Benjamin Netanyahu

Netanyahu tegen Poetin: "Israël zal optreden tegen Iran in Syrië"

25-08-2017 door CIDI

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft afgelopen woensdag de Russische president Vladimir Poetin ontmoet. Tijdens hun ontmoeting in Sotsji zei Netanyahu dat Israël zal overgaan tot actie als Iran te ver gaat met haar activiteiten in Syrië, meldt het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël).

Rusland heeft zich in 2015 in het conflict gemengd om de Syrische overheid te helpen in de strijd tegen deze jihadistische groeperingen en andere rebellenmilities. Voor Rusland is het namelijk een prioriteit om de stabiliteit in deze regio te bevorderen. Syrië grenst aan Turkije en Israël en heeft nauwe betrekkingen met Rusland en Iran. Bovendien is Syrië ook een sleutelverbinding voor de alliantie tussen Iran en de sjiitische beweging Hezbollah in Libanon.

De Islamitische Republiek probeert via deze verbinding haar eigen belangen in Syrië te behartigen zoals de continuïteit van het Assad-regime en andere niet-soennitische minderheden die affiniteit hebben met de hoofdgodsdienst van Iran: sjiisme. Iran beschouwt zichzelf als de beschermer van zowel deze minderheden als de heilige sjiitische plaatsen in Syrië.

De christelijke nieuwsbrief die je ook echt leest!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over Netanyahu tegen Poetin: "Israël zal optreden tegen Iran in Syrië"
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!