Ds. J. Belder

God

31 augustus 2017 door ds. J. Belder, De Waarheidsvriend

Ds. J. Belder over de kloof tussen jongeren en ouderen

"Jongeren in 2017 leven in een wereld die meer dan ooit een opengebroken stad is. Ontwikkelingen voltrekken zich in razendsnel tempo. Informatiestromen storten zich als kolkende rivieren over ons uit," constateert ds. J. Belder in De Waarheidsvriend.

"Een vergelijking maken met gebeurtenissen van vijf eeuwen geleden is aantrekkelijk. Even daarvoor voltrok zich een revolutionaire gebeurtenis in de boekproductie. Johannes Gutenberg in Mainz ontwikkelde een nieuwe techniek waardoor het drukproces aanmerkelijk vereenvoudigd en goedkoper werd. Na hem kwam Luther, die dankbaar gebruik maakte van dit nieuwe communicatiemiddel. Dankzij zijn grote uitdrukkingskracht, directheid en begrijpelijkheid wist hij met zijn herontdekking van het Evangelie velen te bereiken en te raken. Spoedig was hij de meest productieve auteur van zijn dagen.

Zijn schriftverstaan had diep ingrijpende gevolgen voor kerk en wereld. De vraag: ‘Hoe ben ik rechtvaardig voor God?’ vertolkte een breed levend gevoelen. Ze raakte aan een uiterst persoonlijke kwestie, aan het besef van persoonlijke schuld en vrijspraak. De radicale Luther was voor sommigen nog niet radicaal genoeg. De Reformatie heeft veel last gehad van de doperse nevenstroom. Ze is het protestantisme altijd bijgebleven, de ene tijd nadrukkelijker dan de andere. De hervormingsgezinde partij riep ook verzet op, want ze maakte korte metten met alles wat niet tot het Woord te herleiden was. Hoevelen zaten meer vast aan menselijke tradities dan aan het goddelijke Woord? Een blijvende vraag. Aan de andere kant lijkt het vandaag voor velen niet uit te maken hoe je gelooft. Ieder zijn eigen beleving. Als je verhaal maar authentiek is.

Toen en nu
Geen enkele generatie zag de wereld zo snel en drastisch veranderen als de tachtigplusssers van nu. Vertelt mijn vader van negentig over vroeger, dan worden zijn kleinkinderen in een heel andere wereld binnengeleid. De wereld van paard en wagen. Van kleine neringdoenden. Van maandag wasdag. Van water uit de pomp of put. De lamp in de kamer brandde op olie. Er was geen radio, televisie of telefoon. In de kerk zaten mannen en vrouwen gescheiden. De preek werd onderbroken door de tussenzang. De voorlezer was niet weg te denken. De dominee droeg een slipjas en hoge hoed buiten de deur. Familie woonde bij elkaar op het dorp.

Jongeren van nu leven, leren en werken in een compleet andere context. Hun wereld is die van de global village. Afstanden tellen niet of nauwelijks meer dankzij vliegensvlugge informatiestromen en mobiliteit. We kijken voortdurend over de grenzen heen en worden geconfronteerd met andere culturen en denkwijzen. In het buitenland ontmoeten we christenen die weliswaar een andere vorm van eredienst hebben, maar voor wie God een onbetwistbare werkelijkheid is. Dat kan bevruchtend werken en een geweldige stimulans geven aan ons eigen geloofsleven, maar ook de vertrouwde vorm van eredienst doen relativeren.

Het kan ook nog anders. Op de digitale fora ontmoeten we mensen met interessante meningen en visies. Ze leren ons dat veel bijbelgedeelten tijd- en cultuurgebonden zijn. Maar hoe komen we dan weer klaar met Openbaring 22:18, 19 en Romeinen 15:4?
De gereformeerde ds. J. Overduin schrijft ergens: ‘Wie een geestelijk luchtledig is, is vatbaar voor elk nieuw opvulsel. Wie het Evangelie nog nooit geestelijk verteerd heeft, zal vatbaar zijn voor elke nieuwe modegril.’

Het arme zondaarsgeloof is ons te karig. God is de lieve, zorgende Vader en wij Zijn al even lieve kinderen. Maar hebben we ’t dan nog wel over hetzelfde Evangelie? De bevrijdende boodschap van het Lam van God dat de zonde der wereld wegneemt (Joh.1:29)? We kunnen naar twee kanten ontsporen. De Heilige Geest is de allerbeste Gids. Hij leidt in het spoor van het Woord en is daar ook de sleutel op. Een sleutel die draait op het gebed."

Ds. J. Belder uit Harskamp is hervormd emeritus-predikant. Het volledige artikel is te lezen in De Waarheidsvriend. Klik hier om De Waarheidsvriend te ontvangen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher