kind baren

God

20 september 2017 door Hetty Voogel

Met smart zult gij kinderen baren

Na de zondeval zei God tegen de vrouw: Ik zal uw moeite (zwoegen) en uw zwangerschap zeer vermeerderen; met pijn zult u kinderen baren (Genesis 3:16). God zegt dit tegen Eva nadat ze van 'de appel' heeft gegeten. Vanwege deze tekst wordt de pijn bij een bevalling soms gezien als straf voor haar ongehoorzaamheid.

Dat vind ik een vreemde conclusie. Het zou namelijk betekenen dat vrouwen die makkelijk bevallen, minder worden gestraft dan vrouwen met moeilijke bevallingen. En daarnaast zie ik het hele nut niet van zo’n straf. Leer je hier iets van? Ga je nu beter opletten? Zal je nu nooit meer een vrucht plukken van de boom van kennis van goed en kwaad? Of heeft God, onze liefdevolle Vader, een sadistisch trekje? Dat Hij het er bij iedere geboorte nog even inwrijft: “jij bent slecht!” Dit klopt niet met het beeld van God, die Zijn eniggeboren Zoon niet gespaard heeft, maar ons met Hem alles gegeven heeft. Met een God die rechtvaardigt (Romeinen 8:31-33). Volgens mij is dit dan ook geen straf en al helemaal geen vervloeking, maar een gevolg van de kennis van goed en kwaad. God zegt tegen Eva hoe de nieuwe situatie zal zijn nu het kwaad zijn intrede in de wereld heeft gedaan.

Oudere vertalingen gebruiken niet het woord 'pijn', maar 'smart'. Bij smart denk je eerder aan verdriet of droefheid en aan geestelijke pijn. Dat is volgens mij de richting waarin we moeten denken.

Een man baart niet met smart, maar hij ervaart dezelfde moeite. Man en vrouw 'zwoegen' in gelijke mate.

Kinderen krijgen in een wereld met de kennis van goed en kwaad brengt, naast de vreugde, ook verdriet met zich mee. Je ziet je kinderen huilen, verdriet hebben, ziek zijn, pijn hebben, onrechtvaardig behandeld worden en soms zelfs dood gaan. Je ziet je kinderen verkeerde keuzes maken. Je ziet ze dezelfde fouten maken die jij ook hebt gemaakt en je kunt ze niet altijd tegenhouden. Hoe vaak maken we ons geen zorgen over onze kinderen? Hoe vaak is er niet door een moeder gezegd: “ik zou willen dat ik zijn plaats kon innemen?"

Eva zag dat haar ene zoon de andere vermoordde.
Maria zag dat haar Zoon werd verraden, gemarteld en vermoord, terwijl Hij niets verkeerd had gedaan.

Een man baart niet met smart, maar hij ervaart dezelfde moeite. Man en vrouw 'zwoegen' in gelijke mate. Bij de geboorte van zijn kind kan een man zich overweldigd voelen door een enorm verantwoordelijkheidsbesef. Hij voelt zich soms onzeker of hij wel een goede vader zal zijn en kan angstig zijn voor de kwetsbaarheid die dit nieuwe leven met zich mee brengt. Dit kun je terugvinden in 'met zwoegen zult u van de aardbodem eten'. De aardbodem is vervloekt, ze brengt niet meer alleen goede dingen voort. Doornen en distels bedreigen nu de toekomst van je kinderen. Lukt het je om ze te geven wat ze nodig hebben? Lukt het je om ze te beschermen?
Hebben we als kerk hetzelfde gevoel bij baby's in het geloof?

Als je soms mensen hoort praten over evangelisatie, dan doet dat wel eens denken aan 'met smart kinderen baren'. Het is echt moeilijk om met je ongelovige buren over het geloof te beginnen. Collega's uitnodigen voor de kerstdienst in de kerk, of voor de Alpha, we kunnen er als een berg tegenop zien.

En als je ziet hoe we soms omgaan met nieuwe gelovigen, dan lijkt dat wel een beetje op zwoegen om de doornen en distels onder controle te houden. We zien overal gevaar en willen deze baby's in het geloof daar graag tegen beschermen. We vertellen ze daarom al snel wat ze allemaal beter niet kunnen doen.

Wanneer iemand tot geloof komt, laten we hem of haar dan pamperen zoals we met een baby'tje doen.

Laten we voorafgaand aan de volgende evangelisatieactie naast voorbede ook ontspanningsoefeningen gaan doen. Adem in, adem uit. Evangeliseren is een natuurlijk iets, net als bevallen. Wat vooral helpt om het proces te bespoedigen, is ontspannen. Als je in een kramp schiet, vertraag je het alleen maar. Wees gewoon je christelijke zelf, sta in je omgeving bekend om je vriendelijkheid (Filippenzen 4:5) en om je vrijgevigheid en je gastvrijheid (Handelingen 2:44-47), en als de gelegenheid zich voor doet, vertel dan wat het geloof voor jou betekent.

Wanneer iemand tot geloof komt, laten we hem of haar dan pamperen zoals we met een baby'tje doen. Het allerbelangrijkste voor iedere pas geborene is liefde, genade en melk. Een baby'tje hecht zich omdat het keer op keer wordt bevestigd. Maakt niet uit hoe hard en hoe vaak het huilt en poept, de ouders staan iedere keer weer klaar om te voeden, te knuffelen en te verschonen. We hebben een enorme genade naar een baby toe. Die kleintjes weten niet beter, dus we rekenen ze hun gedrag niet aan, terwijl we dat soort gedrag van onze peutertjes al bijna niet meer accepteren en we onze pubers dus echt op hun kop geven wanneer ze een keel op zetten als ze honger hebben.

Laten we daarom geduld hebben met pas gelovigen en niet van ze verwachten dat ze zich gaan gedragen zoals 'het hoort'. Laten we ze eerst leren wat de liefde en genade van God inhoudt en daarmee dat het eeuwige oordeel voor hen betekend dat ze altijd bij God zullen zijn. Laten we ze leren wat de opstanding inhoudt en de doop en het opleggen van handen. Laten we ze leren wat dode werken zijn en hoe ze die kunnen nalaten en hoe ze op God kunnen vertrouwen. Want dat is de melk volgens Hebreeën 6:1-2. Vast voedsel is voor de volwassenen die hun zintuigen door het gebruik ervan geoefend hebben om te kunnen onderscheiden tussen goed en kwaad. (5:14)

Bezoek hier de site van blogger Hetty Voogel.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen
CIP+

Albert verklaarde de biddende Martin Koornstra voor gek - en kan nu weer lopen

“Het was een wonderlijke zaterdag.” Albert Bos is nog altijd onder de indruk van wat hem op Urk is overkomen. En wat hem is overkomen kunnen we allemaal zien in dit filmpje. In het inmiddels veelbesproken filmpje dat op social media vaak werd bekeken en gedeeld zou te zien zijn dat hij wonderbaarlijk werd genezen van pijn in z’n been. Er werd triomfantelijk met krukken gezwaaid vanwege de gebedsgenezing. Mensen juichten van blijdschap. CIP.nl sprak maandagmiddag met Albert en zijn vrouw Carla. Wat is er precies gebeur...

Ds. J. J. ten Brinke aan de slag in hervormd Oud-Beijerland

De hervormde gemeente in Oud-Beijerland verwelkomt binnenkort een nieuwe predikant. Ds. J. J. ten Brinke heeft het beroep aanvaard. De kerkenraad zocht een opvolger voor de vorig jaar naar Polsbroek vertrokken ds. C. Boele. Ten Brinke bedankte vorig jaar voor beroepen uit Bodegraven, Giessendam-Neder-Hardinxveld en Woudenberg.

Lastercampagne tegen Messiaans-Joodse christenen in Israël

Stenen gooien, lastercampagnes in de media, chantage. Ultra-orthodoxe joden doen er alles aan om een ontmoetingscentrum van Messias-belijdende joden in Dimona, Israël, opnieuw te laten sluiten. Het centrum is net weer geopend en dat levert weer nieuwe protesten op, meldt Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK). Het centrum is een ontmoetingsplaats voor joden die in Jezus geloven. Ze drinken en koffie en thee en voeren gesprekken met elkaar. Vorig jaar werd de ontmoetingsplek kortdurend gesloten, na protesten van ultra-or...
CIP+

"Homo’s mogen hun geaardheid aanvaarden, beleven en uiten"

“‘Je mag wel homo zijn maar het niet praktiseren’. Dit is een goedkope en makkelijke uitspraak,” stelt ds. M. M. van Campen. De hervormde predikant preekte onlangs over het thema ‘Hart Voor Homo’s’ in zijn gemeente in Rotterdam-Zuid. "Je mag je geaardheid aanvaarden, beleven en uiten als onderdeel van jouw unieke persoonlijkheid. Maar de Bijbel trekt een grens bij geslachtsverkeer," maakt hij duidelijk. “Probeer je eens in te denken hoe het is om nooit seksuele omgang te hebben met...

Hongaarse premier: "Christendom is de laatste hoop van Europa"

De rechts-conservatieve premier van Hongarije, Viktor Orbán, heeft gezegd dat het christendom de laatste hoop van Europa is. Hij beschuldigt politici uit Berlijn, Parijs en Brussel van het verval van het christendom en de opkomst van de islam op ons continent. Dat zegt Orbán in een jaarlijkse toespraak waarin hij reflecteert op de staat van het land. De premier vertelt dat hij zich zal blijven verzetten tegen migratie. Orbán is van mening dat de islam binnenkort op de deur van Centraal-Europa zal kloppen. Hij bew...

Abele Reitsma is tegenstander van de nieuwe donorwet en legt uit waarom

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een nieuwe donorwet. De nieuwe norm is dat je standaard donor bent, tenzij je aangeeft dat niet te willen. Welke bezwaren zijn er op de nieuwe wet? Abele Reitsma van Stichting Bezinning Orgaandonatie geeft antwoord in het Family7-programma Uitgelicht. Bekijk het volledige gesprek en klik hier voor meer video's van Family7:
Vakanties
Hier adverteren?

Henk Westbroek onthult alvast zijn grafsteen (met een hilarische tekst)

In het EO-programma De Kist onthult Henk Westbroek alvast zijn grafsteen. We konden wel lachen om de tekst die erop staat. Origineel is het in ieder geval. "De tekst is ook voor vriend en vijand geschikt," zo vertelt hij openhartig.  Bekijk hier wat voor tekst er op het graf van Henk Westbroek komt te staan. 

Misbruik tierde welig in zorgcentrum van voormalig geestelijk leider pinksterkerk

Een 'geestelijk leider' en een medewerkster/cliënte van de Jedidja Hoeve, een evangelisch zorgcentrum in Meerkerk, worden verdacht van ontucht van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Dagblad Trouw schrijft deze week over deze zaak.Aaldert van E. (77) kreeg twee jaar cel voor seksueel misbruik van bewoners. Deze week moest de Belgische Marjos H. zich voor de Rotterdamse rechter verantwoorden voor haar betrokkenheid bij door Van E. gepleegde ontucht. De omstreden en charismatische Van E., ooit leider van...
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...

Refoschool Kootwijkerbroek waarschuwt voor naakte 'horrorclown'

Een naakte 'horrorclown' zou in de afgelopen dagen meerdere kinderen hebben lastiggevallen in Kootwijkerbroek. De reformatorische Rehobothschool in Kootwijkerbroek heeft een waarschuwingsmail verstuurd naar de ouders, meldt de Barneveldse Krant. Via Facebook schrijft een bezorgde ouder dat de horrorclown haar zoontje zondagmiddag tussen 14.15 en 14.45 uur in de tuin van het huis lastigviel. Volgens haar fietste de man op een vouwfiets, die hij in de sloot gooide. "Vervolgens verrichtte hij in de tuin, naakt, rare handelingen. Hij had blau...
CIP+

"De Bijbel zegt niets zegt over duurzame relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht"

Homoseksueel. Je mag het wel zijn, maar niet in de praktijk brengen, is een veelvoorkomende opvatting in christelijk Nederland. Is dat terecht? Wat zegt de Bijbel daarover? Is homoseksualiteit inderdaad een gruwel in de ogen van God? In de tweede video beantwoordt John Lapré dit soort vragen, naar aanleiding van zijn boek De veilige kerk, in gesprek met Rik Bokelman. Hoe wordt er doorgaans gereageerd op een coming out? “Je ziet over het algemeen dat daar redelijk goed mee om wordt gegaan, maar dat het wat moeilijke...

Hoe dominee Otto Grevink Ruud Lubbers herinnert

Deze week overleed oud-premier Ruud Lubbers op 78-jarige leeftijd. Hij was de premier van de jeugd van dominee Otto Grevink. Op zijn weblog legt de 'internetpastor' van MijnKerk.nl uit hoe hij Lubbers herinnert.Grevink: "Na zijn minister-presidentschap herinner ik me Ruud Lubbers als een warm pleitbezorger voor vluchtelingen en het klimaat. (...) Wijsheid komt blijkbaar met de jaren, dacht ik dan. Of: als je niet meer in centrum van de macht staat, zie je soms beter hoe de wereld eraan toe is. Dan kun je je invloed alsnog gebruiken om d...

Coach Els: "Je kan stress niet altijd voorkomen"

“Gun jezelf momenten dat je niet online bent. Neem ook tijd om echt tot rust te komen in je relatie met God, een mooie plek om even te onthaasten en te ontstressen,” zegt Els Kleijwegt. Stress wordt steeds vaker volksziekte nummer één genoemd. Els geeft de cursus ‘Stress, de baas?!’ en beantwoordt een aantal vragen over omgaan met stress. Wat zijn veelvoorkomende oorzaken van stress?“Vaak zie je dat er een combinatie is van verschillende factoren. Iedereen heeft te maken met st...

Schutter opent vuur op kerkgangers Dagestan

Een schutter heeft in de Zuid-Russische regio Dagestan het vuur geopend op kerkgangers die het Russische-orthodoxe volksfeest Maslenitsa (pannenkoekenfeest) vierden. Daardoor zijn zeker vijf vrouwen gedood en vijf personen gewond geraakt, meldt het ANP.Volgens een politiebron in de stad Kizliar waar de aanslag plaatsvond is de 22-jarige schutter door beveiligingsdiensten doodgeschoten. Hij was in het bezit van een jachtgeweer en een mes. Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de schietpartij opgeëist via Amaq, de persdien...
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

Doopplaats van Jezus bevrijd van mijnen

Het Israëlische ministerie van Defensie heeft aan de Britse Halo-stichting, die wereldwijd mijnenvelden ruimt, eindelijk groen licht gegeven voor de volledige ontmijning van Qasr al-Yahud, meldt Kerknet. Volgens een overlevering is Qasr al-Yahud de authentieke plaats van de doop van Jezus. Dit gebied bevat zeven kerken en kloosters, onder meer een Grieks-orthodox klooster, en een kapel van de franciscanen. De Halo-stichting was al eerder actief in Qasr al-Yahud. In 2011 zorgde zij ervoor dat doopplaats langs een smal pad doorheen het...
CIP+

Moeten we nou vóór of tegen de mogelijk nieuwe Donorwet zijn?

Dezer dagen hebben we het allemaal weer over orgaandonors omdat de initiatiefwet van D66 voor een actief donorregistratiesysteem (ADR), die in september 2016 was aangenomen door de Tweede Kamer. Aanstaande dinsdag wordt het wetsvoorstel in stemming gebracht in de Eerste Kamer. Wat moeten we hopen dat er uitkomt? Moeten de christelijke partijen bij voorbaat tegen zijn omdat het wetsvoorstel van D66 kwam? Of moeten zij het op zijn eigen merites beoordelen? Eerlijk gezegd ben ik nogal geschokt door allerlei gevoelsmatige argum...

Hoe je met zakken potgrond vervolgde christenen kunt helpen

Voor christenen in landen als Pakistan, Irak en Oeganda is het bijna onmogelijk om een Bijbel aan te schaffen. Om die reden startte Stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC) de jaarlijkse potgrondactie ‘Plant een Bijbel’. Christenen in Nederland kunnen met twee zakken potgrond vervolgde christenen helpen aan een Bijbel, vertelt Jan Dirk van Nifterik, directeur van HVC. Voor elke twee verkochte zakken potgrond kan HVC een Bijbel schenken aan een vervolgde christen. De potgrond kan tot 24 februari 2018 besteld worden via deze...