Ale Sytsma

God

28 augustus 2017 door Jeffrey Schipper

"Ik vraag me minder af of God mij wel ziet"

Verschillende keren heeft Ale Sytsma een burn-out gehad. Hij heeft er een lichte chronische depressie aan over gehouden. Een oorzaak hiervan is een te grote afhankelijkheid van waardering door anderen, om zich gelukkig te kunnen voelen. ‘Word ik wel gezien?,’ vroeg hij zich af. Zijn lessen deelt hij in zijn boek ‘Zie je mij?’. Ook vertelt Sytsma in zijn nieuwe uitgave over zijn bezoeken aan kinderen in sloppenwijken.

Je schrijft over bezoeken aan kinderen die in sloppenwijken leven. Hoe ben je er toe gekomen om deze kinderen te bezoeken?
“Begin 2010 was ik aan het herstellen van burn-out. Ik worstelde met vragen als: ‘Wat wil ik nu eigenlijk echt met mijn leven en ben ik wel van waarde?’ In deze periode belde onze dochter met de vraag of ik mee wilde met een reis georganiseerd door Compassion, de kindsponsororganisatie waar ze toen werkte. De reis was georganiseerd voor sponsors die hun sponsorkinderen op de Filipijnen zouden gaan ontmoeten. Ik besloot onmiddellijk om op haar verzoek in te gaan. Ik zou zo gedwongen worden mijn comfort zone te verlaten en om samen met mijn dochter deze reis te kunnen maken vond ik een bijzondere, door God gegeven, mogelijkheid.

De confrontatie met extreme armoede raakte me diep en heeft me veranderd. Na deze reis besloot ik om ambassadeur van Compassion te worden. Mijn vrouw en ik besloten om zelf kinderen te gaan sponsoren via Compassion en inkomsten hiervoor te genereren via onze webshop. Op dit moment mogen we een grote groep kinderen helpen. Verschillende kinderen heb ik ontmoet. Ik schrijf erover in mijn boek: “Zie je mij?”

"Kinderen en volwassenen die in armoede leven zijn niet 'de armen' maar mensen zoals jij en ik."

Wat hebben hun verhalen ons te zeggen?
“Tijdens de contacten met de kinderen, hun ouders en de vele vrijwilligers die zich voor hen inzetten viel me vooral hun vertrouwen op God op. 'Natuurlijk is Hij er en zorgt Hij voor ons!' Ik leef zonder materiële zorgen in een land waar water uit de kraan, voedsel in de winkel, een dak boven mijn hoofd als het regent normaal is en gezondheidszorg altijd beschikbaar is. Maar mijn vertrouwen op de leiding en dagelijkse zorg van God is klein. Ben ik materieel rijk maar spiritueel arm?

De kinderen die ik ontmoeten mocht waren kinderen zoals ik ze in Nederland ook tegenkom. Niet anders dan mijn neefjes en nichtjes en mijn kleinkinderen. Ze leven op dezelfde aarde maar in totaal andere omstandigheden. Ik sprak volwassenen die in Nederland bij me in de straat hadden kunnen wonen of mijn vrienden zouden kunnen zijn. Kinderen en volwassenen die in armoede leven zijn niet 'de armen' maar mensen zoals jij en ik.”

Verschillende keren heb je een burn-out gehad. Wat was een van de oorzaken?
“Een van de grondoorzaken van mijn burn-outs is de gedachte: ‘Ik ben niet goed genoeg en dat zal ook nooit beter worden’,” vertelt Sytsma. “Niet goed genoeg als werknemer, als ouderling in mijn kerk, als vader en echtgenoot. Het dagelijkse, voor anderen onzichtbare gevecht, om toch waardering te krijgen, putte me uit en leidde uiteindelijk tot burn-out.”

Welke les heb je geleerd tijdens je burn-out periode?
“In een van mijn burn-out periodes las ik Eindelijk thuis van Henri Nouwen. Hij schrijft over de onvoorwaardelijke liefde van God aan de hand van een schilderij van Rembrandt dat de terugkeer van de verloren zoon uitbeeldt. Duidelijk werd me dat mijn waarde niet ligt in wat ik doe of heb, maar in de aanvaarding van mij met mijn talenten en mijn tekorten door een liefdevolle Vader.

Een belangrijke les was ook dat het werk dat ik doe zo goed mogelijk moet passen bij mijn kwaliteiten. Ik leerde dat ik zelf moet aangeven welke taken ik juist wel en welke ik niet wilde doen en waarom. Me kwetsbaar opstellen in een omgeving van ogenschijnlijk sterkere en zelfverzekerder collega’s is nog steeds spannend, maar heeft me meer werkplezier opgeleverd.”

‘Zie je Mij? Is een vraag van God aan mij geworden,’ schrijf je. Wat bedoel je hiermee en wat wil je hierover meegeven aan onze lezers?
“Gezien worden, wie wil dat niet? Gezien en aanvaard worden zoals je bent, met al je mooie eigenschappen en kwetsbare kanten. Ervaren dat je wordt opgemerkt en geholpen als het tegenzit in je leven. In een periode van burn-out en depressie was mijn vraag: ‘God, ziet U mij? Grijp in, laat het me merken!’ Ik kreeg antwoord op mijn vraag, maar moest daarvoor op reis naar de Filippijnen. In de sloppenwijken van Manilla greep extreme armoede me bij de keel en dat veranderde mijn leven. ‘Zie je mij?’ werd de vraag van kinderen in armoede voor mij. God zag mij en gebruikt mij nu om op te komen voor kinderen die in armoede leven. Het maakt mijn leven op een ongedachte manier mooier. Ik vraag me minder af of God mij wel ziet en probeer te zien wat God doet in mijn leven? Ik probeer het te zien en te benoemen ook in kleine dingen. ‘Zie je Mij? Kijk maar. Ik ben er, voor jou!’”

Klik hier om ‘Zie je mij?’ te bekijken of te bestellen en neem een kijkje op de website van Ale Sytsma.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher