orgaandonatie

Dagelijks leven

13 september 2017 door Jeffrey Schipper

Waarom een preek over orgaandonatie nodig is

"Ik ben al mijn hele leven ziek en dus ook altijd al bezig geweest met orgaandonatie. Ik weet uit eigen ervaring hoeveel positiefs een transplantatie kan brengen, maar ik realiseer me ook hoezeer ik geluk heb gehad met dit geschenk. Want dat is het in mijn ogen: een geschenk. Daarom kun je niet zeggen dat je recht hebt op een orgaan," zegt ds. Henk Boter.

Op de website van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) legt de predikant uit waarom preken over orgaandonatie wat hem betreft nodig is. Naastenliefde houdt in dat je omziet naar mensen die het minder hebben dan jij. “Probeer je eens te verplaatsen in iemand die een nieuw orgaan nodig heeft. Het is ook goed om eerlijk naar jezelf te zijn en te bedenken of je kunt en wilt doneren. Als je het echt niet kunt of wilt, bijvoorbeeld omdat je ervan overtuigd bent dat je na je dood je organen nodig hebt, moet je het niet doen.”

Tijdens een dienst over orgaandonatie las Boter uit Leviticus over heiligheid van het leven en de zorg voor mensen die het minder getroffen hebben en uit Lucas over de barmhartige Samaritaan. "Wat je uit die tekst gedeelten kunt meenemen zijn niet direct toepasbare regels, maar wel een levenshouding, een gerichtheid en een bewustzijn van het gelovend leven." Hij benadrukt dat het doel niet moet zijn of je nu wel of geen donor moet worden.

Benieuwd naar tips voor een preek over orgaandonatie? Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher