oud worden

Nieuws

07 september 2017 door IZB

Toerustingsochtend: hoe voer je het gesprek over het naderende levenseinde?

De redactie van Lichtspoor, uitgave van de missionaire organisatie IZB, organiseert zaterdag 28 oktober in Amersfoort een toerustingsochtend voor vrijwilligers in het ouderenpastoraat. Centrale vraag: hoe voer je het gesprek over het naderende levenseinde? Er verschijnt ook een editie van Lichtspoor over dit thema.

Een van de ingewikkelde thema’s in het ouderenbezoekwerk is het gesprek over het levenseinde. Hoe onderken je barrières om erover te praten? Is er sprake van verdringing, angst voor de dood, voor het onbekende? Wat is er nodig om ‘los te laten’? Is er geloofs(on)zekerheid? Kan iemand in vrede heengaan, verzoend met God, met de naasten, met zichzelf? Wie het levenseinde in het pastoraat aan de orde wil stellen, zal eerst zelf zijn/haar eindigheid en kwetsbaarheid onder ogen moeten zien.

Al deze aspecten komen aan bod tijdens de toerustingsochtend ‘Beginnen over het einde’. Drs. Nico van der Voet, theoloog, docent, publicist, zal twee lezingen verzorgen. De bijeenkomst wordt gehouden in de Nieuwe Kerk in Amersfoort, begint om 10.00 uur en is vrij toegankelijk. Er is een collecte voor de bestrijding van de onkosten. In verband met de organisatie is aanmelden noodzakelijk (info@izb.nl).

Themanummer
Op 15 september verschijnt een Lichtspoor-uitgave over 'Beginnen over het einde', als hulpmiddel bij het gesprek over dit thema in het ouderenbezoekwerk. Met onder andere een gesprek met ds. P. Vermaat, die het boek schreef 'Voorbereiding voor de laatste reis', een bijdrage van ds. H.G. de Graaff over 'stervensgenade', een bijdrage van NPV-directeur Esmé Wiegman en kort verhaal van Joke Verweerd. Om een ruimte verspreiding mogelijk te maken, zijn de kosten laag gehouden. Kijk voor het bestelformulier op de website van de IZB.

Het tijdschrift ‘Lichtspoor’ is een uitgave van de missionaire organisatie IZB. Het blad wordt in veel gemeenten gebruikt bij het ouderenpastoraat of –bezoekwerk.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher