Verkiezingen Duitsland

Nieuws

12 september 2017 door Jeffrey Schipper

'AfD wil in Duitsland christelijke kiezers paaien'

De rechts-nationalistische Alternative für Deutschland (AfD) wil christelijke kiezers winnen, merkt Nederlands Dagblad-journalist Herman Veenhof op. Over twee weken gaan de Duitsers naar de stembus om een nieuwe Bondskanselier te kiezen. In het Nederlands Dagblad blikt Veenhof vooruit.

"De AfD gaat er prat op dat in hun morele, ethische punten uit het verkiezingsprogramma, dat eind april in Keulen werd vastgesteld, leven en godsdienstvrijheid beter beschermd zijn dan bij de CDU," schrijft het ND. "In het programma is ruime aandacht voor gezin, kritiek op abortus en euthanasie en een duidelijk verschil tussen het christelijk geloof als bakermat voor de Duitse cultuur en de islam, een religie die van buitenaf komt. Het christelijk geloof hoort in het denken van de AfD bij de cultuur in en van Duitsland, bij het Duitser zijn."

Tegelijkertijd merkt Veenhof op dat het niet botert tussen de AfD en de Duitse kerken. Dit wordt onder woorden gebracht door de rooms-katholieke econoom en AfD-woordvoerder Jörg Meuthen. Hij vindt het opvallend dat de evangelisch-lutherse en de rooms-katholieke kerken, dé twee grote kerken in Duitsland, de partij nationalisme en vreemdelingenhaat verwijten. "Maar waarom hebben wij dan zoveel christelijke kiezers?"

Lees de volledige analyse in het Nederlands Dagblad.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher