Harry Kuitert

God

11 september 2017 door Jeffrey Schipper

Vijf uitspraken van de onlangs overleden theoloog Harry Kuitert

Harry Kuitert (92) stond te boek als de theoloog die de Bijbel en God in twijfel trok. Door uitspraken als "al het spreken over boven, komt van beneden" maakte hij zich weinig geliefd bij orthodoxe gelovigen. Afgelopen vrijdag overleed de ethicus na een kort ziekbed. We zetten een aantal uitspraken op een rijtje.

  • Over hoe hij zijn geloof kwijtraakte: "Dat was in het jaar 2000. Ik bedacht, we zeggen altijd dat het christelijk geloof geënt is op de God van Israël. Maar waar komt die vandaan? Toen zag ik ineens, die komt natuurlijk ook niet uit de lucht vallen. Toen wist ik: eerst waren er mensen, daarna pas religie en goden en God. Toen was het gebeurd" - Trouw.
  • “‘God die helpt in nood, is in Sion groot’ (Psalm 99:2, red.) - schitterend. Hij helpt helemaal niet in nood. Het is een gedachte die mensen ooit hadden en waar ze zich aan optrokken. Als ik in nood ben, kan ik me ook aan die regels optrekken. Daar blijft het bij" - Trouw.
  • "Gaandeweg zag ik hoe langer hoe duidelijker dat er eerst mensen waren, en toen pas religie. God is een cultuurproduct, daar kun je niet onderuit. Ik heb in mijn late dagen nog geleerd: een God die je denken te boven gaat, die denk je dus niet. Als je Hem wel denkt, is dat jouw gedachte. Ja maar, zult u zeggen: Hij kán wel van boven komen. Dat is een cirkelredenering, want je had dat zelf al bedacht" - Nederlands Dagblad.
  • Over wie Jezus Christus voor hem is: "Een wijsheidsleraar. Vroeger was ik nogal tegen die uitdrukking, maar nu lijkt me dat historisch gezien het meest juist. De rol die Hij heeft gespeeld in de christelijke beeldvorming vlak ik natuurlijk niet uit. Ik kan het best opbrengen dat Hij voor veel mensen Gods Zoon is, al zien ze dan voorbij aan de wordingsgeschiedenis van deze voorstelling" - Reformatorisch Dagblad.
  • Over de dood: "Ik zal tot mijn vaderen verzameld worden. Ik ben wat dat betreft een oudtestamentisch christen. De mensen hadden toen ook geen hemel in het hoofd. De gedachte aan doodgaan is nooit prettig natuurlijk, maar dat geldt ook voor mensen die naar de hemel denken te gaan" - Reformatorisch Dagblad.

Foto: screenshot YouTube

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher