ChristenUnie

Nieuws

19 september 2017 door Ruben Mulder

Welke ministersposten krijgt de ChristenUnie?

Het lijkt er steeds meer op dat Nederland de komende vier jaar geregeerd gaat worden door een coalitie van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie. De formatiegesprekken zijn vergevorderd en de tombola voor de ministerposten kan beginnen. Het nieuwe kabinet gaat waarschijnlijk 16 ministers tellen, berichtte Het Parool vorige week. Naar verwachting mag de ChristenUnie twee ministers leveren.

Welke ministerposten worden dat? Dat is de grote vraag. In het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie staat het christelijk sociaal gedachtengoed centraal. Belangrijke thema’s in Nederland zijn zorg, integratie en werkgelegenheid waarbij iedereen meedoet. Ook in het buitenland wil de ChristenUnie het christelijk sociaal gedachtengoed uitdragen en strijdt zij voor humane opvang in de regio, ontwikkeling in crisisgebieden en vrede en veiligheid.

Zou het niet mooi zijn als deze duale focus op Nederland en op kwetsbare gebieden in het buitenland zich ook vertaalt in de twee ministerposten van de ChristenUnie? Voor Nederland zou de ChristenUnie kunnen gaan voor het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport of het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Voor Nederland zou de ChristenUnie kunnen gaan voor het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport of het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Voor het buitenland daag ik de ChristenUnie uit zich hard te maken voor de ministerspost Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel. Op deze manier kan de ChristenUnie echt het verschil maken voor kwetsbare en vervolgde minderheden zoals de jezidi’s en christenen in Noord-Irak en Syrië en recht doen aan de bewogenheid en betrokkenheid bij deze groepen van een groot deel van de ChristenUnie achterban. Tevens kan de ChristenUnie hiermee bijdragen dat belangrijke thema’s uit het christelijk sociaal gedachtengoed, zoals godsdienstvrijheid, humane opvang van vluchtelingen en mensenrechten ook in het buitenland gerealiseerd worden. Barmhartigheid houdt immers niet op bij de grens!

Joël Voordewind, al ruim 10 jaar lid van de tweede kamer met ontwikkelingssamenwerking in zijn portefeuille zou een prima kandidaat zijn voor deze functie. Als mogelijke nieuwe ChristenUnie minister van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel wil ik hem de volgende adviezen meegeven:

1. Ga door met de goede punten uit het Hulp & Handel beleid van uw voorgangster, zoals de convenanten met onder andere de kleding- en goudindustrie, meer focus op economische zelfstandigheid van hulpontvangende landen en het hervormen van ongelijkwaardige handels- en belastingverdragen.
2. Zet sterker in op het meenemen van de meest kwetsbare groepen in duurzame ontwikkeling.
3. Pak de grondoorzaken van conflict en migratie aan en werk aan stabiliteitsopbouw in fragiele staten.
4. Zorg voor meer coherentie van het totale Nederlandse buitenlandbeleid. Inspanningen op andere beleidsterreinen moeten de inspanningen op ontwikkelingssamenwerking versterken en niet verzwakken.
5. Strijd voor humane opvang in de regio en een eerlijk asielproces conform het humanitaire recht en het vluchtelingenverdrag. Zorg hierbij voor onafhankelijke monitoring van migratiedeals.
6. Werk aan een betere aansluiting van het beleid en de financiële instrumenten voor noodhulp, ontwikkeling en handel, zodat ze elkaar versterken.

Ruben Mulder is medewerker van Dorcas en een betrokken ChristenUnie-lid uit Lelystad.

Foto: website ChristenUnie

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher