Wouter van der Toorn

Wouter van der Toorn: "Geloof is niet iets dat in het hoofd zit"

12-09-2017 door Jeffrey Schipper

"Een oude definitie van ‘geloven’ is dat het een zeker weten is van de dingen die je niet kunt zien, een bewijs voor de zaken die je niet kunt aanraken. Een paradox dus. Je weet iets zeker dat je niet kunt weten," onderstreept Wouter van der Toorn. In een nieuwe blog legt hij uit waarom christenen zich terughoudend zouden moeten opstellen.

"We geloven het ene, en weten tegelijkertijd heel veel niet," maakt de blogger duidelijk. "We hebben overtuigingen, maar moeten deze ook weer altijd bevragen. We volgen overtuigingen, maar leven samen met mensen waarbij de waarden en normen door andere dingen zijn beïnvloed. Zou het niet mooi zijn als de kerk meer een ruimte zou zijn voor onderzoek en verwondering, in plaats van een waarin we geforceerd met z’n allen hetzelfde denken, hetzelfde vinden en van dezelfde muziek houden."

Van der Toorn merkt op dat "geloof een statische overtuiging is geworden". Ten onrechte, stelt hij. "Fascinerend dat ‘de vader van alle gelovigen’ uit de Bijbel, Abraham, een onbekende God op een of andere manier tegenkwam en dat hij met minimale informatie op reis is gegaan. We zitten nu veel opgescheept met kerken die maximale informatie hebben en zijn vergeten dat we op reis moeten zijn."

Lees hier de volledige blog van Wouter van der Toorn.

Ontvang het online magazine voor christenen!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over Wouter van der Toorn: "Geloof is niet iets dat in het hoofd zit"
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!