Nieuws

30 augustus 2017 door Open Doors

Turkije wil Amerikaanse voorganger levenslang opsluiten

Amerikaanse pastor Andrew Brunson wordt door de Turkse autoriteiten beschuldigd van spionage en lidmaatschap van de Gülen-beweging. De eis van de openbare aanklager is vier keer levenslange opsluiting.

Andrew Brunson (49) leidde een protestantse kerk in de Turkse stad Izmir, maar werd in oktober 2016 gearresteerd. Zijn advocaat krijgt geen toegang tot het dossier van de pastor. Tijdens een videoverbinding met de rechter in Izmir, ontkende Brunson stellig alle aanklachten die tegen hem zijn geuit. Brunson: “Ik heb nog nooit een lid van de Gülen-beweging ontmoet. Ik heb nooit een van hun bijeenkomsten bezocht. Ik heb geen enkele verbinding met FETO, de Fetullah Gülen Terrorist Organization. Ik zou nooit een islamitische beweging ondersteunen.”

Brunson vervolgt: “Ik steun de eenheid van Turkije. Ik heb een kerk opgericht en ben een godsdienstig man. De overheid wist wat ik deed. Mijn doel is om over Jezus Christus te vertellen. Ik heb geen spionnenwerk gedaan. Ik eis een uitleg over wanneer, waar en hoe ik spionage heb gepleegd.”

De dag na de aanklacht tegen Brunson tekende president Erdogan een nieuwe staat van beleg. Een van de regels in dat document gaat over zijn benodigde goedkeuring voor de uitzetting van gevangen buitenlanders in Turkije. De tekst gaat ook over uitruil van gevangenen met personen die buiten Turkije gevangen zitten. Volgens de Washington Post bood de Turkse regering aan Brunson te ruilen voor Reza Zarrab, een rijke zakenman die sinds maart 2016 gevangen zit in de Verenigde Staten. Advocaat Jay Sekulow van het American Center for Law and Justice zegt: “De extra aanklachten tegen Brunson zijn typisch om dit soort zaken zwaarder aan te zetten”.

Brunson woont samen met zijn vrouw al 23 jaar in Turkije. Samen kregen ze er drie kinderen. Hij leidde de Izmir Opstandingskerk, een protestantse kerk met veertig leden.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher