Azamat

Levensverhaal

04 september 2017 door Open Doors

Oezbeekse kerkleider: "Ze sloegen en schopten me zeven minuten lang"

Azamat is leider van een ondergrondse kerk in Oezbekistan. Nadat hij in de jaren 90 tot geloof kwam, startte hij een netwerk van huiskerken en een levendige (maar illegale) vorm van kinderwerk.

“Ik was moslim, maar ik had een aantal christelijke vrienden, die ex-moslim waren. Ooit waren ze net als ik; ze dronken en rookten, maar ze veranderden toen ze Jezus ontmoetten. Ze nodigden me uit voor een kerstfeest. Ik was nieuwsgierig en besloot te gaan, ondanks het feit dat ik erg veel last had van mijn maag. Mijn ouders lieten me er alleen heengaan als ik beloofde om niet ‘bij die sekte te gaan horen’. Ze hadden eens moeten weten.”

Open Doors steunt christenen die om hun geloof worden vervolgd of verdrukt. Open Doors werkt wereldwijd in zo’n vijftig landen. Daarnaast wil Open Doors westerse christenen betrekken bij de Vervolgde Kerk.

Tijdens het kerstfeest zongen ze christelijke liederen en lazen ze gedichten. De groep ging ook bidden. “Ik voelde de aanwezigheid van God. Alsof Hij me aanraakte.” Ook bad de groep voor de maag van Azamat omdat hij zoveel pijn had. “Maar ik merkte geen verschil”, vertelt Azamat. Toch hoopte ik dat God me zou genezen. Die nacht was de pijn weg en kwam ik tot geloof.

“Al snel verspreidde het nieuws over mijn bekering zich in het dorp en werden mijn ouders uitgescholden op straat. ‘Hoe kun je je zoon nou heiden laten worden?’, riepen ze.”

Ondergrondse kerk
Toen God Azamat riep om leider van een nieuwe kerk te worden, viel hij al snel op bij de geheime politie. De politie viel tijdens een kerkdienst binnen en ondervroeg iedereen. Azamat moest daarna dagelijks op het politiebureau verschijnen. ‘We gaan je kerk sluiten’, zei de politie. Ook dreigden ze hem op te sluiten. Uiteindelijk hoefde hij niet naar de gevangenis maar verloor de kerk wel haar registratie. Dat betekende dat de gemeente officieel niet meer mocht bestaan. Dus ging de kerk ondergronds.

Mishandeling
Azamat en andere kerkleiders besloten om in kleine huisgroepen samen te komen. Niet lang na de sluiting van de kerk werd Azamat op straat opgepakt en ontvoerd. De daders reden hem naar een afgelegen plek. Daar sleepten ze hem uit de auto en begonnen hem te slaan en schoppen. ‘We weten alles’, schreeuwden de mannen tegen hem. ‘Begrijp je het dan nog niet? Je moet stoppen met je werk. Denk aan je vrouw en kinderen! Er zal nog iets veel ergers gebeuren.’

“Ik kon niet praten van de pijn. Ik voelde zoveel angst en haat. Ze sloegen en schopten me zeven minuten lang. Dat waren de zeven langste minuten van mijn leven. Toen gingen ze weg. Ik strompelde naar huis.”

Geheim
Er was niemand thuis. Azamat viel neer en barstte in tranen uit. “Het was een explosie van emoties. Die maand was al zo stressvol vanwege de politie-inval. En nu gebeurde dit. Toen mijn vrouw en kinderen thuiskwamen, heb ik ze niets verteld. Ik heb het mijn vrouw nog steeds niet verteld. Ik wil niet dat ze in paniek raakt. Ik heb mijn verhaal alleen verteld aan een handjevol leiders in onze kerk.” Sommige leiders werden zo bang dat ze de kerk verlieten.

Kindergroepen
Azamat is speciale huisgroepen begonnen voor kinderen, tieners en jongeren. “We verdelen ze in leeftijdsgroepen en geven ze een onderwijzer. We beginnen meestal eerst met een spelletje, daarna doen we Bijbelstudie op hun niveau. Soms kijken we een christelijke film die we daarna bespreken. De kinderen vinden dit erg leuk en we zien echt hoe ze groeien in het geloof.”

Kinderen onderwijzen over religieuze onderwerpen is verboden in Oezbekistan. “Kinderwerk is veel riskanter dan werk onder volwassenen. Zelfs geregistreerde kerken mogen geen zondagsschool hebben.”

Veiligheid
“Op school vragen leraren aan kinderen of hun ouders in de Koran of de Bijbel lezen”, vertelt Azamat. “Als ze ook maar iets christelijks ontdekken, worden de kinderen aangemoedigd om hun ouders aan te geven. De kerk onderwijst haar kinderen dus niet alleen over Jezus, maar ook over veiligheid. Wat kun je wel en niet zeggen? Mijn eigen tienerdochter weet niet eens dat ik een pastor ben. Ik kan haar nog niet belasten met die informatie.”

Kun je nog geloven in de toekomst als je als kind wordt buitengesloten en gepest omdat je in de Here Jezus gelooft? Wat doet het met je als volwassene, als je jarenlang wordt vervolgd omdat je christen bent en welke impact heeft dat op je geloof? Ontdek de antwoorden tijdens de Open Doors-dag op 4 november in de Jaarbeurs in Utrecht, van 10.00-16.00 uur. Lees hier meer over de aanstaande Open Doors-dag.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher