Steven Middelkoop in Israël

Joden en Arabieren komen hier samen tot Christus

20-09-2017 door Steven Middelkoop

Bij het ‘Israël College of the Bible’ (ICB) bestuderen Joodse en Palestijnse studenten samen de Bijbel. Academic dean Seth Postell, een Amerikaanse Jood van geboorte, legt uit: "De historie verdeelt ons. Wij beginnen echter met studenten vanuit de verzoening in Christus. Dan leer je elkaars voeten wassen.”

Joden geloven Jezus
Wetenschapper Seth Postell is verwonderd over ontwikkelingen in Israël. "Onze organisatie One4Israel bestaat uit twee delen. We hebben een college waar momenteel 120 studenten een opleiding volgen en 350 studenten die via distance learning deelnemen aan cursussen. Daarnaast evangeliseren we via internet. Getuigenissen van Joden die tot geloof in Jezus kwamen posten we online. In totaal werden deze filmpjes zo’n 46 miljoen keer bekeken. Er lijkt een revival gaande. We zien velen tot geloof komen.”

Cursus op afstand
Het ICB is gevestigd op een onopvallende locatie waar men beschikt over een eigen opnamestudio en collegeruimtes. Hier geven docenten les in vakken als ‘de Joodse roots van het christelijk geloof’, ‘het boek Handelingen’ en ‘het planten van Messiaanse gemeenten’. Een deel van deze cursussen is online te volgen. Inmiddels zijn dertien cursussen beschikbaar. Hier tekenen geïnteresseerden voor in vanuit de hele wereld. Momenteel zo’n 71% vanuit Amerika, 5% vanuit Australie, 4% vanuit Hongkong. Ook Nederlandse voorgangers volgen de cursus. Zoals de Zegveldse PKN-predikant Jacco Overheem die via Twitter liet weten: "Heb zelf ook een aantal online cursussen van het Israël College of the Bible gevolgd. Verrijkend!”

"De historie verdeelt ons. Wij beginnen echter met studenten vanuit de verzoening in Christus. Dan leer je elkaars voeten wassen."

Culturen samenbrengen
ICB haalt jonge studenten binnen voor de dagopleiding. Zo volgen Joodse jongeren het programma ‘first fruits’ bijvoorbeeld voordat ze in militaire dienst gaan. Dit eenjarige programma vormt het eerste jaar van de bacheloropleiding, maar is dus ook apart te volgen. Ook ouderen volgen de dagopleiding. Het vormt een mix van nationaliteiten en culturen. Geregeld organiseert ICB bijeenkomsten voor voorgangers. Hier vinden Joden en Arabieren elkaar rondom het Woord. Dit leidde onder andere tot het delen van preekstoelen in diverse gemeenten. Seth Postell: "Er is geen plaats op aarde zoals hier.” Het succes van de opleiding zorgt inmiddels wel voor ruimtegebruik. "We bidden voor een nieuwe campus.”

Joods christendom
Distance learning coördinator Varya Plashko emigreerde twintig jaar geleden vanuit Oekraïne naar Israël. Daar kwam ze tot geloof via medewerkers van een ‘crusade for Christ’. Hoewel ze thuis seculier werd opgevoed, was de synagoge een ontmoetingsplaats. In Israël heeft de Messiaanse gemeente met Joodse wortels voor haar die functie overgenomen. De Joodse gedeelde achtergrond blijkt belangrijk: "Als ik in Oekraïne ben dan mis ik dat in de kerk.”

Varya is dankbaar voor de mix aan culturen bij ICB. "Zo’n 30% van onze studenten heeft een Arabische achtergrond! God heeft onze opleiding bijzonder gezegend. We ervaren hier Zijn aanwezigheid.”

NET faciliteert
De NET Foundation faciliteert het ICB-programma voor afstandsonderwijs. In dat kader bezoeken directeur Raymond Warnaar, medewerker ds. Adriaan Verwijs en bestuurslid Steven Middelkoop het project. De Nederlandse organisatie is enthousiast over het succes van ICB. Warnaar: "In 2006 zat ik hier voor het eerst aan tafel om te spreken over distance learning. Toen zag men het belang ten dele in. Inmiddels heeft men hier een professioneel programma staan. We werken op diverse continenten, maar ICB in Israël ontwikkelde zich tot een droomproject.”

Ontvang het online magazine voor christenen!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over Joden en Arabieren komen hier samen tot Christus
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!