Harry Kuitert

Theoloog Harry Kuitert (92) overleden

11-09-2017 door ANP

In zijn woonplaats Amstelveen is vrijdag theoloog en ethicus Harry Kuitert overleden na een kort ziekbed. Dat heeft zijn dochter zondag laten weten, meldt het ANP. Kuitert was vooral in de jaren zestig en zeventig invloedrijk in de protestantse kerken en stond aan de wieg van de PKN, de Protestantse Kerk Nederland.

Harminus Martinus Kuitert (1924) heeft veel publicaties op zijn naam staan, met als vermoedelijk bekendste Het algemeen betwijfeld christelijk geloof (1992). Hij was zijn tijd en geloofsgenoten ver vooruit met publicaties in de jaren tachtig over zelfmoord, zoals Suicide: wat is er tegen? Zelfdoding in moreel perspectief en Een gewenste dood. Euthanasie als moreel en godsdienstig probleem.

Hij stond uiteindelijk te boek als de theoloog die de Bijbel en God in twijfel trok. Door uitspraken als "al het spreken over boven, komt van beneden" maakte hij zich weinig geliefd bij orthodoxe gelovigen. Dat het de mens is die bepaalt wat er over God wordt gezegd, viel bij veel gelovigen ook niet in goede aarde.

De uitvaart is donderdag op begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam.

Bekijk ook dit videofragment uit 2005:Discussie over Theoloog Harry Kuitert (92) overleden
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!