Nieuws

05 september 2017 door CGMV

Zo reageert CGMV op het mislukte polderoverleg

Treurig: het overleg tussen de vakbeweging en de werkgevers is vastgelopen. Voorlopig kan de informateur blijkbaar fluiten naar een sociaal akkoord. De vakbeweging en de werkgevers nemen hun verantwoordelijkheid volgens CGMV (een vakorganisatie voor christenen, red.) niet serieus.

CGMV hekelt het feit dat de vakbonden en werkgevers zich niet focussen op de onderwerpen die er wezenlijk toe doen. We zien dat ze zich richten op bijzaken in plaats van hoofdzaken. Nee, het moet volgens ons niet gaan over: ‘Hoelang moet de periode duren dat een werkgever een zieke werknemer moet betalen’ of ‘hoe kunnen zzp’ers toegang krijgen tot verzekeringen’ of ‘hoe kunnen mensen een vast contract krijgen’.

Maar laten de bonden en werkgevers zich richten op zaken die van het hoogste belang zijn. De arbeidsmarkt is in beweging en fors ook. Het gaat volgens ons om robotisering en flexibilisering. Deze ontwikkelingen brengen diepe vragen naar boven die om een antwoord vragen. Hoe ziet werk eruit, hoe blijven mensen in beweging en hoe blijven werkenden toegerust, wat heeft een werkende nodig om zich te begeven op de arbeidsmarkt?

CGMV roept de vakbeweging, werkgevers en zelfstandigen op om gezamenlijk te zoeken naar het wenkend perspectief van de arbeidsmarkt en die taak niet bij de formerende partijen neer te leggen. Dat is een al te gemakkelijke houding van afschuiven van verantwoordelijkheid.

CGMV vakorganisatie werkt aan een nieuwe visie op de arbeidsmarkt. Nederland moet de arbeidsmarkt klaarstomen voor de volgende fase waarin ruimte is voor de inzet en het talent iedereen. Ons recept voor de fitte arbeidsmarkt is onze schijf van vijf. Een gezonde arbeidsmarkt bereik je volgens CGMV als Den Haag in actie komt op vijf terreinen:

  • Meedoen zonder grenzen
  • Leren en ontwikkelen
  • Inkomen voor later
  • Vangnet met perspectief
  • Je bent meer dan je werk

Werk dus snel aan een sociaal akkoord waarbij werknemers een stap verder komen op de arbeidsmarkt van morgen en overmorgen. Het is de hoogste tijd dat dit sociaal akkoord er daadwerkelijk komt.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher