bent. Neem ook tijd om echt tot rust te komen in je relatie met God, een mooie plek om even te onthaasten en te ontstressen,” zegt Els Kleijwegt. Stress wordt steeds vaker volksziekte nummer één genoemd. Els geeft de cursus ‘Stress, de baas?!’ en beantwoordt een aantal vragen over omgaan met stress. Wat zijn veelvoorkomende oorzaken van stress?“Vaak zie je dat er een combinatie is van verschillende factoren. Iedereen heeft te maken met st...
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

Schutter opent vuur op kerkgangers Dagestan

Een schutter heeft in de Zuid-Russische regio Dagestan het vuur geopend op kerkgangers die het Russische-orthodoxe volksfeest Maslenitsa (pannenkoekenfeest) vierden. Daardoor zijn zeker vijf vrouwen gedood en vijf personen gewond geraakt, meldt het ANP.Volgens een politiebron in de stad Kizliar waar de aanslag plaatsvond is de 22-jarige schutter door beveiligingsdiensten doodgeschoten. Hij was in het bezit van een jachtgeweer en een mes. Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de schietpartij opgeëist via Amaq, de persdien...

Doopplaats van Jezus bevrijd van mijnen

Het Israëlische ministerie van Defensie heeft aan de Britse Halo-stichting, die wereldwijd mijnenvelden ruimt, eindelijk groen licht gegeven voor de volledige ontmijning van Qasr al-Yahud, meldt Kerknet. Volgens een overlevering is Qasr al-Yahud de authentieke plaats van de doop van Jezus. Dit gebied bevat zeven kerken en kloosters, onder meer een Grieks-orthodox klooster, en een kapel van de franciscanen. De Halo-stichting was al eerder actief in Qasr al-Yahud. In 2011 zorgde zij ervoor dat doopplaats langs een smal pad doorheen het...
CIP+

Moeten we nou vóór of tegen de mogelijk nieuwe Donorwet zijn?

Dezer dagen hebben we het allemaal weer over orgaandonors omdat de initiatiefwet van D66 voor een actief donorregistratiesysteem (ADR), die in september 2016 was aangenomen door de Tweede Kamer. Aanstaande dinsdag wordt het wetsvoorstel in stemming gebracht in de Eerste Kamer. Wat moeten we hopen dat er uitkomt? Moeten de christelijke partijen bij voorbaat tegen zijn omdat het wetsvoorstel van D66 kwam? Of moeten zij het op zijn eigen merites beoordelen? Eerlijk gezegd ben ik nogal geschokt door allerlei gevoelsmatige argum...

Hoe je met zakken potgrond vervolgde christenen kunt helpen

Voor christenen in landen als Pakistan, Irak en Oeganda is het bijna onmogelijk om een Bijbel aan te schaffen. Om die reden startte Stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC) de jaarlijkse potgrondactie ‘Plant een Bijbel’. Christenen in Nederland kunnen met twee zakken potgrond vervolgde christenen helpen aan een Bijbel, vertelt Jan Dirk van Nifterik, directeur van HVC. Voor elke twee verkochte zakken potgrond kan HVC een Bijbel schenken aan een vervolgde christen. De potgrond kan tot 24 februari 2018 besteld worden via deze...