Steven Middelkoop in Israël

God

22 september 2017 door Steven Middelkoop

Vanuit Bethlehem klinkt het evangelie in moslimwereld

Tony Deik is geboren in Jeruzalem, maar woonde in Latijns Amerika. Inmiddels is hij terug op vaderlandse bodem. De Palestijn is verantwoordelijk voor distance learning bij Bethlehem Bible College in de geboorteplaats van Jezus. Tony: "Toen de gebieden rondom Gaza dichtgingen, kon een deel van onze Bijbelschoolstudenten ons niet meer bereiken. Dit was aanleiding om na te denken over digitaal afstandsonderwijs. In 2014 startten we met ons programma waaraan inmiddels 65 studenten deelnemen.”

Dankzij het afstandsonderwijs dat NET Foundation technisch faciliteert kan Bethlehem Bible College nu net zoveel studenten online als offline bereiken. College-President dr. Jack Y. Sara: "We bereiken met dit programma studenten vanuit Jemen, Algarije, Libië en andere Arabische landen. Velen kunnen niet naar ons toekomen, maar zijn digitaal wel bereikbaar. Het programma is gezegend. Diverse studenten krijgen onderwijs in een gesloten moslimomgeving, terwijl ze het gevaar lopen van vervolging. Toch zijn ze hierdoor niet langer geïsoleerd. We zijn voor onze studenten in Jemen de enigen met wie zij vrijuit over Jezus kunnen spreken. Toch doen ook zij aan evangelisatie.”

Studenten volgen via online classrooms colleges van ongeveer 30 minuten. Vervolgens krijgen ze nadere instructies via de online omgeving, bijvoorbeeld voor literatuurstudie. De benodigde materialen zijn in PDF beschikbaar. Via een uitgestippelde route volgen de studenten zo een programma dat vergelijkbaar is met de eerste twee jaar van een bachelor theologie. Willen ze doorstuderen tot een volledige bachelor-graad, dan studeren ze vier jaar via de online Bijbelschool.

"We zijn voor onze studenten in Jemen de enigen met wie zij vrijuit over Jezus kunnen spreken."

Pastor Jack: "Het was destijds een grote investering om met afstandsonderwijs te starten. Met name ten aanzien van personele bezetting. Inmiddels bereiken we echter net zoveel studenten offline als online. De Arabische wereld heeft een potentieel bereik van 400 miljoen mensen. We merken dat onze studenten zelf anderen bereiken met wat ze leerden. Zoals een student vertelde: ‘I study, so I can teach’.”

Het werk van Bethlehem Bible College is niet eenvoudig. De scheidingsmuur in Bethlehem schermt hen af voor een deel van het land. Om hen heen bestaat de gemeenschap voor 90% uit moslims. De Palestijnse schooldirecteur is echter hoopvol: "Als door een wonder mogen we hier ons werk doen en krijgen we ruimte. We verdienen het niet, maar ontvingen boven verwachting. We hebben een grote God. Dat verootmoedigt.”

Eerder deze week spraken NET-directeur Raymond Warnaar, ds. Adriaan Verwijs en bestuurslid Steven Middelkoop met Victor Kalisher, de directeur van het Israëlisch Bijbelgenootschap in Jeruzalem. Ook hij probeert zijn volksgenoten en voorgangers te bereiken met de boodschap van de Bijbel. Je zou zeggen dat dit makkelijker is. Er is immers een gedeelde geschiedenis en geen taalkloof? Victor helpt uit deze droom: "De Joden hebben inderdaad de woorden in hun eigen taal, maar ze begrijpen het niet. Niet omdat ze geen Hebreeuws lezen, maar omdat ze het Bijbels’ Hebreeuws niet meer begrijpen.”

Daarom begon Kalisher jaren geleden met het digitaal ontsluiten van de Bijbel in het Russisch, Spaans, Engels en het Hebreeuws via een speciale website. Momenteel voegt men verklarende woordenlijsten toe om het Evangelie nog dichter bij de mensen te brengen. Samen met de organisatie One for Israel maken ze gebruiken van diverse digitale media om hun landgenoten te bereiken. Dat is niet eenvoudig. Geregeld komen rabbi’s hem in zijn winkeltje opzoeken. Het liefst als een Nicodemus, om met hem te spreken over de diepere betekenis van Gods Woord.

Net Foundation rust voorgangers wereldwijd toe om de Bijbelse boodschap in eenvoudige woorden te laten klinken tot de mensen om hen heen. Geestelijk onderwijs, praktisch toepasbaar in het dagelijkse leven. Digitaal afstandsonderwijs heeft de functie van een geluidsversterker. Zij die onbereikbaar leken, krijgen nu theologisch onderwijs. Tot diep in de Islamitische wereld, maar ook in Jeruzalem.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher