Douwe Dijkstra

Nieuws

20 september 2017 door Jeffrey Schipper

"Sommige families hebben alleen een plastic zeiltje boven hun hoofd"

“De meeste huizen zijn kapot of volledig ingestort. Sommige families hebben alleen een plastic zeiltje boven hun hoofd,” zegt Douwe Dijkstra. Omvangrijke overstromingen in India, Nepal en Bangladesh hebben miljoenen mensen getroffen. Al meer dan duizend mensen zijn omgekomen. De gebruikelijke moessonregens zijn heviger dan normaal en hebben grote stukken land onder water gezet. Dijkstra vertelt namens ontwikkelingsorganisatie Tear over de situatie in Nepal.

Tear helpt mensen zelf op te staan uit armoede en onrecht. Ze helpen, geven trainingen en steunen initiatieven die mensen in staat stellen weer in hun kracht te gaan staan. Recht doen is volgens Tear een opdracht van God.

Je woont sinds 2015 in Nepal. Kun je aan de hand van een voorbeeld aangeven hoe je de gevolgen van de overstromingen terugziet?
“Ik ben net terug van een veldbezoek aan het getroffen gebied. Tear en haar partners werken hier al jaren, onder andere op het gebied van ontwikkelingsprojecten. Tear implementeert projecten samen met de lokale kerken, en probeert hiermee de allerarmsten te bereiken.

Zoals in veel situaties, worden de allerarmsten vaak het meest getroffen. In dit geval is dit de bevolkingsgroep van de dalits, de onaanraakbaren, die een lage status in het kaste systeem hebben. Ze hebben vaak geen land om zelf te bewerken, wonen op de laagste plaatsen die het snelst overstromen, en hebben eenvoudige huizen gemaakt van stokken en modder die snel desintegreren als ze in het water staan. Ik heb zelf een dorp van dalits bezocht de afgelopen week. De meeste huizen zijn kapot of volledig ingestort, en families verblijven nu onder tijdelijk opgezette structuren, met alleen een plastic zeiltje boven hun hoofd, maar zonder muren.

Hoewel het groen lijkt, en het water nu weggezakt is, zie je al dat het rijstgewas op veel plaatsen zwart aan het kleuren is, en langzaam wegrot. Ook zijn veel velden bedekt onder een dikke laag zand wat afgezet is door het water, en onbruikbaar voor rijstteelt op dit moment.”

Tear is, in samenwerking drie andere leden van het Christelijk Noodhulpcluster, direct noodhulp gestart in Nepal, India en Bangladesh. Hoe zie je dat terug in Nepal?
“Onze partners in dit gebied, met name United Mission to Nepal, zijn onmiddellijk na de overstromingen in actie gekomen om de getroffen bewoners te helpen,” gaat Dijkstra verder. “Het was hartverwarmend om de dankbaarheid in het dorp wat ik bezocht te zien. In dit dorp met ongeveer 50 families heeft UMN een aantal dagen na de overstromingen een pakket met voedsel en andere items zoals plastic zeilen en muskietennetten uitgedeeld. De bevolking van dit dorp heeft 18 dagen in een tijdelijke opvang gezeten, een school die wat hoger lag dan hun eigen dorp. Tijdens deze periode hebben ze geen werk kunnen verrichten. Bijna iedereen in het dorp is landarbeider, en afhankelijk van de dagelijkse inkomsten. Voor deze mensen, die al bij de armste laag van de bevolking hoorden, is het wegvallen van deze inkomsten tijdens wat normaal een piekperiode voor hun is een enorme klap, die nog lang na zal dreunen.”

"De meeste huizen zijn kapot of volledig ingestort. Sommige families hebben alleen een plastic zeiltje boven hun hoofd."

De hulpverlening bestaat uit korte termijn projecten en langere termijn rampenpreventieprojecten. Kun je dit toelichten?
“Zoals hierboven beschreven is korte termijn hulpverlening verstrekt. Tear en partners zijn nu bezig met het ontwikkelen van plannen voor de wat langere termijn. Het plan is om mensen te helpen hun huizen weer op te bouwen, maar via de ‘build back better’ methode, dus huizen die beter bestand zijn tegen overstromingen, door ze op een kleine verhoging te plaatsen of andere materialen te gebruiken die tegen wateroverlast kunnen. Ook helpen we met het zaden en gereedschap om de landbouw weer op gang te helpen.

In onze lange termijn projecten werken we ook met gemeenschappen om hun risico tijdens overstromingen en andere rampen, zoals aardbevingen, te verkleinen. In een dorp in de buurt is vorig jaar een gabion wal aangelegd, een muur van stenen die landbouwgrond tegen erosie heeft beschermd. Ook hebben dorpelingen waarschuwingssystemen opgezet en plannen voor evacuatie tijdens overstromingen. Dit heeft zeker een aantal levens gered van ouderen en andere kwetsbare groepen die zichzelf niet alleen kunnen redden.”

Hoe is de situatie op dit moment?
“Het is gek genoeg alweer stoffig en heet in het gebied, nu het water weggezakt is. Het zal wellicht nog jaren duren voordat deze mensen er weer bovenop zijn. Zoveel is verloren gegaan, in termen van inkomsten, zaden, voedselvoorraden maar ook school boeken en andere materialen die vernietigd zijn toen huizen instorten. Veel zal afhangen van hoe snel de economie weer op poten gezet wordt. Ook zijn er gezondheidsrisico’s nu de mensen in tijdelijke huisvesting wonen, met onvoldoende bescherming tegen het weer en muggen.

Terwijl er in de drie landen misschien wel 40 miljoen mensen getroffen zijn, is de aandacht voor deze enorme ramp alweer verslapt. Maar de noden voor wederopbouw zijn nog hoog, en Tear en partners blijven zich inzetten voor de getroffen bevolking,” aldus Dijkstra.

Om noodhulp te kunnen bieden aan de getroffen mensen in Zuid-Azië is nog veel geld nodig. Vier leden van het Christelijk Noodhulpcluster hebben hun rekeningnummers opengesteld: Tear, Red een Kind, Woord en Daad en ZOA.

Lees hier meer over de watersnood in Azië.

Foto: Wendy van Amerongen

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen
CIP+

"Homo’s mogen hun geaardheid aanvaarden, beleven en uiten"

“‘Je mag wel homo zijn maar het niet praktiseren’. Dit is een goedkope en makkelijke uitspraak,” stelt ds. M. M. van Campen. De hervormde predikant preekte onlangs over het thema ‘Hart Voor Homo’s’ in zijn gemeente in Rotterdam-Zuid. "Je mag je geaardheid aanvaarden, beleven en uiten als onderdeel van jouw unieke persoonlijkheid. Maar de Bijbel trekt een grens bij geslachtsverkeer," maakt hij duidelijk. “Probeer je eens in te denken hoe het is om nooit seksuele omgang te hebben met...

'Volgend jaar half miljoen raketten op Israël gericht'

Volgens een aan de Libanese terreurgroep Hezbollah verbonden nieuwswebsite, heeft men in Syrië zo’n 70.000 langeafstandsraketten op Israël gericht staan. Dankzij de voortdurende Iraanse leveringen zullen dit volgend jaar een half miljoen zijn, aldus de pro-Hezbollah site volgens het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël). Naar verluidt heeft de Syrische president Assad een verzoek van Rusland afgeslagen om de aanwezigheid van de Iraanse proxy te verwijderen. Sterker nog, Assad zou zijn leger opdracht heb...

Dick deelde in de trein een profetie met zijn buurman

Dick van den Bos zat in de trein en kreeg een beeld voor een man naast zich. "Ik zag een portemonnee waarin muntgeld veranderde in briefgeld. God maakte me duidelijk dat de man een onderneming wilde starten en dat Hij hem wilde zegenen met financiële voorziening," laat hij weten via Facebook. "Dus ik vertelde het hem, en de man was helemaal in shock. Hij stond op het punt om een (sociaal) bedrijf beginnen en financieel was het heel krap. Ik mocht voor hem bidden en hij zei dat-ie heel erg bemoedigd was. Hij wilde weten hoe hij kon...

Jan van den Bosch over zijn ontmoetingen met Billy Graham

Woensdag overleed de bekende evangelist Billy Graham op 99-jarige leeftijd. Als jonge EO-verslaggever ontmoette Jan van den Bosch Graham voor het eerst in Brussel tijdens een grote evangelisatiecampagne, vertelt hij tegenover CIP.nl. Van den Bosch: “Ik was bijzonder onder de indruk van wat hij vertelde en dat veel mensen in het stadion naar voren kwamen om hun leven over te geven aan God. Voor mij was dat destijds vrij nieuw.” Sindsdien heeft Van den Bosch de evangelist verschillende keren in de Verenigde Staten ontmoet....

Monica was depressief: ‘douchen kostte al teveel moeite’

Iedereen heeft weleens een slechte dag. Je voelt je wat somber of lusteloos. Meestal gaat dit vanzelf weer over. Als iemand depressief is niet. Een depressie zorgt voor een zwaarmoedige stemming. Je hebt nergens meer zin in; niets lijkt de moeite waard. Je functioneren op het werk, thuis of op school wordt belemmerd en het is lastig om uit het donkere dal te komen. Monica Eggens, ervaringsdeskundige bij De Hoop ggz, is depressief geweest en vertelde erover bij Groot Nieuws Radio. “Het was een optelsom van allerlei problemen. Ik h...
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...
Vakanties
Hier adverteren?
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

OM eist 18 maanden cel tegen leider (77) evangelisch zorgcentrum

Tegen Aaldert van E., voormalig leider en directeur van verschillende evangelische zorgcentra, is dinsdag een gevangenisstraf van achttien maanden - waarvan zes maanden voorwaardelijk - geëist voor jarenlange ontucht met een patiënte, schrijven diverse media. De 77-jarige oprichter van de Jedidja Hoeve, wordt verdacht van misbruik van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Hij is in 2016 veroordeeld tot drie jaar cel voor seksueel misbruik van meerdere vrouwelijke cliënten. Die zaak loopt momenteel in hoger beroep. De omstrede...

Dit lied over lijden omwille van Jezus is prachtig!

Simon van Cyrene droeg het kruis achter Jezus aan. Hij lijkt daarmee op volgelingen van Jezus die moeten lijden vanwege hun geloof. 'Dit kruis leek zinloos, maar het was een zegen. Het heeft mijn leven richting God geleid.' Arie Maasland schreef het lied een jaar of zes geleden en heeft het in de achterliggende tijd opnieuw opgenomen. Een prachtig lied in deze lijdenstijd!

ZELFontplooiing. Je krijgt er alleen maar meer dorst van…

We zijn er maar druk mee. Zelfontplooiing, het benutten van je eigen talenten, werken aan persoonlijke ontwikkeling en het streven naar ultieme vrijheid op het werk en natuurlijk ook privé. En als mensen vragen waar we over vijf jaar staan, noemen we datgene op waar we aan denken. En dat kunnen we dan vaak ook nog vrij makkelijk benoemen. Als we dieper inzoomen op het woord ‘zelfontplooiing’, komen we erachter dat het eigenlijk een bijzonder individualistisch woord is. In het boek 'De slag om het hart' van Herma...

Groep Afghanen wil meer weten over Jezus na tv-uitzending

Tv-uitzendingen van de christelijke satelliet-zender SAT-7 leiden regelmatig tot reacties uit de moslimwereld. "Onlangs belde een jongeman uit Afghanistan ons op," vertelt Panayiotis, directeur van SAT-7 PARS, gevestigd in één van de Golfstaten. "Tot hij één van onze programma's zag, had deze jongeman geen idee wie Jezus was," citeert God Reports. "Vanaf die uitzending was hij ontevreden over zijn eigen leven en wist hij instinctief dat er iets moest veranderen. Hij was erg onder de indruk geraakt van...
CIP+

Als je in dit artikel je dominee of voorganger herkent: PAS DAN OP!

In zijn indrukwekkende roman 'De Erfenis van Adriaan', dat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, omschrijft auteur Johan Lock hoe zijn ogen werden geopend voor wie zijn voorganger Adriaan werkelijk was; een geniepige, negatieve en manipulerende leider. Herken je in dit boekfragment je eigen voorganger of dominee? Pas dan op! Fragment uit 'De erfenis van Adriaan': Wanneer hij mijn ouders bezoekt en ik ben toevallig thuis, hoef ik niet tussen de regels door te luisteren. Man en paard noemt hij dan, en mijn aanwezigheid ziet hij niet als...

Stress, overspannenheid en burn-out bij geestelijk leiders

Stress, lijkt wel een kwaal van de hedendaagse maatschappij, het komt steeds meer voor en helaas ook onder geestelijk leiders, dat wil zeggen voorgangers, oudsten en gemeenteleiders. Voor een deel is de oorzaak vaak heel praktisch, namelijk men heeft geen normale werkdagen. Je denkt 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar te moeten zijn en er is dan geen tijd voor ontspanning en weer opladen. Je hebt ook het gevoel dat er steeds meer van je wordt geëist, bijvoorbeeld omdat er in de gemeente te weinig mogelijkheden zijn...

Kamervragen over komst veroordeelde Palestijnse terroriste naar Amsterdamse kerk

Naar aanleiding van de aangekondigde komst van de veroordeelde Palestijnse terroriste Rasmeah Odeh naar Amsterdam, hebben PVV-Kamerleden Machiel de Graaf en Gidi Markuszower donderdag schriftelijke vragen ingediend.Rasmea Odeh was actief voor het terroristische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). In 1969 pleegde ze een bomaanslag op een Sufersal supermarkt in Jeruzalem. De 21-jarige Leon Kanner uit Netanya en de 22-jarige Edward Joffe uit Kaapstad kwamen bij deze aanslag om. Daarnaast vielen er negen gewonden.V...
CIP+

Waarom Johan Lock uit zijn pinkstergemeente stapte

Johan Lock groeide op in een gezin waar alles, maar dan ook alles, om geloof draaide. Hij voelde zich afgesloten van de rest van de wereld. In deze video spreekt Rik met Johan Lock, naar aanleiding van zijn boek 'De erfenis van Adriaan', gebaseerd op een pinksterkerk die onder invloed stond van een manipulerende voorganger. Het is een schokkend verhaal. Laurens is in het boek het alter ego van Johan. "Ik wilde een roman schrijven, omdat je dan meer vrijheid hebt om de sfeer te beschrijven en duidelijk te maken hoe het kan gebeuren...

John Piper legt uit wat de essentie van liefhebben is

"De essentie van liefhebben is niet doen. De essentie van liefhebben is genieten – als God het doel is. ‘Laat het goud in het stof liggen, … de Almachtige zal je goud zijn, … dan zul je vreugde scheppen in de Almachtige, en je zult je gezicht tot God opheffen’ (Job 22:24-26)," zegt John Piper in een video van Geloofstoerusting. Bekijk de video en bezoek hier de website van Geloofstoerusting:
CIP+

Is orgaandonatie Bijbels?

Is orgaandonatie Bijbels? Theoloog Jos de Keijzer beantwoordt deze vraag in dit artikel. De Eerste Kamer heeft de nieuwe donorwet aangenomen. Sommigen blij, anderen niet. Wel raar, een overheid die grossierder wordt in de lijken van haar dode onderdanen. Ik heb er ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant mag de overheid niet zomaar beschikken over de lichamen van haar onderdanen; ook niet na hun dood. Dat kan gewoon helemaal niet. Aan de andere kant is er een schreeuwende behoefte aan orgaandonatie. Er gaan let...

Terugkijken: Feike ter Velde over Billy Graham

'Geloof het niet als ze zeggen dat ik dood ben. Nee, ik leef... in het huis van mijn hemelse Vader.' Feike ter Velde citeert de woensdag overleden evangelist Billy Graham (99). "In dat geloof leefde hij, predikte hij en stierf hij," stelt de voormalig EO-presentator op zijn Facebookpagina. "Met grote waardering herinner ik mijn het interview dat ik voor de EO met hem mocht maken. Een onvergetelijke man!" In het Family7-programma Uitgelicht vertelt Ter Velde over de invloed en het leven van deze man. Bekijk het gesprek en klik hier vo...