Ale Sytsma

God

28 augustus 2017 door Jeffrey Schipper

"Ik vraag me minder af of God mij wel ziet"

Verschillende keren heeft Ale Sytsma een burn-out gehad. Hij heeft er een lichte chronische depressie aan over gehouden. Een oorzaak hiervan is een te grote afhankelijkheid van waardering door anderen, om zich gelukkig te kunnen voelen. ‘Word ik wel gezien?,’ vroeg hij zich af. Zijn lessen deelt hij in zijn boek ‘Zie je mij?’. Ook vertelt Sytsma in zijn nieuwe uitgave over zijn bezoeken aan kinderen in sloppenwijken.

Je schrijft over bezoeken aan kinderen die in sloppenwijken leven. Hoe ben je er toe gekomen om deze kinderen te bezoeken?
“Begin 2010 was ik aan het herstellen van burn-out. Ik worstelde met vragen als: ‘Wat wil ik nu eigenlijk echt met mijn leven en ben ik wel van waarde?’ In deze periode belde onze dochter met de vraag of ik mee wilde met een reis georganiseerd door Compassion, de kindsponsororganisatie waar ze toen werkte. De reis was georganiseerd voor sponsors die hun sponsorkinderen op de Filipijnen zouden gaan ontmoeten. Ik besloot onmiddellijk om op haar verzoek in te gaan. Ik zou zo gedwongen worden mijn comfort zone te verlaten en om samen met mijn dochter deze reis te kunnen maken vond ik een bijzondere, door God gegeven, mogelijkheid.

De confrontatie met extreme armoede raakte me diep en heeft me veranderd. Na deze reis besloot ik om ambassadeur van Compassion te worden. Mijn vrouw en ik besloten om zelf kinderen te gaan sponsoren via Compassion en inkomsten hiervoor te genereren via onze webshop. Op dit moment mogen we een grote groep kinderen helpen. Verschillende kinderen heb ik ontmoet. Ik schrijf erover in mijn boek: “Zie je mij?”

"Kinderen en volwassenen die in armoede leven zijn niet 'de armen' maar mensen zoals jij en ik."

Wat hebben hun verhalen ons te zeggen?
“Tijdens de contacten met de kinderen, hun ouders en de vele vrijwilligers die zich voor hen inzetten viel me vooral hun vertrouwen op God op. 'Natuurlijk is Hij er en zorgt Hij voor ons!' Ik leef zonder materiële zorgen in een land waar water uit de kraan, voedsel in de winkel, een dak boven mijn hoofd als het regent normaal is en gezondheidszorg altijd beschikbaar is. Maar mijn vertrouwen op de leiding en dagelijkse zorg van God is klein. Ben ik materieel rijk maar spiritueel arm?

De kinderen die ik ontmoeten mocht waren kinderen zoals ik ze in Nederland ook tegenkom. Niet anders dan mijn neefjes en nichtjes en mijn kleinkinderen. Ze leven op dezelfde aarde maar in totaal andere omstandigheden. Ik sprak volwassenen die in Nederland bij me in de straat hadden kunnen wonen of mijn vrienden zouden kunnen zijn. Kinderen en volwassenen die in armoede leven zijn niet 'de armen' maar mensen zoals jij en ik.”

Verschillende keren heb je een burn-out gehad. Wat was een van de oorzaken?
“Een van de grondoorzaken van mijn burn-outs is de gedachte: ‘Ik ben niet goed genoeg en dat zal ook nooit beter worden’,” vertelt Sytsma. “Niet goed genoeg als werknemer, als ouderling in mijn kerk, als vader en echtgenoot. Het dagelijkse, voor anderen onzichtbare gevecht, om toch waardering te krijgen, putte me uit en leidde uiteindelijk tot burn-out.”

Welke les heb je geleerd tijdens je burn-out periode?
“In een van mijn burn-out periodes las ik Eindelijk thuis van Henri Nouwen. Hij schrijft over de onvoorwaardelijke liefde van God aan de hand van een schilderij van Rembrandt dat de terugkeer van de verloren zoon uitbeeldt. Duidelijk werd me dat mijn waarde niet ligt in wat ik doe of heb, maar in de aanvaarding van mij met mijn talenten en mijn tekorten door een liefdevolle Vader.

Een belangrijke les was ook dat het werk dat ik doe zo goed mogelijk moet passen bij mijn kwaliteiten. Ik leerde dat ik zelf moet aangeven welke taken ik juist wel en welke ik niet wilde doen en waarom. Me kwetsbaar opstellen in een omgeving van ogenschijnlijk sterkere en zelfverzekerder collega’s is nog steeds spannend, maar heeft me meer werkplezier opgeleverd.”

‘Zie je Mij? Is een vraag van God aan mij geworden,’ schrijf je. Wat bedoel je hiermee en wat wil je hierover meegeven aan onze lezers?
“Gezien worden, wie wil dat niet? Gezien en aanvaard worden zoals je bent, met al je mooie eigenschappen en kwetsbare kanten. Ervaren dat je wordt opgemerkt en geholpen als het tegenzit in je leven. In een periode van burn-out en depressie was mijn vraag: ‘God, ziet U mij? Grijp in, laat het me merken!’ Ik kreeg antwoord op mijn vraag, maar moest daarvoor op reis naar de Filippijnen. In de sloppenwijken van Manilla greep extreme armoede me bij de keel en dat veranderde mijn leven. ‘Zie je mij?’ werd de vraag van kinderen in armoede voor mij. God zag mij en gebruikt mij nu om op te komen voor kinderen die in armoede leven. Het maakt mijn leven op een ongedachte manier mooier. Ik vraag me minder af of God mij wel ziet en probeer te zien wat God doet in mijn leven? Ik probeer het te zien en te benoemen ook in kleine dingen. ‘Zie je Mij? Kijk maar. Ik ben er, voor jou!’”

Klik hier om ‘Zie je mij?’ te bekijken of te bestellen en neem een kijkje op de website van Ale Sytsma.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

Bij God is er altijd ruimte voor genade (ook voor soms domme politici)

"Vorige week zondag belde Halbe Zijlstra me op. De volgende dag zou er een voor hem beroerde editie van de Volkskrant bezorgd worden," schrijft ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers op zijn Facebookpagina. Zijlstra trad af als minister van Buitenlandse Zaken toen de Volkskrant bekend maakte dat hij had gelogen over zijn aanwezigheid bij een ontmoeting met Shell en de Russische president Vladimir Poetin.Segers: "‘Dom, fout, onnodig’, was mijn primaire reactie na zijn uitleg en ik bedacht dat dit hem nog wel een tijd zou achtervolg...

Dick deelde in de trein een profetie met zijn buurman

Dick van den Bos zat in de trein en kreeg een beeld voor een man naast zich. "Ik zag een portemonnee waarin muntgeld veranderde in briefgeld. God maakte me duidelijk dat de man een onderneming wilde starten en dat Hij hem wilde zegenen met financiële voorziening," laat hij weten via Facebook. "Dus ik vertelde het hem, en de man was helemaal in shock. Hij stond op het punt om een (sociaal) bedrijf beginnen en financieel was het heel krap. Ik mocht voor hem bidden en hij zei dat-ie heel erg bemoedigd was. Hij wilde weten hoe hij kon...
CIP+

"Homo’s mogen hun geaardheid aanvaarden, beleven en uiten"

“‘Je mag wel homo zijn maar het niet praktiseren’. Dit is een goedkope en makkelijke uitspraak,” stelt ds. M. M. van Campen. De hervormde predikant preekte onlangs over het thema ‘Hart Voor Homo’s’ in zijn gemeente in Rotterdam-Zuid. "Je mag je geaardheid aanvaarden, beleven en uiten als onderdeel van jouw unieke persoonlijkheid. Maar de Bijbel trekt een grens bij geslachtsverkeer," maakt hij duidelijk. “Probeer je eens in te denken hoe het is om nooit seksuele omgang te hebben met...

Jan van den Bosch over zijn ontmoetingen met Billy Graham

Woensdag overleed de bekende evangelist Billy Graham op 99-jarige leeftijd. Als jonge EO-verslaggever ontmoette Jan van den Bosch Graham voor het eerst in Brussel tijdens een grote evangelisatiecampagne, vertelt hij tegenover CIP.nl. Van den Bosch: “Ik was bijzonder onder de indruk van wat hij vertelde en dat veel mensen in het stadion naar voren kwamen om hun leven over te geven aan God. Voor mij was dat destijds vrij nieuw.” Sindsdien heeft Van den Bosch de evangelist verschillende keren in de Verenigde Staten ontmoet....

Dit lied over lijden omwille van Jezus is prachtig!

Simon van Cyrene droeg het kruis achter Jezus aan. Hij lijkt daarmee op volgelingen van Jezus die moeten lijden vanwege hun geloof. 'Dit kruis leek zinloos, maar het was een zegen. Het heeft mijn leven richting God geleid.' Arie Maasland schreef het lied een jaar of zes geleden en heeft het in de achterliggende tijd opnieuw opgenomen. Een prachtig lied in deze lijdenstijd!
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...
Vakanties
Hier adverteren?
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

Monica was depressief: ‘douchen kostte al teveel moeite’

Iedereen heeft weleens een slechte dag. Je voelt je wat somber of lusteloos. Meestal gaat dit vanzelf weer over. Als iemand depressief is niet. Een depressie zorgt voor een zwaarmoedige stemming. Je hebt nergens meer zin in; niets lijkt de moeite waard. Je functioneren op het werk, thuis of op school wordt belemmerd en het is lastig om uit het donkere dal te komen. Monica Eggens, ervaringsdeskundige bij De Hoop ggz, is depressief geweest en vertelde erover bij Groot Nieuws Radio. “Het was een optelsom van allerlei problemen. Ik h...

OM eist 18 maanden cel tegen leider (77) evangelisch zorgcentrum

Tegen Aaldert van E., voormalig leider en directeur van verschillende evangelische zorgcentra, is dinsdag een gevangenisstraf van achttien maanden - waarvan zes maanden voorwaardelijk - geëist voor jarenlange ontucht met een patiënte, schrijven diverse media. De 77-jarige oprichter van de Jedidja Hoeve, wordt verdacht van misbruik van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Hij is in 2016 veroordeeld tot drie jaar cel voor seksueel misbruik van meerdere vrouwelijke cliënten. Die zaak loopt momenteel in hoger beroep. De omstrede...

ZELFontplooiing. Je krijgt er alleen maar meer dorst van…

We zijn er maar druk mee. Zelfontplooiing, het benutten van je eigen talenten, werken aan persoonlijke ontwikkeling en het streven naar ultieme vrijheid op het werk en natuurlijk ook privé. En als mensen vragen waar we over vijf jaar staan, noemen we datgene op waar we aan denken. En dat kunnen we dan vaak ook nog vrij makkelijk benoemen. Als we dieper inzoomen op het woord ‘zelfontplooiing’, komen we erachter dat het eigenlijk een bijzonder individualistisch woord is. In het boek 'De slag om het hart' van Herma...

Ds. A. J. Post aan de slag in hervormd 't Harde

"We hebben het beroep vanuit de hervormde gemeente van 't Harde aangenomen. In vertrouwen op onze Hemelse Vader willen we deze weg gaan," laat ds. A. J. Post weten via Facebook. De predikant volgt in de Gelderse plaats ds. D. Dekker op. Dekker ging in 2016 met emeritaat. Post staat momenteel op de kansel in Nieuw-Beijerland, waar hij in 2011 voor het eerst aan de slag ging als gemeentepredikant. Op 't Harde luiden de klokken van de @HervGemElim!! Welkom dominee @AlfredPost! pic.twitter.com/8ZKdsGNapv &mdash...
CIP+

Als je in dit artikel je dominee of voorganger herkent: PAS DAN OP!

In zijn indrukwekkende roman 'De Erfenis van Adriaan', dat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, omschrijft auteur Johan Lock hoe zijn ogen werden geopend voor wie zijn voorganger Adriaan werkelijk was; een geniepige, negatieve en manipulerende leider. Herken je in dit boekfragment je eigen voorganger of dominee? Pas dan op! Fragment uit 'De erfenis van Adriaan': Wanneer hij mijn ouders bezoekt en ik ben toevallig thuis, hoef ik niet tussen de regels door te luisteren. Man en paard noemt hij dan, en mijn aanwezigheid ziet hij niet als...

Groep Afghanen wil meer weten over Jezus na tv-uitzending

Tv-uitzendingen van de christelijke satelliet-zender SAT-7 leiden regelmatig tot reacties uit de moslimwereld. "Onlangs belde een jongeman uit Afghanistan ons op," vertelt Panayiotis, directeur van SAT-7 PARS, gevestigd in één van de Golfstaten. "Tot hij één van onze programma's zag, had deze jongeman geen idee wie Jezus was," citeert God Reports. "Vanaf die uitzending was hij ontevreden over zijn eigen leven en wist hij instinctief dat er iets moest veranderen. Hij was erg onder de indruk geraakt van...
CIP+

Waarom Johan Lock uit zijn pinkstergemeente stapte

Johan Lock groeide op in een gezin waar alles, maar dan ook alles, om geloof draaide. Hij voelde zich afgesloten van de rest van de wereld. In deze video spreekt Rik met Johan Lock, naar aanleiding van zijn boek 'De erfenis van Adriaan', gebaseerd op een pinksterkerk die onder invloed stond van een manipulerende voorganger. Het is een schokkend verhaal. Laurens is in het boek het alter ego van Johan. "Ik wilde een roman schrijven, omdat je dan meer vrijheid hebt om de sfeer te beschrijven en duidelijk te maken hoe het kan gebeuren...

Stress, overspannenheid en burn-out bij geestelijk leiders

Stress, lijkt wel een kwaal van de hedendaagse maatschappij, het komt steeds meer voor en helaas ook onder geestelijk leiders, dat wil zeggen voorgangers, oudsten en gemeenteleiders. Voor een deel is de oorzaak vaak heel praktisch, namelijk men heeft geen normale werkdagen. Je denkt 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar te moeten zijn en er is dan geen tijd voor ontspanning en weer opladen. Je hebt ook het gevoel dat er steeds meer van je wordt geëist, bijvoorbeeld omdat er in de gemeente te weinig mogelijkheden zijn...

Kamervragen over komst veroordeelde Palestijnse terroriste naar Amsterdamse kerk

Naar aanleiding van de aangekondigde komst van de veroordeelde Palestijnse terroriste Rasmeah Odeh naar Amsterdam, hebben PVV-Kamerleden Machiel de Graaf en Gidi Markuszower donderdag schriftelijke vragen ingediend.Rasmea Odeh was actief voor het terroristische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). In 1969 pleegde ze een bomaanslag op een Sufersal supermarkt in Jeruzalem. De 21-jarige Leon Kanner uit Netanya en de 22-jarige Edward Joffe uit Kaapstad kwamen bij deze aanslag om. Daarnaast vielen er negen gewonden.V...

John Piper legt uit wat de essentie van liefhebben is

"De essentie van liefhebben is niet doen. De essentie van liefhebben is genieten – als God het doel is. ‘Laat het goud in het stof liggen, … de Almachtige zal je goud zijn, … dan zul je vreugde scheppen in de Almachtige, en je zult je gezicht tot God opheffen’ (Job 22:24-26)," zegt John Piper in een video van Geloofstoerusting. Bekijk de video en bezoek hier de website van Geloofstoerusting:
CIP+

Is orgaandonatie Bijbels?

Is orgaandonatie Bijbels? Theoloog Jos de Keijzer beantwoordt deze vraag in dit artikel. De Eerste Kamer heeft de nieuwe donorwet aangenomen. Sommigen blij, anderen niet. Wel raar, een overheid die grossierder wordt in de lijken van haar dode onderdanen. Ik heb er ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant mag de overheid niet zomaar beschikken over de lichamen van haar onderdanen; ook niet na hun dood. Dat kan gewoon helemaal niet. Aan de andere kant is er een schreeuwende behoefte aan orgaandonatie. Er gaan let...