Sybrand Buma

Nieuws

05 september 2017 door Elsevier | Nederlands Dagblad

CDA-leider Buma wijst op christelijke grondslag van Nederland

De Nederlandse identiteit is geënt op een eeuwenoude joods-christelijke waardentraditie. Dit onderstreept CDA-leider Sybrand Buma. Gisteravond sprak hij tijdens de negende H.J. Schoo-lezing, georganiseerd door Elsevier Weekblad, in De Rode Hoed in Amsterdam.

Buma maakt duidelijk dat vrijheid en gelijkheid "altijd moeten worden ingebed in de traditie en de cultuur waarin ze zijn ontwikkeld." Hij voegt toe dat "de moderniteit – anders dan we vandaag de dag vaak denken – niet met de christelijke ethiek in strijd is, zij is er een gevolg van." De partijleider refereert aan oud-parlementariër Guillaume Groen van Prinsterer: "Niet met een economisch program, maar met een op identiteit en een gedeelde moraal gebaseerd programma verenigde hij zijn volgers."

In Elsevier analyseert Geerten Waling: "Lange tijd was de naam Groen van Prinsterer niets dan een zachte echo uit het verre verleden van de christendemocratie, maar Buma stoft het antirevolutionaire en christenhistorische gedachtegoed af. Zijn lezing was eigenlijk een preek, niet vrij van het geheven vingertje dat ook samenvalt met die protestantse traditie, onder meer over die vermaledijde vrije meningsuiting waar christendemocraten altijd even tegen moeten ageren."

Volgens Buma is de West-Europese traditie "geen traditie van individualisme, maar juist van collectieve waarden. Die traditie plaatst de mens niet op een voetstuk, maar maakt hem juist bescheidener," citeert het Nederlands Dagblad. De CDA-leider voegt toe dat voor God iedereen gelijk is. "In de christelijke traditie worden verschillen niet ontkend, maar ze zijn niet bepalend meer."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher