Nieuws

18 september 2017 door Hendriëlle de Groot

China maakt het leven voor christenen nog moeilijker

Hoewel al besloten was om het christenen moeilijk te maken, voert China meer restricties in voor Chinese kerken, melden verschillende bronnen uit het land. 

Mensenrechten- en vrijheidsorganisatie China Aid laat weten dat nieuwe, niet geregistreerde kerken verboden zijn, net als het onderwijzen van het christendom aan kinderen. Christenen zijn bang gemaakt, omdat de overheid alle huiskerken zou willen elimineren. In Guangdong, een zuidelijke provincie van China, heeft een lid van een ongeregistreerde kerk laten weten dat de politie hen heeft opgeroepen deze diensten niet bij te wonen. Velen werden opgetrommeld voor verdere ondervragingen.

Een christen, die anoniem wil blijven, zegt: “De politie riep me vandaag opnieuw bij zich en gebood mij om weg te blijven bij kerkelijke bijeenkomsten. Dat irriteerde mij. Ik weet niet wat ik eraan kan doen.” Deze christen laat ook weten dat de politie hem of haar heeft verplicht een brief te schrijven, waarin hij belooft de diensten niet langer bij te wonen.

In de stad Wenzhou (provincie Zhejiang) wordt kinderen expliciet verboden kerkdiensten bij te worden. Ambtenaren van de lokale overheid gebieden kerken om alle activiteiten te annuleren waarbij tieners betrokken zijn, inclusief kerkdiensten. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om zomerkampen en zondagsscholen, heeft Morning Star News laten weten. De kerken worden gemonitord of ze zich wel aan de regels houden. Een lokale bron rapporteerde: “veel zondagsscholen in Wenzhou zijn gesloten. Veel leraren sturen chatberichten naar hun collega’s, om te voorkomen dat kinderen religieuze bijeenkomsten bijwonen.”

“De Chinese christenen hebben geconstateerd dat de regering zijn eigen wetten heeft overtreden wat betreft de bescherming van minderjarigen, het verdrag inzake de rechten van het kind en de religieuze vrijheidsregels van China,” meldde China Aid. In artikel 36 van de Grondwet van China worden de religieuze en persoonlijke overtuigingen van alle Chinese burgers beschermd. Het is niet expliciet verboden voor minderjarigen om aanbiddingsdiensten bij te wonen.

Ondanks de wettelijk beschermingen voor religieuze burgers, rapporteert een anonieme bron dat de overheid probeert om religie te controleren. “In de tijd dat de Chinese presidenten Jiang Zemin en Hu Jintao aan de macht waren, was de overheid tolerant tegenover predikers en missionair werk. Maar nadat Xi Jinping aan de macht kwam, verstevigde de overheid zijn grip op religie.”

In Ezhou vond een vreselijk incident plaats, toen er op 22 augustus vijf of zes kerkleden werden aangevallen, rapporteerden China Aid en Morning Star News. De aanvallers hadden al eerder hevig geweld tegen christenen gebruikt.

De overheid maakt vaak gebruik van excuses om kerken te onderzoeken, zoals de bewering dat ze brandveiligheidscontroles moeten uitvoeren. Het is waarschijnlijk dat de regering dit eigenlijk alleen gebruikt als truc, om de christenen te bestraffen.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher