Randy Clark

God

23 augustus 2017 door Evangelisch Werkverband

Ds. Ben van Werven: "Randy Clark is geen onkwetsbare held"

Van donderdag 7 tot en met zaterdag 9 september 2017 zal de tweede There is More leidersconferentie plaatsvinden in De Basiliek in Veenendaal. Randy Clark is één van de hoofdsprekers. Ds. Ben van Werven, predikant van de hervormde gemeente Zuilinchem, vertelt over zijn ervaringen met de conferentie en Randy Clark.

Hoe heb je de There is More conferentie vorig jaar persoonlijk ervaren?
“Buitengewoon bemoedigend! Mijn verlangen is dat mensen meer van Jezus’ heerlijkheid zouden zien en dat werd toen zichtbaar. Bijvoorbeeld in persoonlijk gebed; dat mensen die je niet kennen op je afkomen en rake dingen zeggen die gewoon bemoedigend zijn, maar ook in de lofprijzing en het onderwijs. Ik verlang ernaar dat Jezus zelf in alles centraal komt te staan.”

Het EW verlangt intens naar een krachtige herleving van de kerk. Als protestants-evangelische beweging zetten we ons in voor geestelijke vernieuwing van de traditionele kerk en met name de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Wat is je bijgebleven?
“Van de lezingen is me bijgebleven dat Randy Clark zich op een zeker moment kwetsbaar opstelde waar het ging over mensen die niet genezen zijn en hoe hij daarmee omging. Dat heb ik als heel bemoedigend en uitdagend ervaren om daar ook zelf verder over na te denken.”

"De verbinding tussen verschillende tradities, tussen Woord en Geest, die zal straks zichtbaar zijn op het podium."

Je komt dit jaar ook weer naar de conferentie. Waar zie je vooral naar uit?
“Naar Randy Clark inderdaad, maar zeker ook naar Sam Storms, juist ook gezien zijn achtergrond. Hij weet veel vanuit de calvinistische traditie te brengen en de verbinding ook te zoeken met de charismatische inbreng. Die verbinding tussen verschillende tradities, tussen Woord en Geest, die zal straks zichtbaar zijn op het podium. Daar kijk ik echt naar uit.”

Je hebt het nieuwe boek van Randy Clark ‘De opdracht om te genezen’ al gelezen en er een aanbeveling voor geschreven. Wat spreekt je precies aan in het boek en in het werk van Randy Clark?
"Wat mij aanspreekt is hoe kwetsbaar hij zich opstelt. Hij is ook aanspreekbaar op zijn theologie. Hij weet wat er tegen hem in wordt gebracht en hij gaat daar ook op in. Ik zou het lastig vinden als iemand gewoon doorholt, zijn eigen verhaal vertelt en constant op hetzelfde aambeeld slaat, maar hij is zich bewust van zijn theologie en hij gaat er ook over in gesprek. Tegelijkertijd is hij ook gewoon heel duidelijk. Hij heeft ruggengraat en zegt duidelijk: dit is waarvoor ik sta. Wat mij ook aanspreekt in het boek is de manier waarop hij onderzoek heeft gedaan. Hij heeft onderzoek gedaan naar mensen die beperkt zijn in hun beweging en hij heeft genezingen daarvan wetenschappelijk onderzocht. Hij heeft er echt veel werk van gemaakt, iets dat ik trouwens ook ik in Nederland terugzie. Een tijdje geleden kwam Dick Kruithof in het nieuws, de huisarts die promotieonderzoek doet: wat is er te controleren als het gaat om genezingen? Randy heeft dat al jaren geleden gedaan. In het boek vond ik dus een bijzondere combinatie dus van theologie die echt ergens voor staat, maar ook waarop Clark aanspreekbaar is. Die kwetsbaarheid zie je trouwens ook bij hem als spreker. Persoonlijk raakt het hem ook: vorig jaar – vlak voor There is More 2016 – heeft hij nog een hartaanval gehad. Hij is helemaal niet een onkwetsbare superheld. Dit is iemand die zich laat bevragen. Dat hij opnieuw komt en dat opnieuw laat gebeuren, dat zegt denk ik ook iets.”

Snap je de weerstand die Randy Clark oproept?
“Ja, die snap ik heel goed. Maar ik heb er persoonlijk voor gekozen om mij ook te laten uitdagen om m’n eigen theologie ernaast te leggen. Ik heb ook een bepaalde insteek, een bepaalde kijk op dingen. En ik geloof dat ik ook dingen kan bijleren. Als iemand een combinatie heeft van nederigheid, ergens voor staan en een zekere mate van controleerbaarheid, dan wil ik daarnaar luisteren. Tegen wie sceptisch is zou ik willen zeggen: laat je uitdagen. Ja inderdaad, het zijn Amerikanen. Dat sluit nooit helemaal aan, maar dat geeft denk ik niet. Wij hebben ook overal zendelingen naartoe gestuurd over de hele wereld en dat sloot ook niet helemaal aan. Toch is dat tot zegen geweest, dus waarom zou het niet andersom kunnen? En als je overtuigd bent van je eigen theologie, dan zou ik zeker komen, dan kan je toch tegen een stootje zou ik zeggen. En misschien dat de Geest zelf je laat zien dat je nog wat kunt bijleren.”

Klik hier voor meer informatie over de There is More conferentie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher