Iran

Iraanse geestelijken bezorgd over populariteit christendom

24-08-2017 door Open Doors

Christelijke huiskerken zijn populair onder jonge Iraniërs in conservatieve religieuze steden. Moslimgeestelijken uit Iran uiten hun bezorgdheid over deze ‘buitenlandse invloed’. Een belangrijke geestelijke, Ayatollah Alavi Boroujerdi, zei onlangs over de groei van het christendom: “Goed onderbouwde rapporten geven weer dat jeugd in Qom christen wordt en huiskerken bezoekt.” In Qom staat een beroemd islamitisch heiligdom.

Vorig jaar zei hij iets soortgelijks over de stad Mashhad. Deze stad is een pelgrimsoord voor sjiitische moslims. Boroujerdi: “Ik ben zeer bezorgd over de populariteit van het christendom in de buitenwijken van Mashhad.” Kort na zijn uitspraak stuurde de stad een groot aantal islamitische leraren en predikers naar deze wijken om de jeugd terug te winnen.

Kiaa Aalipour van de mensenrechtenorganisatie Article 18 licht toe: “De Iraanse overheid ziet moslimbekeerlingen als een constante bedreiging voor de islamitische identiteit van de Islamitische Republiek Iran. Kiaa: “Het regime is zeer bang voor de groei van de kerk. Als meer en meer Iraniërs zich bekeren tot het christendom, dan zal het bestaansrecht van het regime, dat gebaseerd is op de islamitische leer, verloren gaan.”

De overheid blijft de islam onder jongeren promoten. Ook voert zij de druk op moslimbekeerlingen op door mishandelingen en arrestaties. Toch blijven jongeren zich bekeren tot het christendom en zijn bereid om de gevolgen hiervan te dragen.
Er zijn 800.000 christenen in Iran, dat op plaats 8 van de Ranglijst Christenvervolging staat. Vorig jaar werden 193 christenen gearresteerd of gevangengezet. Recentelijk kregen zeker tien christenen gevangenisstraffen opgelegd van meer dan tien jaar.Discussie over Iraanse geestelijken bezorgd over populariteit christendom
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!