DoorBrekers

Nieuws

14 september 2017 door DoorBrekers

Waarom DoorBrekers een nieuwe kerk plant in de BibleBelt

Niet iedereen is enthousiast over de sterke groei en uitbereiding van kerken als DoorBrekers. Peter Paauwe, senior pastor en oprichter van DoorBrekers, legt daarom uit waarom de snelgroeiende kerk vanaf aanstaande zondag begint met diensten in de Drechtsteden, een regio waar relatief veel kerken zijn.

De kerk trekt niet alleen mensen die zich lange tijd hebben afgekeerd van kerk en geloof. Door zich te vestigen in kerkelijke gebieden worden christenen verleid om hun eigen kerk te verlaten, stellen critici. "Laat ze het eens buiten de BibleBelt proberen," reageerde de hervormde predikant ds. J. Holtslag onlangs. "Een nieuwe gemeente stichten voegt minder toe. Ik vindt het triest. Misschien zelfs wel zeer onchristelijk. Laat ze het eens buiten de BibleBelt proberen."

Als reactie op de kritiek brengt DoorBrekers een persbericht naar buiten waarin Paauwe uitlegt waarom DoorBrekers ook op de BibleBelt actief wil zijn. Paauwe: "In ieder gebied, of het nu de Biblebelt is of daarbuiten, hebben mensen Jezus nodig. Er zijn genoeg mensen in de regio Drechtsteden die Jezus nodig hebben. Zelfs in Barneveld gaat 50 procent van de mensen niet of niet meer naar de kerk. Een nieuwe kerk trekt geen betrokken en gezonde leden van andere kerken, maar wel mensen die in 'kaartenbakken' zitten en om welke reden dan ook thuis zitten."

"We willen met DoorBrekers stappen blijven zetten, kerken planten en meer mensen bereiken met het goede nieuws. Persoonlijk ervoer ik al enkele jaren een warm hart voor een kerk in de regio Drechtsteden. Maar zo heb ik meerdere regio's op mijn hart. We onderzoeken deze plekken en kijken of er deuren open gaan. In de regio Drechtsteden vonden we een geschikte locatie en een team van mensen die al bij DoorBrekers betrokken is en mee wil bouwen. Dat is fantastisch."

"Onderzoek laat zien dat alle kerken in een regio er profijt van hebben als er een nieuwe kerk wordt geplant," gaat Paauwe verder. "Een nieuwe kerk denkt dikwijls fris, out-of-the-box en bereikt nieuwe mensen. Die mensen voegen zich dan in één van de kerken en activeren daar leden opnieuw na te denken over waarom ze doen wat ze doen, waardoor ook deze kerken sterker worden. Met als gevolg: het gemiddelde bezoek van alle kerken in de regio stijgt."

"Op een meubelboulevard zou je zeggen dat er veel concurrentie is, maar samen bereiken ze een grotere doelgroep. We dragen alle kerken een warm hart toe en hopen dat onze komst andere kerken in de regio helpt te floreren. We zijn er niet om bestaande mensen uit andere kerken weg te halen."

"Onze ervaring leert ook dat we niet veel betrokken leden van andere kerken trekken. Dat is ook aangetoond door onderzoek van een aantal jaren geleden langs kerken in de regio Barneveld. Het onderzoek zegt dat nagenoeg geen 'actieve leden' hun kerk hadden verruild voor DoorBrekers. We zien bijvoorbeeld veel jonge gezinnen bij DoorBrekers van mensen die ooit met de kerk zijn opgegroeid, maar ergens vast zijn gelopen in hun relatie met Jezus."

De voorganger spreekt de verwachting uit dat DoorBrekers zich ooit gaat vestigen buiten de BibleBelt. "Het is onze langetermijnvisie om in iedere provincie een gemeente te stichten. Uiteindelijk is ons doel dat iedereen in Nederland binnen een half uur in een DoorBrekers-kerk kan zijn."

Lees ook: DoorBrekers start nieuwe kerk in de Drechtsteden en Predikant: Laat DoorBrekers het eens buiten de BibleBelt proberen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher