Ik ben geen zondaar

Theoloog wijst op eenzijdigheid in DoorBrekers-lied 'Ik ben geen zondaar'

21-09-2017 door Jeffrey Schipper

'Ik ben geen zondaar', luidt de nieuwe single van de moderne kerk DoorBrekers. "Op het eerste gezicht lijkt de boodschap voluit Bijbels. Toch moeten we oppassen met het zomaar citeren van een tekst, zonder goed te letten op de context en de bedoeling van de woorden," schrijft theoloog Michael Mulder in het Reformatorisch Dagblad.

Het Nederlandstalige aanbiddingsnummer (onderaan dit artikel te beluisteren, red.) is geschreven en geproduceerd door de kerk DoorBrekers. DoorBrekers-voorman Peter Paauwe zei hierover: "Onze status is voor eens en altijd veranderd van zondaar naar een rechtvaardigeAls kind van God heb je namelijk de gift van gerechtigheid ontvangen. De Bijbel zegt dat we zó verenigd zijn met God, dat je niet meer het verschil kunt zien tussen Zijn Geest en onze geest. Kunnen dan onze zonden, onze fouten, God tot een zondaar maken? Nee, in Hem kan er onmogelijk zonde zijn."

'Ieder die uit God geboren is, doet de zonde niet,' schreef de apostel Johannes. Mulder maakt duidelijk dat Johannes er meer over zegt. "De hele brief (1 Johannes, red.) waarschuwt tegen de gedachte dat wij ons boven anderen kunnen verheffen door 'te zeggen dat wij niet gezondigd hebben'. Wie zegt geen zonde te hebben, maakt God zelfs tot een ‘leugenaar’, omdat je daarmee het Woord van God ontkent (1:10)."

"Luther herontdekte vijfhonderd jaar geleden dat het Evangelie je niet van je zondaar-zijn bevrijdt, maar wel van je schuld," vervolgt Mulder. "Voor wie gelooft geldt inderdaad: in Gods ogen geen zondaar meer. Omdat Christus eens en voorgoed voor je heeft ingestaan, ben je met Hem gestorven en opgestaan in een nieuw leven voor God. En tegelijk ben je nog helemaal een mens die zich nooit van de zonde kan losmaken en daartegen heeft te vechten."

Lees ook een commentaar van ds. Ernst Leeftink: Ik ben geen zondaar – de theologie van de DoorBrekers.

Bekijk de videoclip met het lied 'Ik ben geen zondaar':

Ontvang het online magazine voor christenen!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over Theoloog wijst op eenzijdigheid in DoorBrekers-lied 'Ik ben geen zondaar'
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!