Kees van der Staaij

Nieuws

06 september 2017 door Jeffrey Schipper

SGP stelt mondelinge vragen over hulp bij zelfdoding

"Het zal je maar gebeuren dat je als ouders ontdekt dat je 19-jarige zoon zelfmoord heeft gepleegd op zijn kamer dankzij 2 gram conserveringsmiddel, verkregen via Coöperatie Laatste Wil. Het zal je maar gebeuren dat je vriend omgekomen is onder vreemde omstandigheden. Iemand had stiekem 2 gram conserveringsmiddel in zijn koffie geroerd, gekregen via Coöperatie Laatste Wil," aldus SGP-leider Kees van der Staaij dinsdag tijdens het mondelinge vragenuur in de Tweede Kamer.

Een snelle, pijnloze dood op een zelfgekozen moment. Een samenwerkingsverband van ouderen, Coöperatie Laatste Wil, zegt daarvoor een legaal en goedkoop middel te hebben gevonden dat bovendien gemakkelijk te verkrijgen is. Het gaat om een conserveermiddel, een naam wordt niet genoemd. Volgens de coöperatie heeft het nog het meest weg van de Pil van Drion, genoemd naar voormalig lid van de Hoge Raad Huib Drion. Het middel zou minder dan 10 euro kosten en binnen dertig tot zestig minuten tot de dood leiden.

De SGP vindt het een onverantwoord plan dat de coöperatie in de afgelopen weken lanceerde. Van der Staaij: "Ook al gebruik je duizend keer de term 'waardige dood', wij zien dat als onwaardig en onverantwoord. En ook al zou je, anders dan de SGP wil, meer ruimte willen bieden voor hulp bij zelfdoding, dan nog is dit toch niet de weg? Alleen al het gevaar van misbruik is hier toch zonneklaar? Er is geen enkele toetsing van iemands psychische gesteldheid, er is geen enkele waarborg om te voorkomen dat het middel in verkeerde handen valt, er hoeft helemaal geen hulpverlener of wie dan ook aan te pas te komen en het kan dus ook worden gebruikt om een ander te vermoorden.

De SGP maakt zich bovendien grote zorgen over de effecten van deze plannen op psychisch zieke mensen die worstelen met suïcidale gedachten."

Benieuwd naar de mondelinge vragen van de SGP? Klik hier.

Foto: SGP

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher