Douwe Dijkstra

Nieuws

20 september 2017 door Jeffrey Schipper

"Sommige families hebben alleen een plastic zeiltje boven hun hoofd"

“De meeste huizen zijn kapot of volledig ingestort. Sommige families hebben alleen een plastic zeiltje boven hun hoofd,” zegt Douwe Dijkstra. Omvangrijke overstromingen in India, Nepal en Bangladesh hebben miljoenen mensen getroffen. Al meer dan duizend mensen zijn omgekomen. De gebruikelijke moessonregens zijn heviger dan normaal en hebben grote stukken land onder water gezet. Dijkstra vertelt namens ontwikkelingsorganisatie Tear over de situatie in Nepal.

Tear helpt mensen zelf op te staan uit armoede en onrecht. Ze helpen, geven trainingen en steunen initiatieven die mensen in staat stellen weer in hun kracht te gaan staan. Recht doen is volgens Tear een opdracht van God.

Je woont sinds 2015 in Nepal. Kun je aan de hand van een voorbeeld aangeven hoe je de gevolgen van de overstromingen terugziet?
“Ik ben net terug van een veldbezoek aan het getroffen gebied. Tear en haar partners werken hier al jaren, onder andere op het gebied van ontwikkelingsprojecten. Tear implementeert projecten samen met de lokale kerken, en probeert hiermee de allerarmsten te bereiken.

Zoals in veel situaties, worden de allerarmsten vaak het meest getroffen. In dit geval is dit de bevolkingsgroep van de dalits, de onaanraakbaren, die een lage status in het kaste systeem hebben. Ze hebben vaak geen land om zelf te bewerken, wonen op de laagste plaatsen die het snelst overstromen, en hebben eenvoudige huizen gemaakt van stokken en modder die snel desintegreren als ze in het water staan. Ik heb zelf een dorp van dalits bezocht de afgelopen week. De meeste huizen zijn kapot of volledig ingestort, en families verblijven nu onder tijdelijk opgezette structuren, met alleen een plastic zeiltje boven hun hoofd, maar zonder muren.

Hoewel het groen lijkt, en het water nu weggezakt is, zie je al dat het rijstgewas op veel plaatsen zwart aan het kleuren is, en langzaam wegrot. Ook zijn veel velden bedekt onder een dikke laag zand wat afgezet is door het water, en onbruikbaar voor rijstteelt op dit moment.”

Tear is, in samenwerking drie andere leden van het Christelijk Noodhulpcluster, direct noodhulp gestart in Nepal, India en Bangladesh. Hoe zie je dat terug in Nepal?
“Onze partners in dit gebied, met name United Mission to Nepal, zijn onmiddellijk na de overstromingen in actie gekomen om de getroffen bewoners te helpen,” gaat Dijkstra verder. “Het was hartverwarmend om de dankbaarheid in het dorp wat ik bezocht te zien. In dit dorp met ongeveer 50 families heeft UMN een aantal dagen na de overstromingen een pakket met voedsel en andere items zoals plastic zeilen en muskietennetten uitgedeeld. De bevolking van dit dorp heeft 18 dagen in een tijdelijke opvang gezeten, een school die wat hoger lag dan hun eigen dorp. Tijdens deze periode hebben ze geen werk kunnen verrichten. Bijna iedereen in het dorp is landarbeider, en afhankelijk van de dagelijkse inkomsten. Voor deze mensen, die al bij de armste laag van de bevolking hoorden, is het wegvallen van deze inkomsten tijdens wat normaal een piekperiode voor hun is een enorme klap, die nog lang na zal dreunen.”

"De meeste huizen zijn kapot of volledig ingestort. Sommige families hebben alleen een plastic zeiltje boven hun hoofd."

De hulpverlening bestaat uit korte termijn projecten en langere termijn rampenpreventieprojecten. Kun je dit toelichten?
“Zoals hierboven beschreven is korte termijn hulpverlening verstrekt. Tear en partners zijn nu bezig met het ontwikkelen van plannen voor de wat langere termijn. Het plan is om mensen te helpen hun huizen weer op te bouwen, maar via de ‘build back better’ methode, dus huizen die beter bestand zijn tegen overstromingen, door ze op een kleine verhoging te plaatsen of andere materialen te gebruiken die tegen wateroverlast kunnen. Ook helpen we met het zaden en gereedschap om de landbouw weer op gang te helpen.

In onze lange termijn projecten werken we ook met gemeenschappen om hun risico tijdens overstromingen en andere rampen, zoals aardbevingen, te verkleinen. In een dorp in de buurt is vorig jaar een gabion wal aangelegd, een muur van stenen die landbouwgrond tegen erosie heeft beschermd. Ook hebben dorpelingen waarschuwingssystemen opgezet en plannen voor evacuatie tijdens overstromingen. Dit heeft zeker een aantal levens gered van ouderen en andere kwetsbare groepen die zichzelf niet alleen kunnen redden.”

Hoe is de situatie op dit moment?
“Het is gek genoeg alweer stoffig en heet in het gebied, nu het water weggezakt is. Het zal wellicht nog jaren duren voordat deze mensen er weer bovenop zijn. Zoveel is verloren gegaan, in termen van inkomsten, zaden, voedselvoorraden maar ook school boeken en andere materialen die vernietigd zijn toen huizen instorten. Veel zal afhangen van hoe snel de economie weer op poten gezet wordt. Ook zijn er gezondheidsrisico’s nu de mensen in tijdelijke huisvesting wonen, met onvoldoende bescherming tegen het weer en muggen.

Terwijl er in de drie landen misschien wel 40 miljoen mensen getroffen zijn, is de aandacht voor deze enorme ramp alweer verslapt. Maar de noden voor wederopbouw zijn nog hoog, en Tear en partners blijven zich inzetten voor de getroffen bevolking,” aldus Dijkstra.

Om noodhulp te kunnen bieden aan de getroffen mensen in Zuid-Azië is nog veel geld nodig. Vier leden van het Christelijk Noodhulpcluster hebben hun rekeningnummers opengesteld: Tear, Red een Kind, Woord en Daad en ZOA.

Lees hier meer over de watersnood in Azië.

Foto: Wendy van Amerongen

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher