Christenen Irak

God

19 september 2017 door Jan Dirk van Nifterik

Op reis door Irak: het onbevattelijke leed van christenen

Jan Dirk van Nifterik, directeur van Stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC), brengt momenteel een bezoek aan Noord-Irak. Hij schrijft een blog waarin hij vertelt over zijn reis en over de ontwikkelingen in een land, dat sinds 2014 in de ban is van de oorlog met IS.

Stichting Hulp Vervolgde Christenen is wereldwijd actief op plaatsen waar Christus-belijden onderdrukking, armoede en afwijzing tot gevolg heeft. HVC biedt vervolgde christenen gerichte geestelijke en praktische ondersteuning.

Het drukke programma laat bloggen nauwelijks toe, daarom vandaag een paar hoogtepunten uit de afgelopen dagen. We mogen ervaren dat God ook hier in Irak bij ons is. We ontmoeten bijzondere mensen en we mogen er iets van zien wat God doet in Irak.

In Irak hebben de meeste mensen op vrijdag vrij. Moslims trekken massaal naar de moskee. ’s Morgens zien de wegen er verlaten uit, we kunnen lekker doorrijden. We gaan naar een partnerorganisatie, die voor HVC in Irak en Syrië een aantal noodhulpprojecten heeft uitgevoerd. Onze contactpersoon vertelt: "We hebben nu twee uitdagingen. Christenen willen de huizen in hun woonplaats weer opknappen, zodat ze terug kunnen gaan, daar hebben ze hulp bij nodig. Maar in de tussentijd zitten ze nog in de kampen en daar hebben ze ook hulp nodig. We weten soms niet waar we moeten beginnen. Het is één voor twaalf, dit is de laatste kans om christenen te helpen om terug te gaan naar hun dorpen. Het waren de moslims die IS hebben binnengehaald en zij krijgen in sommigen dorpen de overhand. We moeten opschieten om voor huizen, scholen en voorzieningen te zorgen. Anders is het onvermijdelijk dat nog meer christenen het land gaan verlaten."

Die middag rijden we samen met Imad, een misssionair werker van de lokale kerk, naar het Daoudia vluchtelingenkamp. Hier wonen naast Jezidi’s ook 120 christelijke gezinnen. De vader van een christelijk gezin vertelt: "We zijn pas uit Nineve weggegaan toen we IS zagen aankomen. We zitten nu al drie jaar hier. Een paar dagen geleden ben ik even naar ons huis teruggegaan. Alles is gelukkig heel gebleven, ik heb er een op slot gedaan zodat niemand er meer in kan. Het was er helaas nog niet veilig genoeg om te blijven. Ik heb daar ook geen werk meer en ik zou niet weten hoe ik voor mijn gezin moet zorgen. Maar ooit gaan we samen terug!" De hoop klinkt door in zijn stem. Dan komt Sado, een Jezidi uit Sinjar, aanlopen. "We hoorden bommen vallen. Toen zijn we vliegensvlug weggegaan. We hebben 7 dagen in de bergen gedoold. Onderweg stierven oudere mensen, niemand was in staat om ze te helpen. Hun lichamen lagen aan de kant van de weg. Een vrouw kreeg een kindje in de bergen. Ze moest de bevalling in haar eentje doen, zonder medische hulp. We hadden nauwelijks voedsel bij ons. Zonder kussens en dekens is het slapen op de harde grond bijna onmogelijk. We zijn uiteindelijk door Peshmerga strijders in veiligheid gebracht."

"We hoorden bommen vallen. Toen zijn we vliegensvlug weggegaan. We hebben 7 dagen in de bergen gedoold."

Zaterdagmorgen gaat onze reis verder en rijden we met een vrachtauto naar een schooltje dat door de lokale kerk wordt ondersteund. Hier geven een echtpaar uit Zuid-Korea en een echtpaar uit Amerika les aan Jezidi kinderen. De kinderen leren de Engelse taal aan de hand van Bijbelverzen en worden onderwezen in de Bijbelse verhalen aan de hand van prenten. Het is bijzonder dat er hier met kinderen en ouders over het Evangelie wordt gesproken! We brengen er lesboeken en schoolmeubilair, dat vanuit Nederland is opgestuurd.

Dan gaan we op bezoek bij de allerarmsten onder de vluchtelingen. In het kamp van Khanik mogen we pakketten uitdelen. Deels met voedsel en deels met goederen voor persoonlijke verzorging. We worden uitgenodigd om binnen te komen in de tent bij een van de Jezidi-vrouwen. Met tranen in haar ogen vertelt ze hoe IS de meisjes en vrouwen sorteerden en afvoerden. De meisjes die nog maagd waren, werden bestemd als seksslaven voor de leiders. Deze vrouw verloor op één dag haar man, zeven broers en negen neven. Twee van haar dochters zijn nog bij IS. Ze vermoedt dat ze in de Syrische stad Raqqa zijn. Maar zeker weten doet ze het niet. Wat een onbevattelijk leed moeten deze mensen meemaken!

Als we door willen rijden naar het dorpje Ba'ashiqah, worden we tegengehouden bij een checkpoint. De president Barzani komt hier straks langs, de weg blijft urenlang afgesloten. Pas als het bijna donker is geworden en de stoet van de president is langsgetrokken, mogen we verder. Het is geen fijne gedachte om in dit gebied in het duister te moeten rijden, maar we komen veilig aan bij het kerkgebouw van dominee Daniël. Ik loop even de kerk binnen. Het kruis is van de muur af geschoten en de houten banken zijn door IS weggehaald, verder valt de schade gelukkig mee. Als de dominee ons een rondleiding door het dorp geeft, blijkt de ramp in het dorp groter te zijn. De peuterschool ligt in puin, de stenen op de begraafplaats zijn geruïneerd en ook de pastorie is onbewoonbaar geworden. Alle olijfbomen - een bron van inkomen van het dorp - zijn verbrand. Ook hier mogen we honderden pakketten naar leden van de kerk brengen. Het is duidelijk een bemoediging voor de christenen in het dorp dat er in Nederland aan hen gedacht wordt.

Ik ben dankbaar voor vandaag. We hebben kunnen zien dat de hulp die HVC biedt, veel betekent voor deze mensen. Het Evangelie gaat door, God bouwt Zijn Koninkrijk, ook hier in Irak. Moe aanvaarden we de rit terug. Het water dat ik één van de kampen kreeg aangeboden, bleek toch niet schoon te zijn. Een misselijkheid steekt de kop op. Een les voor de volgende keer!

Wilt u christenen in Noord-Irak ook steunen? Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

Wat christenen kunnen leren van Stephen Hawking

Natuurkundige Stephen Hawking is deze week overleden. Hij wordt de grootste wetenschapper na Einstein genoemd. Wat kunnen wij als christenen leren van hem, ook al was hij atheïst. En wat moeten we naast ons neerleggen? Wetenschapper Tom Zoutewelle geeft antwoord in het Family7-programma Uitgelicht.  Bekijk het gesprek en klik hier voor meer video's van Family7:
CIP+

"Soms voelden we ons superieur binnen de reformatorische gezindte"

Binnen no time een kerk opbouwen na een kerkscheuring. De hersteld hervormden zijn erin geslaagd. “Maar zijn we God in onze ijver vergeten?,” vragen SGP-senator Diederik van Dijk (rechts op de foto) en ds. P. den Ouden (links) zich hardop af. De Hersteld Hervormde Kerk is volwassen geworden, maar een belangrijke vraag ligt volgens hen nog open: wat had God te zeggen door middel van de aangrijpende kerkscheuring in 2004? “Als hervormden voelden we ons soms superieur binnen de reformatorische gezindte,”...

ChristenUnie Utrecht vertelt modern Sint Maartenverhaal in campagnefilmpje

De ChristenUnie in Utrecht heeft deze week een ludiek campagnefilmpje gelanceerd. Daarin vertolkt lijsttrekker Maarten van Ooijen zijn naamgenoot Sint Maarten in het Utrecht van nu. Met de bekende rode cape van Sint Maarten rijdt hij op een wit paard door de stad, over de Oudegracht en in de fietsenstalling, om moderne ‘goede daden’ voor de stad te doen. Van Ooijen: “we hebben een modern St. Maarten verhaal gemaakt!”Sint Maarten is een bekende heilige uit de vroege middeleeuwen. De legerofficier deelde...

Is de kerk een plaats waar we alleen nog maar succes delen?

Radio-dj Stephan doorbrak onlangs een taboe: eerlijk zeggen dat je niet lekker in je vel zit. "Is het in de kerk niet hetzelfde? Proberen we ook daar netjes onze maskers op te zetten?," vraagt blogger Leenard Kanselaar zich af. "Is de kerk verworden tot een plaats waar we alleen nog maar succes delen? Of moet de kerk een plaats zijn waar we elkaar zien, toegeven dat het klote gaat, en dat dat er mag zijn. Een beerput zijn waarin we tegen elkaar zeggen: 'ik begrijp het niet, waar is God?'" Het fragment van radio-dj Stephan...

Een dankbare les in moeilijke tijden

Afgelopen jaren is er veel gebeurd in mijn leven: paniekaanvallen, verlies van mijn baan, verhuizing, slapeloosheid, verlies van mijn vader en ook mijn beste vriend, afgekeurd worden, en dan nu de diabetes. Daarnaast heb ik nog klachten waarvan de oorzaak nog niet gevonden is en waarvoor ik hoop een verwijzing te krijgen voor het ziekenhuis. Ik durf wel te zeggen dat de afgelopen 5 jaar erg zwaar zijn geweest. Deze week sprak ik iemand die het bijzonder vond hoe ik nog steeds in God geloofde na dit alles. Het was hem opgevallen dat ik mijn gelo...
CIP+

Kinga Bán denkt minder aan de toekomst: "Het enige dat telt is vandaag"

“Ik hoef mij geen zorgen te maken en mag genieten van de leuke dingen. Dankbaar zijn is een keuze. Het enige dat telt is vandaag.” Zangeres Kinga Bán lijdt aan een ongeneeslijke vorm van kanker en wil zich minder zorgen maken over de toekomst. Dit brengt ze tot uiting door middel van haar nieuwe album ‘Vandaag’. Wat volgens jou de boodschap is van het lied 'Vandaag'?“Ik heb geleerd dat het geen zin heeft om bezorgd te zijn over wat komen gaat.” Kinga zingt onder andere: ‘Dit is v...

Corlien Doodkorte in CIP Podcast over haar ziekte: "Ik schreeuwde het uit naar God"

Corlien Doodkorte was doodziek. Totdat ze wonderbaarlijk werd genezen en opstond uit een rolstoel. Ze heeft een diep en aangrijpend verhaal. Helemaal omdat ze niet alleen wonderbaarlijk werd genezen, maar nu weer ziek is. - Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher. Ze lag in bed, het was tegen elf uur. “Ik draaide me om om te gaan slapen. Toen kreeg ik enorme pijn op mijn borst. Ik transpireerde en spuugde. Ik zei: je moet een dokter bellen. Ik wist gelijk: er is ie...

Hoe hoog is mijn geestelijk zuurstofgehalte?

Ik heb een paar keer aan de beademing gelegen. Met had geconstateerd dat het zuurstofgehalte van mijn bloed te laag was. Daar moest ik gisteren aan denken toen we in de kerk aan het bidden waren. Hoe hoog is mijn geestelijk zuurstofgehalte?Hoeveel goede zuurstof adem ik in? Of leef ik van veel vervuilde lucht? Bidden is inademen en uitademen.Daar hadden we het over in de dienst.Adem in- adem uit. Bidden is inademen en uitademen. Zo begon ooit het leven.Met inademen en uitademen.De eerste was God. Hij zorgde voor zuurstof...
CIP+

Heeft Jezus de zonden van alle mensen gedragen?

Tegenwoordig zet ik elke week op maandag een theologisch-cultuurhistorisch vraagstuk op Twitter en Facebook, waarvan ik dan op woensdag de oplossing geef. Een paar weken geleden luidde de vraag: ‘Johannes de Doper zei: “Zie, het Lam van God, dat de zonde der wereld wegneemt” (Joh. 1:29). De tekst van de rooms-katholieke mis zegt: “… dat de zonden der wereld wegneemt”. Wat is het theologisch verschil?’ Mijn antwoord luidde: ‘De mistekst suggereert dat Jezus de zonden van...

Geloofstoerusting en Stichting Jij daar! organiseren Paas Singin

“Het paasverhaal zette het hoofd en hart van Paulus in vuur en vlam. De opstanding laat zien dat de dood van Jezus geen straf is voor wat Hij heeft gedaan. Het offer van Jezus is genoeg voor de zonden van de hele wereld.” Dit was de boodschap van Marcel Vroegop tijdens de Paas Sing-in in Barneveld afgelopen jaar. Ook dit jaar organiseren Geloofstoerustingen Stichting Jij daar! een Singin. Dit keer is jong & oud van harte welkom op 2 april (20:00 uur) in Sporthal West (Veenslag 72-A) in Veenendaal. Een...
CIP+

Leven met een depressie: "Mijn man wil genieten maar hij kan het niet"

“Mijn man hoort wel eens: ‘Maar je hebt alles in je leven om gelukkig te zijn!’ Maar depressie is een ziekte die niet zomaar weg gaat,” vertelt Anita de Graaf-van der Veen (35). Haar man kampt met een depressie. Het gezin wordt daar dagelijks mee geconfronteerd. Op haar website deelt Anita persoonlijke ervaringen hierover. “Het gaat niet om wat je zegt, maar om je aandacht voor de ander.” Je schrijft: ‘Uit ervaring weet ik dat het hard werken is om te leven in een huis waar psychische kla...

"God is dood, de filosofie is dood en Stephen Hawking is ook dood"

Stephen Hawking was een wereldberoemde wetenschapper met een oneindig geloof in een logische verklaring voor alles. Dat schrijft Volkskrant columnist Bert Wagendorp naar aanleiding van zijn overlijden, vorige week. "God is dood, de filosofie is dood en Stephen Hawking is ook dood." "Niet God, niet het toeval, maar de logica zorgde ervoor dat hij gedurende zijn 76-jarige leven uitgroeide tot een beroemde natuurkundige." Stephen stelde de belangrijke vragen over wie wij zijn, waar wij zijn en waarom. "Oude vragen, die ooit van een antwoor...
Vakanties
Hier adverteren?

Waarom John Legend zijn geloof in God verloor (maar nog wel fan van Jezus is)

John Legend is een van de meest beroemde R&B artiesten in de wereld. Hij leerde zingen in de kerk en was jarenlang christen. In een interview met Relevant Magazine vertelt hij over zijn geloof. Hij beschouwt zichzelf niet meer als religieus, zo vertelt hij. Toch is hij nog wel onder de indruk van Jezus. Sterker nog, in het gesprek vertelt hij dat zijn muziek misschien wel meer dan ooit in lijn is met het leven van Jezus. Ook al is hij zijn geloof in God verloren. Geloof verliezenJohn Legend vertelt in het gesprek hoe het zover gekomen is dat hij z...

Eline Rosenhart: "In iedere generatie staat een Jodenhater op"

“In Israël word ik voortdurend met de gevolgen van de Holocaust geconfronteerd. Die collectieve herinnering komt telkens weer naar boven.” Eline Rosenhart woont alweer zes jaar in de Israëlische stad Tel Aviv. Ze heeft een tweeluik geschreven over Hadassah. De ene Hadassah leeft ten tijde van het Perzische rijk en gaat een confrontatie aan met de koning, de ander is een jong meisje in Hamburg dat in 1938 vlucht naar Amsterdam. CIP.nl sprak met de auteur over haar roman ‘Ik zal verborgen zijn.’ Je s...
CIP+

Wees niet te volgzaam in je eigen kerk

Wat als je in een kerk zit waar de leider veel macht naar zich toetrekt? Er dingen niet in de haak zijn? In deze videoserie geeft Johan Lock tips voor mensen die in een ongezonde kerk zitten, naar aanleiding van zijn boek De Erfenis van Adriaan. Zijn tip in deze video: neem als christen je verantwoordelijkheid. Johan vertelt over hoe hij zich in zijn kerk steeds vaker begon te af te vragen: zoals het geloof hier beleefd wordt, hoor ik daar wel helemaal bij? Zoals er in deze kerk met mensen wordt omgegaan, is dat wel mijn manier van doen? ...
CIP+

Wanneer het tijd wordt om de uitgang van je kerk te zoeken

Wat als je in een kerk zit waar de leider veel macht naar zich toetrekt? Er veel controle is en manipulatie? In deze videoserie geeft Johan Lock tips voor mensen die in een ongezonde kerk zitten, naar aanleiding van zijn boek De Erfenis van Adriaan. Zijn tip in deze video: wees op je hoede voor manipulatie.  Manipulatie vindt overal plaats. In je werk, thuis, in je kerk. Er zijn altijd mensen die je een bepaalde kant op willen duwen. De vraag is wanneer dat uit de hand loopt. Johan: "Kijk eens naar je kerk en vraag jezelf af: 'Hoe ik me...

Syrische oorlog: in Damascus staan christenen doodsangsten uit

Het militair offensief dat op dit ogenblik in Syrië aan de gang is, treft niet alleen de inwoners van de regio Oost-Ghouta, maar ook die van het nabijgelegen Damascus. De raket- en mortierbeschietingen op de hoofdstad duren voort. Ook de christelijke wijk aan de oostelijke rand van de oude stad krijgt het zwaar te verduren, meldt Kerk in Nood.Pater Andrzej Halemba is de projectverantwoordelijke voor het Midden-Oosten van de pauselijke stichting en wereldwijde hulporganisatie Kerk in Nood. Hij vertelt: "De toestand is bijzonder ernstig. D...

CHE en HKU starten nieuwe minor Worshipleader

Muziek neemt een steeds prominentere plaats in de kerk. Om die reden starten de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) in september 2018 met een nieuwe Kies-op-maat-minor: Worshipleader. De minor wordt aangeboden in Utrecht en zal geheel in het teken staan van muziek in relatie tot religie.Veel hbo-studenten volgen Kies-op-Maat-minoren in het kader van hun eigen hbo-opleiding en kunnen deze bij een andere onderwijsinstelling volgen. De minor Worshipleader is voor studenten van alle hogesc...

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher