Maarten Luther

Nieuws

24 augustus 2017 door Raad van Kerken

Ook katholieken herdenken Reformatie

Niet alleen de protestanten besteden dit jaar aandacht aan de Reformatie. Ook aan rooms-katholieke zijde is het initiatief genomen voor een herdenking van 500 jaar Kerkhervorming. Bisschop Hans van den Hende nodigt de rooms-katholieke achterban uit om deel te nemen aan een gebed op Willibrordzondag waarop aandacht zal zijn voor de Reformatie. Een daarbij horend gebed en ontmoeting vindt plaats in de heilige Bonaventurakerk in Woerden op 5 november ’s middags, meldt de Raad van Kerken.

Priester Arjen Bultsma, gedelegeerde voor de oecumene in het bisdom Groningen-Leeuwarden, schrijft in een brief aan de pastores en parochies in het meest noordelijke bisdom over de bijeenkomst. Een zelfde tekst is vanuit de Katholieke Vereniging voor Oecumene aangeboden: ‘500 jaar geleden bracht de Reformatie van Maarten Luther Kerk en wereld in rep en roer. Een nieuw zicht op het Evangelie, op de relatie met God, op Kerk en sacrament. Eeuwenlang was de scheiding tussen katholieke en protestantse wereld ook in ons land een bepalende factor. Door allerlei oorzaken is dat vandaag veranderd. Dankzij de volgehouden oecumenische dialogen zijn scheidslijnen van toen deels overwonnen’.

500 jaar geleden bracht theoloog, monnik en predikant Maarten Luther (foto) met de Reformatie een scheiding tussen de katholieke en protestantse kerk. Luther ontwikkelde een afkeer van bepaalde handelingen binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Er moest geld ingezameld worden voor de nieuwbouw van de Sint Pieterskerk in het Vaticaan in Rome. De gelovige burgers konden voor veel geld zogenaamde 'aflaten' kopen met de belofte door de kerk, dat door het kopen van een aflaat zonden vergeven zouden zijn. Luther werd hier zo boos over dat hij zijn manifest met 95 stellingen opstelde en die aan de deur van de slotkapel in Wittenberg timmerde.

Lees hier meer op de site van de Raad van Kerken.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher