Pakistaanse christenen

God

07 september 2017 door Jeffrey Schipper

Waarom een safehouse voor Pakistaanse christenen nodig is

Regelmatig worden christenen in Pakistan beschuldigd van het beledigen van de islam, Koran of Mohammed. Dit gaat gepaard met bedreigingen en celstraffen. Stichting HVC werkt aan een safehouse om opvang te bieden aan bedreigde christenen en hun familieleden. Op deze locatie zal ook een programma voor traumaverwerking en geestelijke steun worden aangeboden. Directeur Jan Dirk van Nifterik vertelt namens Stichting HVC over het safehouse.

Stichting Hulp Vervolgde Christenen is wereldwijd actief op plaatsen waar Christus-belijden onderdrukking, armoede en afwijzing tot gevolg heeft. HVC biedt vervolgde christenen gerichte geestelijke en praktische ondersteuning.

Waarom is een safehouse nodig?
“Christenen hebben het zwaar te verduren in Pakistan. Elke uiting tegen de islam, de profeet Mohammed of het heilige boek de Koran wordt gezien als een doodzonde. Christenen worden niet zelden beschuldigd van blasfemie (godslastering), waardoor tientallen christenen momenteel gevangen zitten. In het safehouse kunnen bedreigde christenen worden opgevangen. Het is bedoeld als een soort tussenstation. Op een gegeven moment keren ze weer terug in de maatschappij.”

Hoe komt het lijden van christenen bijvoorbeeld tot uiting?
“Onlangs is een 16-jarige jongen met een licht-verstandelijke beperking opgepakt,” vertelt de directeur. “Toen hij plastic flessen aan het verzamelen was werd hij door een omstander beschuldigd van blasfemie. Dorpsgenoot Muhammad Nawaz heeft Asif er midden op straat van beschuldigd dat hij de Koran, het heilige boek van de moslims, zou hebben verbrand. Momenteel verblijft hij in de gevangenis en wordt de aangifte tegen hem in behandeling genomen. Hij is één van de velen die door dit proces gaat.”

Jan Dirk van Nifterik in Pakistan

Wat houdt deze blasfemiewet in?
“In Pakistan worden de blasfemiewetten vaak gebruikt om persoonlijke conflicten te beslechten of concurrentie ‘uit te schakelen’. Het wordt te pas en te onpas gebruikt om het eigen gelijk te halen. Dat gebeurt overigens niet alleen tegen christenen. Moslims beschuldigen ook medegelovigen van het beledigen van de Koran of de profeet. Als je iemand niet mag of een zakelijk conflict heb, is je tegenstander beschuldigen van belediging van de islam de gemakkelijkste oplossing om een ander het zo moeilijk mogelijk te maken. De blasfemiewetgeving is onderverdeeld in drie categorieën. Wie de islam als godsdienst beledigd komt er met een korte gevangenisstraf het beste vanaf. Daarna volgen belediging van de Koran en belediging van de profeet Mohammed. In het laatste geval maakt men kans op de doodstraf. Die straf hangt Asia Bibi boven het hoofd.”

"In het safehouse kunnen bedreigde christenen worden opgevangen. Het is bedoeld als een soort tussenstation."

Hoe biedt Stichting HVC hulp in het safehouse?
“We bieden vervolgde christenen juridische hulp om te voorkomen dat zij voorgoed achter de tralies verdwijnen of ter dood worden veroordeeld. Daarnaast verlenen we door middel van onderdak, eten en drinken ook praktische hulp. Zo ontmoette ik begin vorig jaar een vrouw met vier kinderen. Opeens stonden ze op straat omdat vader was opgepakt. Het gezin had daardoor geen inkomen meer. Vanuit het safehouse onderzoeken we samen met hen mogelijkheden om weer de maatschappij in te gaan. We helpen bij het zoeken naar werk en huisvesting.

Binnen het programma krijgen de slachtoffers traumacounseling aangeboden,” vervolgt Van Nifterik. “Ervaren psychologen helpen hen om de moeilijke gebeurtenissen een plek te geven. Dominees uit de regio bieden een luisterend oor en pastorale zorg. Voor kinderen in het tehuis worden speciale activiteiten georganiseerd, zoals Bijbelse scholing, knutselen, zang en muziek. Ook kinderen uit het dorp en diverse kindertehuizen in de buurt doen hieraan mee.”

Hoe voorkomen jullie dat mensen zich in het safehouse vervelen?
“Binnenkort starten er op het aangelegen perceel een koeienboerderij en landbouwactiviteiten, die kunnen zorgen voor een duurzame voedselvoorziening. Bezig zijn, door bijvoorbeeld koeien te melken, kan mensen helpen om hun trauma’s te verwerken.”

In hoeverre is er in Pakistan voor christenen voldoende ruimte om hun geloof te beleven?
“De overgrote meerderheid is islamitisch (96%). Christenen vormen een kleine minderheid (2%). In principe kunnen ze in Pakistan prima leven, omdat er officieel sprake is van godsdienstvrijheid. Daarom kunnen christenen kerken bouwen en samenkomen. Voor elke minderheid geldt dat opkomen voor je rechten desastreuze gevolgen kan hebben. Binnen no time kun je dan worden beschuldigd van blasfemie en sta je voor de rechter.”

Klik hier om het safehouse financieel te ondersteunen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher