Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

30 augustus 2017 door Jeffrey Schipper

Mart Jan Paul: "Evolutietheorie sluit God systematisch buiten"

"De evolutietheorie gaat uit van een materialistisch wereldbeeld. God wordt systematisch buitengesloten," vertelt prof. dr. Mart Jan Paul in gesprek met het Nederlands Dagblad. De discussie over geloof en evolutie is helemaal terug vanwege het boek 'En de aarde bracht voort' van collega-theoloog Gijsbert van den Brink.

Paul benadrukt dat evolutie en de Bijbel botsen. "Wat zegt de Bijbel? Dat de wereld goed begon, dat er geen dood was – ik raak er steeds meer van overtuigd: óók geen dieren die elkaar doden – , dat er één echtpaar was in het begin, door wie de zonde in de wereld kwam, Christus die opkomt voor het zwakke (tegenover het recht van de sterkste van de evolutie). (...) Ik wil laten zien dat wetenschapsbeoefening niet neutraal is. De evolutietheorie gaat uit van een materialistisch wereldbeeld."

De theoloog onderstreept dat de evolutietheorie sterk gevormd is door het vooruitgangsgeloof van de negentiende eeuw. "Uiteindelijk is dat een geloofskwestie: ik geloof dat de Bijbel het betrouwbare woord van God is."

Lees ook: Prof. dr. Gijsbert van den Brink legt uit waarom evolutie je geloof niet onderuit hoeft te halen en Christelijke wetenschappers kritisch op evolutie-visie Gijsbert van den Brink.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen