Gerard en Lydia de Groot

God

21 september 2017 door Jeffrey Schipper

"We zijn geroepen om het bovennatuurlijke van God te laten zien"

“Onlangs liep ik langs een man op een bankje. Een gedachte bleef hangen: ‘God houdt van deze man.’ Vervolgens mocht ik hem vertellen dat Jezus een plan heeft met zijn leven,” vertelt Gerard de Groot. Dit voorbeeld laat volgens hem zien hoe de Heilige Geest door mensen heen wil stromen om tot zegen te zijn. Om christenen hierin op weg te helpen wordt op De Betteld binnenkort het Bovennatuurlijk Weekend georganiseerd.

De Betteld is een christelijke camping en conferentiecentrum waar God centraal staat. Het is een plek waar je je kunt terugtrekken uit je dagelijkse bezigheden, en je kunt richten op God de Vader.

‘Als christen ben je geroepen om het bovennatuurlijke van God te laten zien.’ Wat bedoelen jullie hiermee?
“Omdat we geschapen zijn naar Gods beeld en gelijkenis, mogen we Zijn liefde en kracht vertegenwoordigen. God gebruikt ons als een kanaal waardoor Hij Zijn liefde kan laten stromen.” Gerard geeft een voorbeeld. “Onlangs liepen mijn vrouw en ik door het Kralingse bos in Rotterdam. We zagen een man op een bankje. Een gedachte kwam in me op: ‘God houdt van deze man.’ Op het moment dat ik hierover nadacht, sprak mijn vrouw dit hardop uit. Vervolgens besloten we op die man af te stappen. Er ontstond een open en leuk gesprek waarin we duidelijk maakten dat Jezus ook een plan met zijn leven heeft. We mochten zelfs bidden voor een noodsituatie waar hij mee tobde.”

Wat is het geheim van deze leefstijl?
“Het kennen van de Heilige Geest,” antwoordt Gerard. “Kijk naar het leven van Jezus. Aan Zijn verhalen kun je duidelijk merken dat de Heilige Geest Zijn beste vriend op aarde was. Als kinderen van God mogen we ons door diezelfde Geest laten leiden. Als we ons daar meer bewust van zijn wordt het veel gemakkelijker om een instrument van Hem te zijn. Dan loop je over straat of in een winkel en zal je sneller ervaren dat God via jou een boodschap door wil geven aan iemand die dat nodig heeft. Soms neem ik cadeautjes mee voor als dat mogelijk van pas komt.

Het is overigens ook heel goed om vanuit je ratio de straat op te gaan, als een echte evangelist. Regelmatig neem ik deel aan een evangelisatiemiddag. Dan spreek ik zoveel mogelijk mensen aan. Gewoon omdat ik daar op dat moment voor kies. Ook onze rationele keuzes kan Gods Geest gebruiken om Zichzelf bekend te maken.”

"Onlangs liep ik langs een man op een bankje. Een gedachte bleef hangen: ‘God houdt van deze man.’ Ik mocht hem vertellen over Jezus."

En toch zullen veel mensen zeggen: ‘die Gerard heeft een bijzondere gave.’ Sommigen weten echt niet waar ze moeten beginnen…
“Dan zou ik zeggen: ‘getuig van Jezus, desnoods door woorden.’ Er zijn zoveel leuke manieren die bij jou passen, waardoor je kunt getuigen van wie God is. Mijn buren nodig ik gewoon uit op de koffie. Denk je dat het dan voortdurend over Jezus gaat? Natuurlijk niet! We hebben het over Feyenoord, de politiek of wat er gebeurt in de wijk. Soms kan tijdens zo’n gesprek een bepaalde nood aan de orde komen. Vervolgens krijg ik de kans om te vertellen hoe ik daar zelf mee omga. Op die manier mag je als christen een vertegenwoordiger van God op aarde zijn.”

Je vindt het ook belangrijk om het leven met God te ervaren. Waarom?
“Omdat we mensen met gevoel en emoties zijn en het gewoon heel bemoedigend is om mee te maken. Ik herinner mij een kerkdienst waar ik dat op een bijzondere manier ervoer. Ik ontmoette iemand die ernstig ziek was en zich onlangs had laten dopen. Op dat moment voelde ik Gods kracht door mij heen stromen. Ik wist: ‘God wil dat ik voor hem bid.’ Dat heb ik vervolgens gedaan. Helaas is hij onlangs overleden. Ik had dolgraag gewild dat God hem op dat moment had genezen. En toch is die ervaring voor mij heel kostbaar, omdat God mij bewogen maakte voor een ander. Dan mag ik mij realiseren dat Hij net zo bewogen is over mij.”

‘Geef je over en Breek door’ is het thema van jullie weekend. Welke boodschap willen jullie meegeven?
“Om God door ons heen te laten werken is een basishouding nodig: ‘God, ik ben beschikbaar.’ Dat komt dus neer op overgave. Mensen vinden dat erg moeilijk. Allerlei blokkades kunnen hierbij een rol spelen. Denk aan angst, schaamte en onwetendheid. Vaak weten mensen niet dat God hen op het oog heeft, bijvoorbeeld omdat men van huis uit heeft geleerd dat God alleen dominees roept. Alsof zij dé enige mensen zijn die God gebruikt. Maar als christenen zijn we allemaal zendelingen.

Na die overgave kan God doorbreken in ons leven. In ons hart ontstaat dan ruimte om Gods Geest toe te laten. Bovendien willen we meegeven dat we als kinderen van God romantische strijders zijn. In liefde gaan we de strijd aan met Gods tegenstander. Ook daarvoor is een doorbraak nodig. De sleutels van die doorbraak hopen we tijdens het weekend aan te reiken.”

Erica Duenk, Gerard de Groot en zijn vrouw Lydia helpen deelnemers aan het weekend om hun verlangen naar meer van God om te zetten in hun werkelijkheid. Dit jaar is er ook een tiener- en kinderprogramma. Benieuwd naar het Bovennatuurlijk Weekend? Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher