Theoloog boos op CDA-leider Buma: "Hij ziet nieuwkomers als zondebok"

06-09-2017 door Jeffrey Schipper

Sybrand Buma ziet nieuwkomers te veel als zondebok, en dat is het laatste wat je van een christelijk leider mag verwachten. Dat betoogt theoloog Rikko Voorberg in Dit is de Dag. Voorberg is boos over de H.J. Schoo-lezing die de CDA-leider maandag gaf, laat Radio 1 weten.

Volgens Buma passen nieuwkomers zich niet snel genoeg aan en blijven de gewone Nederlanders verweesd achter. Dat klinkt volgens de theoloog als een typisch zondebokverhaal. In de Volkskrant schrijft Voorberg hierover: "Dat frame moet bestreden worden, omdat je je eigen zorgen neerlegt bij een kwetsbare groep die de cultuur niet beheerst en zomaar kan dienen als zondebok. Dat is onverantwoord.

Ik ben christen, omdat ik geloof in het christelijke verhaal, maar ik ben geen beter mens en doe het niet automatisch beter dan iemand met een ander geloof. (...) Wie comfortabel geworteld is in Nederland heeft de taak om zijn gasten welkom te heten en te laten integreren. Dat is de joods-christelijke traditie."

Via Twitter uit ook theoloog Stefan Paas zijn ongenoegen over de lezing van Buma. "Hoe kan een conservatief en christendemocraat zo die boze burger over het bolletje strijken, zonder nadruk op deugd en discipline, zonder nadruk op dankbaarheid in plaats van verongelijktheid als grondhouding, zonder aandacht voor zonde?" Volgens Paas is zijn betoog "een lange aanmoediging om het probleem vooral bij anderen te zoeken. En die ander is dan uiteraard de elite of de vreemdeling."

Ook de christelijke gereformeerde predikant Wim de Bruin uit kritiek op de CDA-leider. "Hij identificeert christelijk met onze cultuur. Op het moment dat je christelijk op die manier met een cultuur identificeert ben je echter het christelijke al kwijt. Het christelijk geloof spreekt over een koninkrijk van God waarvan je burger wordt. Een koninkrijk dat mensen nooit vestigen," aldus de dominee uit Zutphen via Twitter.

Bekijk hieronder de volledige boodschap van Sybrand Buma en klik hier om het volledige Radio 1-commentaar van Rikko Voorberg te beluisteren:

Foto: Ruben Timman

De christelijke nieuwsbrief die je ook echt leest!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over Theoloog boos op CDA-leider Buma: "Hij ziet nieuwkomers als zondebok"
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!