Thierry Baudet

Nieuws

23 augustus 2017 door Ds. Henk-Jan Prosman

Waarom ik mij wel thuis voel bij Forum voor Democratie

Idealiter zou een meer bijbels geïnspireerde politiek dan Forum voor Democratie uitdraagt wenselijk zijn. Tegelijk is dat ook een wensbeeld. Het politieke landschap van de verzuiling is in vele opzichten achterhaald en de SGP heeft hier alle kenmerken van. In haar lange bestaan heeft de SGP nooit meer dan drie zetels behaald. Hoewel de SGP wellicht de enige conservatieve partij in Nederland is, zal daar geen grote invloed van uitgaan. Daarom is Forum voor Democratie een goed alternatief.

Nederlandse christenen zijn wat dat betreft ook altijd een beetje verwend geweest. Het verzuilde bestel maakt dat je kon kiezen uit tal van christelijke partijen die ieder zo hun eigen accenten legden. Ook buiten de christelijke partijen waren er christelijke facties in bijvoorbeeld de PvdA en GroenLinks. Het gevolg hiervan is dat de stem van een nog steeds aanzienlijk christelijk volksdeel versplinterd is geraakt.

In tal van Europese landen en in de VS is dit anders. Er is sprake van een tweepartijenstelsel, waarbij de scheidslijn loopt tussen sociaaldemocratisch en conservatief. In die landen is het voor christenen onontkoombaar dat zij moeten kiezen tussen partijen die geen van beide nadrukkelijk christelijk zijn. Ik denk dat er bij veel behoudende christenen wel behoefte is aan een brede conservatieve partij, bijvoorbeeld zoals de CSU in Duitsland, waarin burgerlijk conservatieven en christendemocraten elkaar vinden. Ik denk dat Bart Jan Spruyt zoiets voor ogen stond, toen hij in 2004 met Geert Wilders in zee ging (later gingen ze uit elkaar, red.).

Het politieke landschap van de verzuiling is in vele opzichten achterhaald en de SGP heeft hier alle kenmerken van. 

Zo kijk ik ook naar Forum voor Democratie. Ik vind het bijzonder fascinerend hoe Baudet, als leerling van de Britse conservatieve filosoof Roger Scruton, de cultuurhistorische en politieke waarde van het christendom heeft ontdekt. In Nederland reageren vooral linkse christenen daarop als een stier op een rode lap. Ik lees dan ook nauwelijks meer Nederlandse commentatoren. In de Engelstalige wereld is er echter heel wat te ontdekken. Naast de genoemde Scruton zijn in het Verenigd Koninkrijk politieke commentatoren als Peter Hitchens, in de Verenigde Staten Dinesh D’Souza en Ann Coulter, en in Canada Jordan Peterson, slechts enkele voorbeelden van intellectuelen die stem geven aan een christelijk conservatisme.

Natuurlijk is er in het Forum ook een rechts-liberale stroming - in de lijn van Paul Cliteur – waar ik veel minder affiniteit mee heb. De toekomst zal moeten leren hoe deze stromingen zich tot elkaar verhouden. Een vraaggesprek met Baudet bij Café Weltschmerz levert hiervan een goede illustratie.

Tom de Nooijer is niet helemaal consistent in zijn kritiek op wat Baudet het partijkartel noemt. Hij ontkent het bestaan ervan, maar signaleert wel de kloof tussen de kiezer en de agenda van politiek Den Haag. Hij verwijt de burger te weinig volgens de eigen prioriteiten te kiezen, met name als het gaat om EU en immigratie. Maar dit bewijst precies het bestaan van het partij- en mediakartel. Politieke representatie werkt blijkbaar niet als een doorgeefluik van stemmen. Er zijn allerlei mechanismes, die niet altijd rationeel zijn en die de uitkomst van verkiezingen niet alleen articuleren, maar ook vervormen. Denk hierbij aan de uitslag van het Oekraïne-referendum. Je hoeft echt niet in samenzweringstheorieën te vervallen om dit inzichtelijk te maken.

Ds. Henk-Jan Prosman

Ik zal enkele eenvoudige voorbeelden noemen. Enkele jaren geleden was ik op studiereis naar Israël. Aan die reis nam ook een vertegenwoordiging van Perspectief, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie, deel. Zij waren daar om zich te bezinnen op hun Palestina-standpunt, zo verklaarden zij. Ik vroeg hen of ze dan ook bezig waren met een West-Papoea standpunt en hoe zij dachten over de Westelijke Sahara en een Koerdische staat. Daar hadden ze nog nooit over nagedacht. In het politieke milieu waar deze jongeren vertrouwd mee waren, wisten ze niet beter of als volwaardig politicus hoefde je alleen een standpunt te hebben over de Palestijnse kwestie.

de kiezer is in hoge mate afhankelijk van wat door politici, journalisten en lobbyisten wordt verheven tot zaak van politiek belang.

Een ander voorbeeld is het belang van homoseksuelen en transgenders. Electoraal gezien een minimale groep en als je zou peilen hoe hoog dit onderwerp scoort onder kiezers, is het waarschijnlijk dat dit nauwelijks prioriteit heeft. Toch is dit de laatste jaren uitgegroeid tot een onderwerp waarop bijna alle partijen zich willen profileren.

Met andere woorden; de kiezer is in hoge mate afhankelijk van wat door politici, journalisten en lobbyisten wordt verheven tot zaak van politiek belang. Je hoeft het wat mij betreft geen partijkartel of baantjescaroussel te noemen. Maar als De Nooijer ooit nog eens gaat solliciteren in het openbaar bestuur of bij een universiteit, vermoed ik dat hij er wel achter komt dat benoemingsprocedures vaak verre van transparant en objectief zijn. Forum van Democratie wil deze cultuur aan de kaak stellen.

De Nooijer lijkt zich hier ook wel van bewust te zijn. Nadat hij genuanceerd heeft uitgelegd waar zijn affiniteit met het Forum ligt, verwijt hij deze partij 'smerig populisme'. Zelfs als je keurig uit kunt leggen waar je met je opponent overeenstemt en verschilt, kun je er blijkbaar niet om heen een obligate verwensing te maken aan het adres van de vermeende populisten. Als een volleerd politicus zegt De Nooijer hiermee: “Ik behoor tot de respectabele politieke kaste en Baudet is een smerige populist.” Dit is niet principieel, maar opportunistisch. Het politieke debat zou er op vooruit gaan als we dit soort verwensingen achterwege zouden laten.

Deze blog is geschreven door ds. Henk-Jan Prosman, lid van Forum voor Democratie. Hij reageert desgevraagd op een commentaar van Tom de Nooijer: Vijf redenen waarom ik me niet thuis voel bij Forum voor Democratie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

'Volgend jaar half miljoen raketten op Israël gericht'

Volgens een aan de Libanese terreurgroep Hezbollah verbonden nieuwswebsite, heeft men in Syrië zo’n 70.000 langeafstandsraketten op Israël gericht staan. Dankzij de voortdurende Iraanse leveringen zullen dit volgend jaar een half miljoen zijn, aldus de pro-Hezbollah site volgens het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël). Naar verluidt heeft de Syrische president Assad een verzoek van Rusland afgeslagen om de aanwezigheid van de Iraanse proxy te verwijderen. Sterker nog, Assad zou zijn leger opdracht heb...
CIP+

"Homo’s mogen hun geaardheid aanvaarden, beleven en uiten"

“‘Je mag wel homo zijn maar het niet praktiseren’. Dit is een goedkope en makkelijke uitspraak,” stelt ds. M. M. van Campen. De hervormde predikant preekte onlangs over het thema ‘Hart Voor Homo’s’ in zijn gemeente in Rotterdam-Zuid. "Je mag je geaardheid aanvaarden, beleven en uiten als onderdeel van jouw unieke persoonlijkheid. Maar de Bijbel trekt een grens bij geslachtsverkeer," maakt hij duidelijk. “Probeer je eens in te denken hoe het is om nooit seksuele omgang te hebben met...

Bij God is er altijd ruimte voor genade (ook voor soms domme politici)

"Vorige week zondag belde Halbe Zijlstra me op. De volgende dag zou er een voor hem beroerde editie van de Volkskrant bezorgd worden," schrijft ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers op zijn Facebookpagina. Zijlstra trad af als minister van Buitenlandse Zaken toen de Volkskrant bekend maakte dat hij had gelogen over zijn aanwezigheid bij een ontmoeting met Shell en de Russische president Vladimir Poetin.Segers: "‘Dom, fout, onnodig’, was mijn primaire reactie na zijn uitleg en ik bedacht dat dit hem nog wel een tijd zou achtervolg...

Henk Westbroek onthult alvast zijn grafsteen (met een hilarische tekst)

In het EO-programma De Kist onthult Henk Westbroek alvast zijn grafsteen. We konden wel lachen om de tekst die erop staat. Origineel is het in ieder geval. "De tekst is ook voor vriend en vijand geschikt," zo vertelt hij openhartig.  Bekijk hier wat voor tekst er op het graf van Henk Westbroek komt te staan. 
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...

Hongaarse premier: "Christendom is de laatste hoop van Europa"

De rechts-conservatieve premier van Hongarije, Viktor Orbán, heeft gezegd dat het christendom de laatste hoop van Europa is. Hij beschuldigt politici uit Berlijn, Parijs en Brussel van het verval van het christendom en de opkomst van de islam op ons continent. Dat zegt Orbán in een jaarlijkse toespraak waarin hij reflecteert op de staat van het land. De premier vertelt dat hij zich zal blijven verzetten tegen migratie. Orbán is van mening dat de islam binnenkort op de deur van Centraal-Europa zal kloppen. Hij bew...

Classis GGiN stelt commissie in voor vertrouwensbreuk Opheusden

De classis Oost van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN) heeft vrijdag een commissie ingesteld die de opdracht heeft de vertrouwensbreuk binnen de gemeente van Opheusden te onderzoeken en zo mogelijk te helen, laat het Reformatorisch Dagblad weten. Ds. A. van Voorden van de GGiN te Opheusden heeft de afgelopen weken niet gepreekt. Aanleiding is een vertrouwensbreuk tussen predikant en kerkenraad. De nu ingestelde commissie brengt verslag uit op 22 maart. Ook besloot de classis dat ds. Van Voorden met ingang...
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

Is de hele wereld met God verzoend?

'In 2 Korinthe 5:19 staat dat God de wereld in Christus met zichzelf verzoende. Maar dan staat er in vers 20: laat je met God verzoenen. Dat snap ik niet. In de vorige regel staat dat het al gebeurd is en daarna staat dat het nog moet gebeuren. Hoe zit dat dan? Als iemand zich niet bekeerd heeft worden ze wel weer toegerekend?,' vraagt een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. P. D. J. Buijs geeft antwoord."Paulus laat zien dat door het volbrachte werk van de Heere Jezus er een nieuwe situatie is ontstaan," l...

OM eist 18 maanden cel tegen leider (77) evangelisch zorgcentrum

Tegen Aaldert van E., voormalig leider en directeur van verschillende evangelische zorgcentra, is dinsdag een gevangenisstraf van achttien maanden - waarvan zes maanden voorwaardelijk - geëist voor jarenlange ontucht met een patiënte, schrijven diverse media. De 77-jarige oprichter van de Jedidja Hoeve, wordt verdacht van misbruik van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Hij is in 2016 veroordeeld tot drie jaar cel voor seksueel misbruik van meerdere vrouwelijke cliënten. Die zaak loopt momenteel in hoger beroep. De omstrede...

Diederik van Dijk: "We hebben God buiten de deur gezet en de overheid neemt nu die rol over"

"De overheid bemoeit zich steeds meer met onze persoonlijke levens. We hebben God buiten de deur gezet en de overheid neemt nu die rol over." SGP-senator Diederik van Dijk vertelde dit in het Family7-programma Uitgelicht. De politicus sprak in het programma over orgaandonatie en belastingkloof tussen één en tweeverdieners. Bekijk het volledige gesprek en klik hier voor meer video's van Family7:
CIP+

Is orgaandonatie Bijbels?

Is orgaandonatie Bijbels? Theoloog Jos de Keijzer beantwoordt deze vraag in dit artikel. De Eerste Kamer heeft de nieuwe donorwet aangenomen. Sommigen blij, anderen niet. Wel raar, een overheid die grossierder wordt in de lijken van haar dode onderdanen. Ik heb er ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant mag de overheid niet zomaar beschikken over de lichamen van haar onderdanen; ook niet na hun dood. Dat kan gewoon helemaal niet. Aan de andere kant is er een schreeuwende behoefte aan orgaandonatie. Er gaan let...
Vakanties
Hier adverteren?

Milad verstopte een Bijbel onder zijn kussen

Zonder dat ze het van elkaar wisten, waren de Afghaanse Milad, zijn twee broers en een zus de Bijbel aan het lezen. Groot was hun verbazing en blijdschap toen ze dit van elkaar ontdekten. Het jongerenkamp van Gave was voor Milad aanleiding om zich in het christelijk geloof te gaan verdiepen. “We waren eerst met z’n negenen,” vertelt Milad (20) vrij zakelijk. “Maar een van mijn broers werd ontvoerd door Taliban. Hij is twee jaar later vermoord. We voelden ons niet meer veilig in Afghanistan en zijn gevlucht. Daar...

Andries Knevel maakt programma over vrouwen die geloof in God combineren met wetenschap

In november 2017 ging Andries Knevel met pensioen. Twee weken later ging hij weer voor twee dagen in de week aan de slag bij de Evangelische Omroep. Dat vertelt hij in EO Visie. Zijn hart blijft kloppen voor televisie. In de programma's waar hij momenteel mee bezig is, zoals De Kapel en Andries TV wil hij "iets van God te laten zien en mensen enthousiast te maken voor Hem. Dat is zo mooi om te doen." "Vorige week hebben we nieuwe afleveringen opgenomen van Andries TV. Ik reed daarna klapwiekend van enthousiasme naar huis." Andries...
CIP+

Waarom Johan Lock uit zijn pinkstergemeente stapte

Johan Lock groeide op in een gezin waar alles, maar dan ook alles, om geloof draaide. Hij voelde zich afgesloten van de rest van de wereld. In deze video spreekt Rik met Johan Lock, naar aanleiding van zijn boek 'De erfenis van Adriaan', gebaseerd op een pinksterkerk die onder invloed stond van een manipulerende voorganger. Het is een schokkend verhaal. Laurens is in het boek het alter ego van Johan. "Ik wilde een roman schrijven, omdat je dan meer vrijheid hebt om de sfeer te beschrijven en duidelijk te maken hoe het kan gebeuren...

Jan van den Bosch over zijn ontmoetingen met Billy Graham

Woensdag overleed de bekende evangelist Billy Graham op 99-jarige leeftijd. Als jonge EO-verslaggever ontmoette Jan van den Bosch Graham voor het eerst in Brussel tijdens een grote evangelisatiecampagne, vertelt hij tegenover CIP.nl. Van den Bosch: “Ik was bijzonder onder de indruk van wat hij vertelde en dat veel mensen in het stadion naar voren kwamen om hun leven over te geven aan God. Voor mij was dat destijds vrij nieuw.” Sindsdien heeft Van den Bosch de evangelist verschillende keren in de Verenigde Staten ontmoet....

Deze docu laat de wonderlijke reis van Aukje van de Kamp zien

Op 21-jarige leeftijd liet Carlos alles achter om de armste kinderen van Peru te helpen. Binnen een jaar leek zijn droom vervlogen en had hij slechts nog crackers te eten. Op dat moment begon zijn adoptiemoeder aan een uitzonderlijk avontuur. In deze ontroerende documentaire over het werk van Pan de Vida vertellen Carlos en Aukje van de Kamp hoe haar wonderlijke reis ertoe heeft geleid dat nu dagelijks duizenden kinderen over heel Peru te eten krijgen. Een indrukwekkend verhaal. "God vertelde mij dat ik de mogelijkheid had om in de stad m...
CIP+

Christenen moeten geïnteresseerd zijn in de Olympische spelen!

Wat jammer dat sommige christenen bij de Olympische spelen alleen maar zaken als ‘sportverdwazing’ kunnen denken en er het mooie niet van kunnen inzien. Andere christenen kunnen zich oprecht verheugen over jonge mensen die jarenlang enorm geknokt hebben om een mooi resultaat te behalen, en daar ook in slagen (of niet…). Je kunt veel van ze leren als het gaat om je keihard inzetten voor een bepaalde zaak. Die critici die ik net noemde, zijn ook vaak de christenen die graag 1 Timotheüs 4:8 citeren: ‘de oefe...