Joodse nieuwjaar

Dagelijks leven

21 september 2017 door Israël Today

Vijf dingen die we kunnen leren van het Joodse nieuwjaar

Gisteravond begon Rosh Hashana: Joods nieuwjaar. Hoewel dat aan de meeste christenen waarschijnlijk compleet voorbij gaat, zitten er toch een paar mooie lessen voor ons in. Dit zijn ze.

Christenen voor Israël stelt zich ten doel christenen in Nederland bewust te maken van de betekenis van het Joodse volk in Gods handelen met deze wereld. Zij doet dit door het geven van betrouwbare informatie over Israël.

1. Heb een beetje zelfreflectie
Waar we in Nederland rond Oud en Nieuw vaak vooral terugblikken op alle belangrijke nieuwsfeitjes van het afgelopen jaar, blikken Joden aan het einde van het jaar terug op iets heel anders: op zichzelf. Men stelt vragen als: ‘Ben ik eigenlijk wel goed bezig?’ ‘Hoe kan ik mezelf verbeteren?’ en ‘Behandel ik mijn medemens wel correct?’. En zeg nou eerlijk: is zo’n terugblik niet veel belangrijker dan het zoveelste nieuwsjaaroverzicht?

2. Goeie feestjes gaan zo snel voorbij
Veel mensen kijken er al maanden van tevoren naar uit: gezellig met vrienden of familie het jaar uitzitten. Oliebolletje erbij, een goed glas kinderchampagne en natuurlijk van dat veel te dure siervuurwerk. Maar ja, zo’n avond is altijd zo snel voorbij. Daar hebben ze in Israël iets op gevonden. Je viert gewoon twee dagen feest! Dit jaar begint Rosh Hashana vanavond en duurt tot komende vrijdagavond.

3. It’s not all about fun, though
Joods nieuwjaar betekent geen vlammende vuurwerkshows, dolle dorpsfeesten of een avond lang oliebollen en andere vette snacks naar binnen werken. Het is eigenlijk veel meer een serieuze bedoening waarbij het belijden van zonden in het afgelopen jaar (individueel en als gemeenschap), synagogebezoek (soms duurt de dienst op Rosh Hashana wel vijf uur!) en het herdenken van de gestorvenen een centrale rol innemen.

4. Vergeet Adam & Eva niet
Het Joodse volk luidt zondag het jaar 5778 in. De Joodse jaartelling begint te tellen vanaf de schepping van de aarde. Elk jaar met Rosh Hashana vieren Joden dan ook niet alleen het begin van het nieuwe jaar, maar ook het begin van de schepping en de geboortedag van de eerste mens (zondag dus 5778 jaar geleden). Dubbel feest!

5. Ga voor een goed en zoet nieuw jaar
Na de synagogedienst op Rosh Hashana wensen Joden elkaar een ‘goed en zoet nieuwjaar’. Dit wordt kracht bijgezet door het eten van een stukje appel dat in honing wordt gedipt. Dit staat symbool voor het ‘zoete’ dat het komende jaar hopelijk mag brengen. Misschien een origineel idee om je vrienden en familie toe te wensen op 1 januari? (dat ‘Gelukkig nieuwjaar’ is zooo 2016!)

Bekijk ook deze video:

Binnenkort vindt in Lunteren het Isreality-jongerenweekend plaats. Klik hier voor meer informatie over het weekend 'Geroepen door rabbi Jezus'.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher