Hanna van der Horst

Dagelijks leven

18 september 2017 door Jeffrey Schipper

Waarom groene christenen nodig zijn

Een duurzame levensstijl laten zien is volgens ontwikkelingsorganisatie Tear een vorm van naastenliefde. Om dit bewustzijn onder kerken te stimuleren organiseert de organisatie op 7 oktober samen met Kerk in Actie de GroeneKerkendag.

Tear helpt mensen zelf op te staan uit armoede en onrecht. Ze helpen, geven trainingen en steunen initiatieven die mensen in staat stellen weer in hun kracht te gaan staan. Recht doen is volgens Tear een opdracht van God.

Wat houdt de GroeneKerkendag in?
Coördinator Hanna van der Horst: “De GroeneKerkendag is in het leven geroepen omdat wij zien dat kerken een belangrijke rol kunnen spelen als het gaat om duurzaamheid. Als ‘gemeenschap’ kunnen kerken echt het verschil maken. Via het platform www.groenekerken.nl inspireren we kerken om daadwerkelijk duurzame stappen te zetten. Elke kerk die toezegt per jaar ten minste één groene stap voorwaarts te doen mag het label Groene Kerk dragen. Het label werkt op die manier als een stimulans om actief te blijven zoeken naar duurzame oplossingen.”

Heb je een voorbeeld van een Groene Kerk?
“Ik denk bijvoorbeeld aan de kerk waar de GroeneKerkendag dit jaar georganiseerd wordt: de Inham in Amersfoort. Dat is een ontzettend leuke Groene Kerk die een aantal jaar geleden een moestuin heeft aangelegd. De opbrengsten van de moestuin delen ze nu met de lokale voedselbank.

Er zijn ook kerken die een energiebesparingsplan opstellen. Wij helpen dan met de aanvraag bij een fonds om zonnepanelen te installeren. We merken dat kerken uit verschillende denominaties zich bij ons aansluiten: van protestantste gemeentes tot kloosters.”

"Elke kerk die toezegt per jaar ten minste één groene stap voorwaarts te doen mag het label Groene Kerk dragen."

Wat staat er tijdens de GroeneKerkendag op het programma?
“De GroeneKerkendag heeft drie elementen: informeren, inspireren en verbinden. Bij het informeren delen sprekers in korte speeches hun kennis en ervaring over wat er wereldwijd speelt op het gebied van klimaat of sociale gerechtigheid. Sociale gerechtigheid is ook dit jaar een groot aandachtspunt. Als kerken denken we samen na over de vraag hoe je onrechtvaardige systemen kunt doorbreken.

Door middel van een grote verscheidenheid aan workshops ontvangen bezoekers vervolgens inspiratie om zelf in actie te komen. Mensen kunnen dan vragen stellen of verder op een onderwerp ingaan. Je gaat in gesprek met de workshopleider om erachter te komen welke mogelijkheden er zijn om bijvoorbeeld je kerkgebouw te verduurzamen zonder tegen de plaatselijke regels in te gaan. In een workshop als ‘God in de supermarkt’ leer je kritisch te kijken naar wat je consumeert.

Verbinden vinden wij ten slotte ook erg belangrijk. Het valt ons op dat mensen het leuk vinden om ervaringen te delen met anderen. We zien dat kerken elkaar opzoeken, elkaar weten te motiveren en met elkaar mee denken rondom bijvoorbeeld energiebesparing.”

Heb je een handreiking voor onze lezers? Welke duurzame actie zouden zij kunnen nemen?
“We hebben een toolkit ontwikkeld met zes aandachtsgebieden. Wanneer je een van de zes gebieden in de toolkit aanklikt, zie je een scala aan opties om je kerk groener te maken. De één is natuurlijk veel verder in energiebeheer en focust daarop, terwijl de ander vooral wil gaan voor een duurzame geldstroom.”

Wil je (met de kerk) meer leren over of je verdiepen in duurzaamheid, kom dan naar de GroeneKerkendag. Klik hier voor meer informatie.

Foto: Gerwin Polet

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher