Herman van Wijngaarden

God

24 augustus 2017 door Jeffrey Schipper

Vijf uitspraken van Herman van Wijngaarden over homoseksualiteit

In de samenleving is het taboe om over seksuele onthouding te spreken. In sommige kerken is het taboe om homoseksualiteit aan de orde te stellen. Het platform Hart van Homo’s praat echter (vrij)moedig over zowel onthouding als over homoseksualiteit. De Waarheidsvriend sprak met Herman van Wijngaarden, oprichter van dit platform.

  • "Bij het benaderen van homoseksualiteit kom je twee modellen tegen: het zondemodel en het kwestiemodel. Bij de laatste benadering ga je ervan uit dat homoseksualiteit geen zonde is, maar dat je er wel op een goede manier mee moet omgaan zodat het geen zonde wordt. Dit model stelt in staat om verantwoordelijkheid te nemen, in tegenstelling tot het zondemodel."
  • "Vriendschap wordt bij theoloog Wesley Hill opgewaardeerd. Als homo die ervoor kiest om alleen door het leven te gaan, is hij niet gericht op zijn huwelijkspartner, maar op meerdere mensen. Als bijbels voorbeeld kan de vriendschap tussen Jonathan en David dienen – dat was een vriendschap waarin sprake was van een diepe, geestelijke verbondenheid."
  • "Sommige gemeenten sluiten praktiserende homo’s uit van het avondmaal en de ambten. Andere voelen niet de vrijmoedigheid om hen te weren van het avondmaal maar stellen hen niet aan in de ambten. Voor de laatste optie voel ik sympathie. Het gaat ver om mensen van het avondmaal te weren, hen de gemeenschap met Christus te ontzeggen, maar door hen niet te roepen voor het ambt, laat je wel blijken dat ze met deze keuze geen voorbeeld voor de gemeente kunnen zijn."
  • "Er zijn mensen die zeggen homoseksuele gevoelens gehad te hebben en die nu getrouwd zijn met iemand van de andere sekse. Waarschijnlijk zaten deze mensen in het biseksuele spectrum (het hebben van zowel hetero- als homoseksuele gevoelens, red.), en zijn ze toegegroeid naar heteroseksualiteit. Maar wanneer er overwegend sprake is van homoseksuele gevoelens, is het beter om daarmee te leren omgaan dan te hopen ervan af te komen."
  • "Van harte hoop ik dat ouders niet zullen zeggen tegen hun homoseksuele zoon: ‘Als je een vriend krijgt, kom je er niet meer in’. Soms maken ouders zelfs een afspraak bij de dominee voor hun kind. Dat vind ik een bijna ongezonde houding. Laat je kind de ruimte om zelf te komen als hij of zij wil praten. En houd de deur altijd wijd voor hen open."

Het volledige interview is te lezen in De Waarheidsvriend. Klik hier om De Waarheidsvriend te ontvangen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher