Dr. René de Reuver: "De christelijke gemeente is geen kerkgebouw"

12-09-2017 door PKN

"In deze tijd vinden veel mensen geen aansluiting bij de traditionele vormen van kerkzijn. Als kerk kun je zeggen: Jammer, wij gaan gewoon door op onze eigen manier. Maar ik ben erg voor investeren in vernieuwing, voor pioniersplekken: de mensen opzoeken waar ze zijn en daar met hen ook kerk zijn," zegt dr. René de Reuver.

De scriba van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) vertelde dit in de Barneveldse versie College Tour, onderdeel van het gezamenlijke startweekeinde van de protestantse gemeente en de rooms-katholieke geloofsgemeenschap St. Catharina in Barneveld. De Reuver: "Wat we altijd gedaan hebben, kan soms niet meer omdat we de menskracht en het geld er niet voor hebben. We zijn zo gewoon te denken: ‘De kerk, dat is een kerkgebouw, een kerkenraad en een dominee’. De kern van de kerk is echter dat twee of drie mensen bijeen zijn in de naam van Christus.

De christelijke kerk is in huiskamers begonnen. Een christelijke gemeente is niet in de eerste plaats een kerkgebouw. Zodra een kerkgebouw een enorme last wordt en een kerkenraad daar vooral mee bezig is of zodra gemeenteleden een beetje kromlopen van alle vergaderlast, moet je heel goed nadenken of je daar wel al je energie aan op moet laten gaan.”

Lees hier meer op de site van de PKN.

Foto: Sandra Haverman

Ontvang het online magazine voor christenen!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over Dr. René de Reuver: "De christelijke gemeente is geen kerkgebouw"
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!