Thierry Baudet

Nieuws

12 september 2017 door Jeffrey Schipper

Theoloog Stefan Paas: Thierry Baudet verdient felle kritiek

"Hoewel ik wars ben van 'fascisme'-roepers, valt mijns inziens niet te ontkennen dat we met Baudet een politicus hebben die welbewust in dat potje roert," zegt Stefan Paas. Via Twitter legt de theoloog uit waarom de voorman van Forum van Democratie volgens hem felle kritiek verdient.

De voordeur van de Amsterdamse woning van Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet is zondag opnieuw besmeurd. Afgelopen donderdag brachten onbekenden met witte verf een anarchistenteken en een vrouwensymbool op de voordeur aan. Een actiegroep die zich het Radicaal Anarchistisch Feministisch Front noemt eiste daarvoor de verantwoordelijkheid op. De groep zei te willen protesteren tegen het ''verderfelijke gedachtegoed'' van Baudet.

Deze week laat columnist Joshua Livestro in NRC Handelsblad weten dat kritiek op Baudet desondanks noodzakelijk blijft. Paas is dat met hem eens. "Livestro waarschuwt in mijn ogen terecht tegen het aanhalen van de moord op Fortuyn als datgene waar stevige kritiek toe zou leiden," licht Paas toe. "Baudet zegt dingen die zondermeer racistisch zijn, en ook kraamt hij iha steeds gekkere dingen uit. Dat verdient stevige kritiek. Elke uitspraak hoeft niet. Maar dat hij in het bruine potje roert, lijkt me onweerlegbaar. En hij is historicus, dus doet het moedwillig.

Termen als 'omvolken', 'homeopathische verdunning', en 'cultuurmarxisme' (vgl nazi-term 'cultuurbolsjewisme') zijn niet onschuldig," gaat de theoloog verder." Hij onderstreept dat "ieder weldenkend mens het ermee eens is dat het besmeuren van Baudets huis fout is". "Livestro zegt alleen: verwijt critici van Baudet niet dat ze oorzaak zijn van deze daad. Hoewel ik wars ben van 'fascisme'-roepers, valt mijns inziens niet te ontkennen dat we met Baudet een politicus hebben die welbewust in dat potje roert.

Mijn punt is dus: wie Baudet een fascist noemt, heeft minstens een beetje gelijk." Het is volgens Paas niet terecht dat die kritiek achterwege zou moeten blijven, vanwege de moord op Pim Fortuyn. In dat geval is er volgens hem sprake van immuniseren.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher