Jan van Dooijeweert

God

08 september 2017 door Jan van Dooijeweert

Waarom christelijke media niet moeten berichten over geschorste CGK-predikant

'Aanleiding is een “aan het licht gekomen” - "openbare, grove zonde,' meldt het Reformatorisch Dagblad. Ik hoef me, God zij dank! niet te verdiepen in het schorsen van een broeder (ds. L. W. van der Meij, red.). Het 'wat en waarom' laat ik helemaal rusten. Maar wat mij wel treft zijn twee heel schokkende dingen. Twee heel grove openbare zonden!

1. Hoe kan het dat een 'grove openbare zonde' aan het licht komt?
Een grove openbare zonde is door mensen geconstateerd, gezien, opgemerkt, mee gemaakt. Het moet natuurlijk niet gekker worden. Op de ene plaats vechten dominee en gemeenteleden elkaar de tent uit. Op een andere plaats komt een “openbare zonde”, en een “grove” nog wel! “AAN HET LICHT….????” Hoe kan dat?

Een “grove openbare zonde” is niet verborgen, hoeft niet aan het licht te komen. Heeft iedereen gezien. Deze logica is voor mij abacadabra, hoor (en ik denk voor ieder normaal denkend mens). Dit klinkt heel vreemd!

2. Gebrek aan onderlinge liefde
Ik weet niet op hoeveel plaatsen ik nu deze kreet al gelezen heb! Met grote letters, gearceerd, onderstreept en dan nog eens goed uitgeschreven dat een “grove openbare zonde” aan “het licht” is gekomen. Het was dus in het donker verborgen. Zijn we dan geen christenen meer? Met liefde voor elkaar? Moeten we de wereldse nieuwsvoorziening gaan volgen als christenen?

Bij het Reformatorisch Dagblad? Bij CIP.nl, bij Trouw?? Ik kwam daar deze berichtgeving tegen. Het doet me nameloos pijn. En niet alleen mij maar ook duizenden anderen.

Een “grove openbare zonde” is niet verborgen, hoeft niet aan het licht te komen. Heeft iedereen gezien. Deze logica is voor mij abacadabra.

Hebben we niet begrepen dat, met het op deze manier uitbrengen van de schorsing van een broeder, de duivel schaterlacht? En ook dat heel de wereld ziet hoe waardeloos onze broederliefde is???

Hebben we niet in de gaten dat we allemaal elke dag zomaar in de zonde kunnen vallen?? Ons zondige hart kent toch de momenten van verzoeking wel. De listige aanvallen van de duivel om ons in de zonde te lokken??

Hebben we dan alleen maar behoefte om een broeder nog eens extra na te trappen? In plaats van thuis op onze knieën te gaan en de Heere om vergeving te smeken voor onze broeder?? En voor onze kerkelijke liefdeloosheid??

Vergeten we de smet die we op de kerk in het algemeen werpen? Er is al zoveel modder gegooi, moet dit er dan weer bij? Begrijpen we niet meer dat we de Heiland zeer veel verdriet doen als we zo met een broeder omgaan? Het zijn zomaar wat gedachten.

Laten we terug keren tot de Heere onze God. Alle kerken tezamen, de hele journalistiek, iedereen die zegt dat hij of zij de Heere Jezus liefheeft. Laten we toch de schandaalstroom stoppen! Elkaar liefhebben, samen schuld belijden en de Heere zoeken. Dan is er hoop voor de toekomst.

Evangelist Jan van Dooijeweert schreef dit commentaar naar aanleiding van dit nieuwsbericht. Klik hier om zijn website te bezoeken.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher