Myanmar

God

24 augustus 2017 door Dirk van Genderen | Gospel Herald

Hoe een opwekking ontstond in een dorp in Myanmar

Dano, een voorganger in Myanmar, vertelt dat, nadat hij de naam van Jezus aanriep, demonen verdwenen uit het lichaam van de zoon van een boeddhistische leider, waardoor een groot deel van het dorp tot geloof in Christus kwam. Dano maakt duidelijk hoe de opwekking tot stand kwam.

De ouders van Dano waren christen. Bijna het hele dorp waar ze woonden, was boeddhist. Hun buren vereerden beelden en voorwerpen, bogen zich neer voor de doden en waren er vast van overtuigd dat er demonen in hun heiligdommen woonden. Maar Dano en zijn familie dienden de Heere Jezus. Toen Dano’s ouders stierven, kwam hij tot geloof in de Heere Jezus. "Ik accepteerde Christus als mijn Redder en ik realiseerde me direct dat God me riep om Hem te volgen."

Tussen de landmijnen
Kort hierna moest Dano in militaire dienst. Nadat hij zijn training had afgerond, werd hij direct naar het front gestuurd om te strijden tegen Chinese rebellen. "We werden voortdurend beschoten en om ons heen explodeerden landmijnen. Voor mij liepen ervaren soldaten en achter mij ook. Ik liep tussen hen in. Voor mij liepen soldaten op landmijnen en achter mij ook. Sommigen waren direct dood, anderen raakten zeer ernstig gewond. In totaal kwamen er 120 soldaten van mijn groep om het leven."
Maar Dano bleef wonderlijk gespaard. "Ik geloof dat God mij beschermd heeft omdat Hij een doel met mijn leven had. Ik ben ervan overtuigd dat Hij mij wil gebruiken om Hem en mensen te dienen."

Die nacht ging Dano naar het boeddhistische heiligdom en gebood de demon naar buiten te komen.

Rijp om te oogsten
Nadat Dano acht jaar in het leger actief was geweest, riep God hem in Zijn dienst. "Ik heb er eerst met een plaatselijke predikant over gesproken, en ook hij bevestigde mijn roeping."
"De velden waren rijp om te oogsten," vertelt Dano. "Als ik de Heere niet zou gehoorzamen en zou gaan, zou Hij wel iemand anders roepen en zenden."
De evangelist zocht het dorpshoofd op en legde hem het plan voor om gratis de kinderen van het dorp onderwijs te gaan geven. Het dorpshoofd vond dat een goed plan, maar verbood mij om de kinderen over het christelijk geloof te vertellen.

Voordat Dano ’s morgens naar school ging om les te geven, liep hij biddend door de straten van het dorp. Boeddhistische dorpelingen hadden dit snel door en vertelden het aan het dorpshoofd, die hem vervolgens verbood om dit nog langer te doen.
Maar dit verbod kon Dano er niet van weerhouden om te bidden. "Ik bleef bidden voor het dorp, maar nu deed ik het midden in de nacht."

‘De Heere beschermde me’
Vanwege hun geloof in de Heere Jezus werden Dano, zijn vrouw en kinderen voortdurend geïntimideerd door de plaatselijke dorpsbewoners. "Elke keer zochten het dorpshoofd en het plaatsvervangende dorpshoofd mij, om me op te pakken, te martelen en te doden. Maar de Heere beschermde me. Ze konden me niet vinden en andere keren kon ik ontsnappen," vertelt hij aan een medewerker van Open Doors.
En hoewel Dano slecht werd behandeld door zijn dorpsgenoten, kwamen ze soms naar hem toe en vroegen om hulp als ze in de problemen zaten.

Eén van degenen die hem om hulp vroeg, was het plaatsvervangende dorpshoofd. Hij vertelde aan Dano dat zijn zoon in de bossen was geweest bij het kleine heiligdommetje voor de demonen. Zijn gedrag en zijn gezondheid gingen daarna snel achteruit. Zijn vader was ervan overtuigd dat hij bezeten was geraakt door demonen. En ondanks alle pogingen van de plaatselijke toverdokters en spirituele leiders was het niet gelukt hem te helpen.

Het plaatsvervangende dorpshoofd, zijn hele familie en vier andere families aanvaarden Christus als hun Redder en bekeren zich.

Deze vader dacht dat Dano hem niet zou willen helpen, maar "ik zag het als een speciale gelegenheid om weer met hen in contact te komen," vertelt hij. "Ik vastte en bad drie dagen lang en ging toen naar die jongen. Toen die Dano aan zag komen, rende hij weg en riep: ‘Deze man gaat mij grijpen.’"

Brand
Die nacht ging Dano naar het boeddhistische heiligdom en gebood de demon naar buiten te komen. Hij probeerde het heiligdom in brand te steken, maar het wilde niet branden. Pas toen hij er benzine op gooide, vloog het in brand. Hij riep de naam van de Heere aan en op dat moment verliet de demon de jongen die was bezeten.
Sommige dorpsbewoners smeekten Dano de geesten te laten terugkeren naar hun dorp. Maar er was nu een sterkere Macht in het dorp, God Zelf, waardoor de geesten zijn verdwenen. De toverdokters zijn woedend op Dano, omdat ze hun broodwinning kwijt zijn. Ze klagen bij het dorpshoofd en dreigen Dano te vermoorden.

Overal waar nog tempeltjes voor de geesten staan, gaat Dano bidden en de volgende dag blijkt dat ze allemaal op mysterieuze wijze zijn verbrand. De dorpsbewoners komen onder de indruk van Gods kracht. Het plaatsvervangende dorpshoofd, zijn hele familie en vier andere families aanvaarden Christus als hun Redder en bekeren zich. Langzamerhand komen steeds meer dorpelingen tot geloof in de Heere Jezus. De mensen die zich aanvankelijk zeer tegen Dano keerden, luisteren naar hem. Er is nu een bloeiende kerk in het dorp, die door Dano wordt geleid.

Het aantal christenen in Myanmar groeit snel. Er wordt geschat dan 6,2 procent van de bevolking christen is. In Myanmar wonen ongeveer 53 miljoen mensen.

Dit bericht verscheen via The Gospel Herald in de nieuwsbrief van Dirk van Genderen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

Vader schrikt van Jodenhaat in Belgisch aardrijkskundeboek

Een vader, wiens 15-jarige zoon school loopt aan het Atheneum Jan Fevijn in Assebroek (Brugge), contacteerde Joods Actueel over de lessen Aardrijkskunde in de klas van zijn zoon. Bij het luik Israël-Palestina staat niet alleen een opmerkelijk haatzaaiende cartoon, de informatie daarin blijkt ook nog eens onjuist te zijn, meldt de Belgische tak van Joods Actueel.“Ik ben gechoqueerd door dergelijke antisemitische cartoon die regelrecht uit het propagandaboek van Joseph Goebbels komt”, aldus de verontruste ouder die va...
CIP+

"Soms voelden we ons superieur binnen de reformatorische gezindte"

Binnen no time een kerk opbouwen na een kerkscheuring. De hersteld hervormden zijn erin geslaagd. “Maar zijn we God in onze ijver vergeten?,” vragen SGP-senator Diederik van Dijk (rechts op de foto) en ds. P. den Ouden (links) zich hardop af. De Hersteld Hervormde Kerk is volwassen geworden, maar een belangrijke vraag ligt volgens hen nog open: wat had God te zeggen door middel van de aangrijpende kerkscheuring in 2004? “Als hervormden voelden we ons soms superieur binnen de reformatorische gezindte,”...

Wat christenen kunnen leren van Stephen Hawking

Natuurkundige Stephen Hawking is deze week overleden. Hij wordt de grootste wetenschapper na Einstein genoemd. Wat kunnen wij als christenen leren van hem, ook al was hij atheïst. En wat moeten we naast ons neerleggen? Wetenschapper Tom Zoutewelle geeft antwoord in het Family7-programma Uitgelicht.  Bekijk het gesprek en klik hier voor meer video's van Family7:

ChristenUnie Utrecht vertelt modern Sint Maartenverhaal in campagnefilmpje

De ChristenUnie in Utrecht heeft deze week een ludiek campagnefilmpje gelanceerd. Daarin vertolkt lijsttrekker Maarten van Ooijen zijn naamgenoot Sint Maarten in het Utrecht van nu. Met de bekende rode cape van Sint Maarten rijdt hij op een wit paard door de stad, over de Oudegracht en in de fietsenstalling, om moderne ‘goede daden’ voor de stad te doen. Van Ooijen: “we hebben een modern St. Maarten verhaal gemaakt!”Sint Maarten is een bekende heilige uit de vroege middeleeuwen. De legerofficier deelde...
CIP+

Kinga Bán denkt minder aan de toekomst: "Het enige dat telt is vandaag"

“Ik hoef mij geen zorgen te maken en mag genieten van de leuke dingen. Dankbaar zijn is een keuze. Het enige dat telt is vandaag.” Zangeres Kinga Bán lijdt aan een ongeneeslijke vorm van kanker en wil zich minder zorgen maken over de toekomst. Dit brengt ze tot uiting door middel van haar nieuwe album ‘Vandaag’. Wat volgens jou de boodschap is van het lied 'Vandaag'?“Ik heb geleerd dat het geen zin heeft om bezorgd te zijn over wat komen gaat.” Kinga zingt onder andere: ‘Dit is v...

Is de kerk een plaats waar we alleen nog maar succes delen?

Radio-dj Stephan doorbrak onlangs een taboe: eerlijk zeggen dat je niet lekker in je vel zit. "Is het in de kerk niet hetzelfde? Proberen we ook daar netjes onze maskers op te zetten?," vraagt blogger Leenard Kanselaar zich af. "Is de kerk verworden tot een plaats waar we alleen nog maar succes delen? Of moet de kerk een plaats zijn waar we elkaar zien, toegeven dat het klote gaat, en dat dat er mag zijn. Een beerput zijn waarin we tegen elkaar zeggen: 'ik begrijp het niet, waar is God?'" Het fragment van radio-dj Stephan...

Corlien Doodkorte in CIP Podcast over haar ziekte: "Ik schreeuwde het uit naar God"

Corlien Doodkorte was doodziek. Totdat ze wonderbaarlijk werd genezen en opstond uit een rolstoel. Ze heeft een diep en aangrijpend verhaal. Helemaal omdat ze niet alleen wonderbaarlijk werd genezen, maar nu weer ziek is. - Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher. Ze lag in bed, het was tegen elf uur. “Ik draaide me om om te gaan slapen. Toen kreeg ik enorme pijn op mijn borst. Ik transpireerde en spuugde. Ik zei: je moet een dokter bellen. Ik wist gelijk: er is ie...

Een dankbare les in moeilijke tijden

Afgelopen jaren is er veel gebeurd in mijn leven: paniekaanvallen, verlies van mijn baan, verhuizing, slapeloosheid, verlies van mijn vader en ook mijn beste vriend, afgekeurd worden, en dan nu de diabetes. Daarnaast heb ik nog klachten waarvan de oorzaak nog niet gevonden is en waarvoor ik hoop een verwijzing te krijgen voor het ziekenhuis. Ik durf wel te zeggen dat de afgelopen 5 jaar erg zwaar zijn geweest. Deze week sprak ik iemand die het bijzonder vond hoe ik nog steeds in God geloofde na dit alles. Het was hem opgevallen dat ik mijn gelo...
CIP+

Heeft Jezus de zonden van alle mensen gedragen?

Tegenwoordig zet ik elke week op maandag een theologisch-cultuurhistorisch vraagstuk op Twitter en Facebook, waarvan ik dan op woensdag de oplossing geef. Een paar weken geleden luidde de vraag: ‘Johannes de Doper zei: “Zie, het Lam van God, dat de zonde der wereld wegneemt” (Joh. 1:29). De tekst van de rooms-katholieke mis zegt: “… dat de zonden der wereld wegneemt”. Wat is het theologisch verschil?’ Mijn antwoord luidde: ‘De mistekst suggereert dat Jezus de zonden van...

Waarom John Legend zijn geloof in God verloor (maar nog wel fan van Jezus is)

John Legend is een van de meest beroemde R&B artiesten in de wereld. Hij leerde zingen in de kerk en was jarenlang christen. In een interview met Relevant Magazine vertelt hij over zijn geloof. Hij beschouwt zichzelf niet meer als religieus, zo vertelt hij. Toch is hij nog wel onder de indruk van Jezus. Sterker nog, in het gesprek vertelt hij dat zijn muziek misschien wel meer dan ooit in lijn is met het leven van Jezus. Ook al is hij zijn geloof in God verloren. Geloof verliezenJohn Legend vertelt in het gesprek hoe het zover gekomen is dat hij z...

"God is dood, de filosofie is dood en Stephen Hawking is ook dood"

Stephen Hawking was een wereldberoemde wetenschapper met een oneindig geloof in een logische verklaring voor alles. Dat schrijft Volkskrant columnist Bert Wagendorp naar aanleiding van zijn overlijden, vorige week. "God is dood, de filosofie is dood en Stephen Hawking is ook dood." "Niet God, niet het toeval, maar de logica zorgde ervoor dat hij gedurende zijn 76-jarige leven uitgroeide tot een beroemde natuurkundige." Stephen stelde de belangrijke vragen over wie wij zijn, waar wij zijn en waarom. "Oude vragen, die ooit van een antwoor...
CIP+

Leven met een depressie: "Mijn man wil genieten maar hij kan het niet"

“Mijn man hoort wel eens: ‘Maar je hebt alles in je leven om gelukkig te zijn!’ Maar depressie is een ziekte die niet zomaar weg gaat,” vertelt Anita de Graaf-van der Veen (35). Haar man kampt met een depressie. Het gezin wordt daar dagelijks mee geconfronteerd. Op haar website deelt Anita persoonlijke ervaringen hierover. “Het gaat niet om wat je zegt, maar om je aandacht voor de ander.” Je schrijft: ‘Uit ervaring weet ik dat het hard werken is om te leven in een huis waar psychische kla...
Vakanties
Hier adverteren?

Hoe hoog is mijn geestelijk zuurstofgehalte?

Ik heb een paar keer aan de beademing gelegen. Met had geconstateerd dat het zuurstofgehalte van mijn bloed te laag was. Daar moest ik gisteren aan denken toen we in de kerk aan het bidden waren. Hoe hoog is mijn geestelijk zuurstofgehalte?Hoeveel goede zuurstof adem ik in? Of leef ik van veel vervuilde lucht? Bidden is inademen en uitademen.Daar hadden we het over in de dienst.Adem in- adem uit. Bidden is inademen en uitademen. Zo begon ooit het leven.Met inademen en uitademen.De eerste was God. Hij zorgde voor zuurstof...
CIP+

Wees niet te volgzaam in je eigen kerk

Wat als je in een kerk zit waar de leider veel macht naar zich toetrekt? Er dingen niet in de haak zijn? In deze videoserie geeft Johan Lock tips voor mensen die in een ongezonde kerk zitten, naar aanleiding van zijn boek De Erfenis van Adriaan. Zijn tip in deze video: neem als christen je verantwoordelijkheid. Johan vertelt over hoe hij zich in zijn kerk steeds vaker begon te af te vragen: zoals het geloof hier beleefd wordt, hoor ik daar wel helemaal bij? Zoals er in deze kerk met mensen wordt omgegaan, is dat wel mijn manier van doen? ...

Geloofstoerusting en Stichting Jij daar! organiseren Paas Singin

“Het paasverhaal zette het hoofd en hart van Paulus in vuur en vlam. De opstanding laat zien dat de dood van Jezus geen straf is voor wat Hij heeft gedaan. Het offer van Jezus is genoeg voor de zonden van de hele wereld.” Dit was de boodschap van Marcel Vroegop tijdens de Paas Sing-in in Barneveld afgelopen jaar. Ook dit jaar organiseren Geloofstoerustingen Stichting Jij daar! een Singin. Dit keer is jong & oud van harte welkom op 2 april (20:00 uur) in Sporthal West (Veenslag 72-A) in Veenendaal. Een...

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher