evolutietheorie

God

31 augustus 2017 door Jeffrey Schipper

Reformatorische briefschrijvers roepen op om front te vormen tegen evolutietheorie

De discussie over schepping-evolutie wordt vooral gevoerd op grond van wetenschappelijke argumenten, zonder een principieel waarderingskader om kennis en wetenschappelijk denken te duiden, constateren drs. W. de Kloe en drs. J. Kloosterman MBA in het Reformatorisch Dagblad. Daarom doen zij een oproep aan reformatorische kerken en scholen.

De discussie over geloof en evolutie is helemaal terug vanwege het boek 'En de aarde bracht voort' van prof. dr. Gijsbert van den Brink. De Kloe en Kloosterman schrijven dat hun oproep is gebaseerd op het "gezag van de Schrift". "De evolutietheorie veronderstelt een voortgaande ontwikkeling van minder goed naar steeds beter en staat dan ook in meerdere opzichten haaks op deze hoofdlijn. Gezien de verbinding van de eerste Adam met de Tweede mag de historiciteit van Genesis niet ter discussie gesteld worden."

Het duo constateert dat de huidige discussie leidt tot verwarring onder jongeren. "Het is per definitie onmogelijk om sluitende wetenschappelijke uitspraken te doen over de complexiteit van het ontstaan van de wereld en het leven," voegen zij toe. "Natuurwetenschap gaat immers over het heden, niet over wat in het verleden gebeurd is." De auteurs pleiten voor het instellen van "een brede commissie die zich buigt over de vraag op welke manier leidinggegeven kan worden aan het omgaan met vragen die raken aan het Schriftgezag en de dominerende pretentie van wetenschappelijke kennis."

In het RD staat ook een kort vraaggesprek met beide briefschrijvers. Daarin stellen zij dat er in het boek van Van den Brink grenzen zijn overschreden "ten aanzien van het Schriftgezag, de historiciteit van Genesis 1 en aangaande het belijden dat alles wat de Schrift zegt, helemaal waar is." Eerder deze week uitte prof. dr. Mart Jan Paul kritiek op de visie van collega-theoloog Gijsbert van den Brink. De evolutietheorie gaat volgens hem uit van een materialistisch wereldbeeld. 

Lees ook: Prof. dr. Gijsbert van den Brink legt uit waarom evolutie je geloof niet onderuit hoeft te halen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher